Katten en baby’s ontkracht: 5 fabels ontkracht
Heb je poezen in huis en vrees je voor de gevolgen van zodra je kindje geboren is? Geen nood, katten en baby’s gaan prima samen!
5x fabels ontkracht
Heel wat horrorverhalen passeren de revue, maar die fabeltjes neem je het best met een korrel zout. Zelfs al is het even wennen voor de beestjes.
1. Zwanger? Dan moeten de katten het huis uit
Sommige vrouwen zijn ervan overtuigd dat deze dieren weg moeten van zodra ze in blijde verwachting zijn. Maar dat is gelukkig niet nodig. Het schoonmaken van de kattenbak laat je tijdens de zwangerschap wél het best over aan je partner, om besmetting met toxoplasmose te voorkomen.
2. Ze kunnen baby’s verstikken door de lucht uit hun mondje te zuigen
Het is waar dat deze vierpotige vrienden zich aangetrokken voelen tot de lippen van een baby, omdat ze nu eenmaal naar melk ruiken. Maar het is zeker niet zo dat ze de lucht uit de mond willen zuigen. Stel je voor!
Ook zijn ze op zoek naar warmte, waardoor ze graag in het gezelschap van je pasgeborene vertoeven. Al raden we je aan om ze altijd uit de buurt van je slapende baby te houden. Doe daarom altijd de deur van de babykamer dicht en gebruik een babymonitor om je kind én de kat in de gaten te houden.
3. Katten houden niet van baby’s
Weer een onjuist vertelsel! Zorg er wel voor dat je je kat goed voorbereidt op de komst van het nieuwe gezinslid. Laat bijvoorbeeld geluiden van baby’s op YouTube horen of laat de beestjes ruiken aan de kinderspeeltjes. Nog een goed idee: smeer enkele weken op voorhand regelmatig je handen al eens in met babyolie vooraleer je je kat aait. Zo leert hij de geur van je toekomstige baby vast kennen en associeert hij die meteen ook met een fijne ervaring: geaaid worden.
4. Kattenvlooien zijn levensgevaarlijk voor jouw kind
Het is belangrijk om je kat te ontvlooien voor de komst van de baby, en dat je dat nadien ook blijft doen. Maar vlooienbeten zijn helemaal niet gevaarlijk. Ze zijn gewoon — net als alle andere insectenbeten trouwens — erg vervelend.
5. Een huilende baby zorgt ervoor dat katten zich gevaarlijk gaan gedragen
Volgens sommigen zouden katten niet goed reageren op het gehuil van een baby: ze zouden dan in de wieg kruipen om de baby pijn te doen of om hem stil te krijgen. Mispoes! Het is uiteraard wel mogelijk dat ze eens komen piepen, maar dan voornamelijk omdat ze bezorgd of nieuwsgierig zijn. Maar zoals we al vermeldden bij puntje twee, kruipt je kat beter niet in bed bij je kind.
Nog meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!