© Getty Images

De reflexen van je baby: hiervoor dienen ze

Hoewel hij er erg kwetsbaar en hulpeloos uitziet, is je pasgeborene al een flinke baby. Een aantal reflexen zullen hem levenslang van pas komen, terwijl andere dan weer na een paar weken geleidelijk aan verdwijnen. Er is vaak een praktische reden voor. Lees maar mee:

7 reflexen van jouw spruit

1. De oerreflexen

Al vanaf het prille begin zal de dokter de oerreflexen van je kindje testen. Deze reflexen, die veroorzaakt worden door een stimulans van buitenaf, heeft je baby nodig om te kunnen overleven.

Een medische controle van de reflexen van je baby is een absolute vereiste. Maar ook jij kunt spelenderwijs de reflexen van je baby ontdekken. Let wel: het is mogelijk dat je kindje minder goed reageert omdat hij honger heeft of aan slaap toe is.

Lukt het je niet om een bepaalde reflex op te wekken? Probeer het dan een andere keer opnieuw. Misschien voerde je een bepaalde handeling ook fout uit. Je kinderarts zal je maar al te graag de vaardigheden van je baby laten zien. Stel je zelf iets vast waarover je ongerust bent, blijf dan zeker niet met je twijfels zitten!

2. De wang- en zuigreflex

Als je voorzichtig de wang van je kindje aanraakt, zul je merken dat hij zijn hoofd in die richting draait. Zet je een vinger bij z’n mond, dan tuit hij automatisch de lippen en zuigt erop. Zo heeft hij straks, wanneer mama’s borst wordt aangeboden, alvast geen gebruiksaanwijzing meer nodig. Handig, niet?

3. De grijpreflex

Geef je je baby een vinger, dan zal hij die onmiddellijk vastgrijpen. Ook als je zijn voetzool zachtjes kietelt, komt zijn grote teen omhoog en spreidt hij zijn teentjes. Die laatste reflex noemt men ook weleens de ‘Babinski-reflex’.

4. De stapreflex

Hou je kind bij de oksels vast zodat zijn voeten de grond raken. Kijk, hij zet een paar pasjes! Deze reflex verdwijnt zeer snel, al na een drie- à zestal weken.

5. De reflex van Moro

Als je pasgeborene op een matras ligt en je geeft de matras een zachte, maar voelbare klap, dan graait hij met zijn ledematen. Hij strekt de vingers en buigt zijn hoofd en rug naar achteren. Soms begint hij ook te wenen.

6. De slikreflex

Al in de baarmoeder heeft je kind geleerd te slikken, een vaardigheid die hem voor de rest van zijn leven van pas zal komen.

7. De kruipreflex

Leg je baby op de buik. Hij trekt zijn beentjes onder zijn buik, plooit de armen en steunt erop. Zo probeert je kindje al kruipend vooruit te komen.

Bron: parents.com

Meer babyweetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content