Zwangerschap: het tweede trimester

Week 13 tot 27 van de zwangerschap: afgevlakte emoties, en een verminderde behoefte aan seks. Wat kan je nog meer verwachten tijdens de tweede trimester van je zwangerschap?

Tijdens de tweede trimester zijn de meeste vrouwen minder misselijk, sommige hebben er zelfs helemaal geen last meer van. Als je jezelf toch nog onpasselijk voelt, praat dan met de dokter. Misschien heb je meer behoefte aan vitaminen B, die een gunstig effect op de maag hebben. Maar je kan wel een ander onaangenaam gevoel ervaren: abdominale pijn, het gevolg van een groeiende baarmoeder en uitgerokken ligamenten.

Gedurende het grootste deel van het eerste trimester, groeide je baby stilletjes in je buik. Eens je de kaap van 12 weken hebt gehaald, kan de dokter zijn harttonen opmeten. En er zijn nog andere tastbare signalen van leven:

  • Tussen 16 en 20 weken begin je de bewegingen van de baby in je buik te voelen.
  • Einde eerste trimester/begin tweede trimester kan je herhaaldelijke ’schokjes’ in je buik voelen. Geen zorgen! Je baby heeft de hik, en dat is volkomen onschadelijk.

Zelfs een simpele activiteit zoals een toiletbezoek kan je uitputten. Hallo, conditie? Dit is echter normaal. Als de baarmoeder groeit, begint die op de longen te drukken, en dat maakt het een beetje zwaarder om zuurstof in en uit te ademen. Probeer wat gas terug te nemen, en als je kortademigheid toeneemt, raadpleeg dan de dokter.

Je veranderende figuur
Rond week 16, zal je waarschijnlijk toe zijn aan zwangerschapskledij dankzij je bredere taille en dikkere billen. In de tweede trimester tot het einde vd zwangerschap zal je gemiddeld zo’n 7 tot 10 kilo aankomen. Ook een ander zwangerschapsfenomeen kan zich manifesteren: striemen. De meeste zullen vervagen tot ze bijna onzichtbaar zijn na de geboorte. Helemaal weg gaan ze echter nooit.

Emotionele veranderingen

Al draaien je hormonen nog steeds overuren, je lichaam is er stilaan aan gewoon. Het kan dus zijn dat je er zelfs in slaagt om het droog te houden tijdens die melige film.

  • Koop een schattige outfit (de dagen dat je in een ’tent’ moest rondhossen zijn echt wel voorbij)
  • Verwen jezelf met een beauty-boost, zoals een manicure, een maskertje, vers gelakte nageltjes…

Boze dromen
Nu de zwangerschap steeds reëler wordt, worden je dromen misschien wel intenser. Bevallen van een soort bovennatuurlijke Rosemary’s Baby is een gezamenlijke boze droom waar vele aanstaande moeders zich doorheen worstelen gedurende het tweede zwangerschapstrimester. Dus flip niet als je badend in het zweet wakker wordt, het is normaal dat je een beetje zenuwachtig bent.

Je seksuele behoeften
Gedurende de vierde of vijfde maand, kan je een verhoogde behoefte aan seks ervaren. Vanaf het tweede trimester, produceert je lichaam een overvloed aan oestrogeen. De eierstokken produceren evenveel van dat goedje als niet zwangere vrouwen in een tijdspanne van drie jaar tijd. Om maar te zeggen.

SOS lichaamsbeweging
Daar waar misselijkheid en moeheid je misschien van het sporten weerhielden tijdens het eerste trimester, is het nu tijd om te starten met een paar rustige oefeningen.
Probeer dit:

  •  Bekkenbodemspieroefeningen
  • Prenatale yoga: deze yoga is ontwikkeld speciaal voor jou en je zwangere lichaam, en het is een uitgesproken kans om andere mama’s te ontmoeten die hetzelfde proces doormaken als jij.
  • Zwemmen en water aerobics zijn niet te belastend voor het lichaam. De gewichtloosheid die je ervaart bij het zwemmen, geeft je vermoeide voeten en tenen een welverdiende pauze.
  • Wandelen. Al is het maar even blokje rond, het stimuleert de bloedcirculatie en je voelt jezelf er energieker door.

Besluit
Gedurende het tweede trimester voelen de meeste zwangere vrouwen zich het best in hun vel, dus profiteer van de situatie! Sport,ga baby-stuff shoppen, gun jezelf iets extra’s… En geniet van de nieuwe ervaringen en veranderingen die je elke dag in je buik voelt.
Bron: parents.com

LEES OOK

Zwangerschapssymptomen tweede trimester

Zwangerschap: het derde trimester

 

Partner Content