Getty Images

Borstvoeding? Zo betrek je je partner erbij

Koos jij voor borstvoeding? Dan lijkt het alsof jij alleen verantwoordelijk bent voor je baby en dat weegt soms zwaar. Ook voor je partner, die het gevoel heeft een buitenstaander te zijn. Toch kun je je partner betrekken bij de borstvoeding. Enkele tips voor jullie beiden!

Een goede voorbereiding met je partner

Nog voor je kindje er is, kun je heel veel doen als partner. Bereid je samen voor op de mogelijkheid om borstvoeding te geven. Lees samen boeken met informatie en tips of woon een infosessie bij. Ook je gynaecoloog of vroedvrouw kunnen je tijdens de zwangerschap al de nodige uitleg geven, zodat je je een stuk zekerder voelt eens het zover is. Bekijk samen even of er een lactatiekundige bij jou in de buurt woont waar je later beroep op kunt doen. Heb je hulp nodig tijdens het voeden, last van een dipje of ben je onzeker? Dan kan je partner zich misschien nog die ene tip uit het boek of de raad van de vroedvrouw herinneren. Het gevoel dat je er niet alleen voor staat als mama is goud waard!

Tijdens en na de borstvoeding

Eindelijk is het zover! Je kindje is er en de borstvoeding is gestart. Het verloopt niet altijd even makkelijk, dus alle steun en hulp is welkom! Enkele tips:

  • Je partner kan helpen met het zoeken naar de juiste positie om borstvoeding te geven. Op dat moment komt de kennis die jullie voordien opdeden goed van pas. Heel concreet bekijken jij en je partner de borstvoeding vanuit een andere hoek. Misschien helpt het om de baby een beetje anders te leggen of hier en daar een kussentje te leggen dat steun biedt?
  • Ook al kan je partner niet zelf borstvoeding geven, is het in de meeste gevallen fijn als hij je baby uit het bedje haalt en aan jou geeft. Na de voeding kan hij de baby ook even vasthouden tot hij klaar is met het boertje. Vooral ‘s nachts is dit een grote hulp!
  • De baby troosten kun je ook zonder de borst. Je partner kan je kindje vastpakken en wiegen of ermee rondlopen in de draagdoek of -zak. Dat versterkt ook meteen de band tussen je partner en jullie baby!
partner borstvoeding

Een band vormen met je kindje

Gelukkig is borstvoeding geven geen must als het op het creëren van een band met je kindje aankomt. Dat doe je namelijk door je baby de aandacht en liefde te geven die hij zo hard nodig heeft. Helpen in de dagelijkse verzorgingstaken zoals luiers verversen, je baby in bad stoppen, een heerlijke massage geven, de kleertjes aantrekken, etc vormen de basis. Maar zorg ook voor contact op andere momenten door te praten tegen je kindje, samen een dutje te doen of te gaan wandelen met je baby in de draagdoek- of zak.

Wist je trouwens dat ook geur een belangrijke rol speelt bij de hechting? De geur van de mama leert je kindje vanzelf kennen als je borstvoeding geeft, maar je partner kan dit ruimschoots goedmaken door voldoende te knuffelen met jullie baby. Misschien vinden jullie huid-op-huid contact ook fijn? Meer lezen over een veilige hechting met je kindje? Dat kan hier.

Bron: babyblog.nl

Meer weten over borstvoeding?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content