Bescherm je kind tegen de zon
De Stichting tegen Kanker wil leerkrachten, kinderverzorgers en ouders sensibiliseren om hun kinderen beter te beschermen tegen de zon .
Studies tonen ook aan dat regelmatige zonnebrand in de kinderjaren het risico op huidkanker op volwassen leeftijd verhoogt.
Vandaag zijn twee op de drie ouders van jonge kinderen zich meer bewust van de risico’s op huidkanker bij een overmatige blootstelling aan de zon dan tien jaar terug.
De stijgende bewustwording vertaalt zich bij 55% van de ouders in een verminderde blootstelling aan de zon. Toch gaat 40% van de respondenten er foutief van uit dat de zon in elke leeftijdscategorie even gevaarlijk is. 49% denkt dat de zon vooral gevaarlijk is onder de 3 jaar. De gevaren voor kinderen van de kleuterschool en lagere school worden zo onderschat.
Dat blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker. Die lanceert een nieuwe campagne om ouders en kinderen bewust te maken van de noodzaak van extra bescherming. Vooral voor jonge kinderen.
Een overdosis zon is gevaarlijker voor kinderen. Hun huid is gevoeliger dan die van volwassenen. De meeste UV-stralen dringen gemakkelijk diep in hun huid door en kunnen daar cellen beschadigen. Die herstellen minder goed dan bij een volwassene en UV-schade stapelt zich op.
Kapitein Winokio leert kinderen zich te beschermen
Voor de campagne nam de Stichting tegen Kanker Kapitein Winokio onder de arm. Met zijn speciaal gecomponeerde Zonnelied kunnen kinderen in kleuterscholen en kindercrèches op een speelse manier aanleren hoe ze zich tegen de zon kunnen beschermen.
De campagne start met het sensibiliseren van kleuterscholen en crèches, maar richt zich in een volgende fase ook via de provinciebesturen op andere doelgroepen.
Tips om het risico bij kinderen te verminderen:
- Kinderen blijven in de schaduw tussen 11u en 15u
- Kinderen dragen een hoedje, een droog T-shirt en een zonnebril
- Kinderen insmeren met een waterproof zonnecrème van minstens factor 30
- Baby’s tot één jaar blijven uit de zon
*De Stichting tegen Kanker liet door onderzoeksbureau Dedicated Research onderzoek uitvoeren bij 1000 ouders.