© Getty Images

Kinderen goed voor je portemonnee? De fiscale voordelen van kinderen krijgen

Dat een of meerdere kindjes krijgen gepaard gaat met wel wat uitgaven, wist je al. Maar er zijn ook financiële meevallers. Dit zijn de fiscale voordelen van kinderen krijgen.

De fiscale voordelen van kinderen krijgen: een grotere belastingvrije som

First things first: elke Belg heeft recht op een belastingvrije som. Dat is een bedrag dat je mag verdienen waarop je geen belasting betaalt.

Het geldt voor werknemers, zelfstandigen, alleenstaanden, gehuwde en (wettelijk) samenwonende koppels, met én zonder kinderen. Voor het aanslagjaar 2023 gaat dat over € 9270. Niet niks dus!

Een stijgend bedrag per kind

Wat zijn dan de fiscale voordelen van kinderen krijgen? Die belastingvrije som wordt simpelweg groter. Hoe meer kinderen, hoe meer financiële vreugde dus.

Bovenop die belastingvrije som van € 9270 komt er dit nog bij als je kinderen hebt: voor het aanslagjaar 2023 gaat het voor één kind om € 1690. Heb je twee kinderen, dan gaat het om € 4340. Meer dan een verdubbeling dus en die steile stijging zet zich voort. Drie kinderen betekent een toeslag op de belastingvrije som van € 9 730, en voor vier kinderen € 15 740. Daarna komt er per kind een supplement bij van maar liefst € 6 010.

Heb je een kindje jonger dan drie jaar en breng je geen uitgaven voor kinderopvang in? Dan kun je nogmaals een toeslag van € 630 krijgen. Als je kindje niet zo heel vaak naar de opvang gaat, is het dus te overwegen wat je inbrengt: de uitgaven voor kinderopvang of deze belastingvrije som.

Ook goed om weten: deze fiscale voordelen gelden vanaf het inkomstenjaar waarin je baby geboren wordt, of dat nu vroeg of laat in het jaar gebeurt. Decemberbaby’s zijn dus fiscaal de interessantste nakomelingen in je gezin, zéker als ze als vierde geboren worden. 😉

Fiscale voordelen van kinderen krijgen: wat als alleenstaande of na een scheiding?

Natuurlijk bestaan vandaag niet alle gezinnen uit twee gehuwde ouders met een of enkele kindjes. Ben je alleenstaande? Dan is er een extra toeslag op de belastingvrije som van € 1 690. Dat bedrag kan nog stijgen als je een laag inkomen hebt.

Zijn de ouders gehuwd of wettelijk samenwonend, dan wordt het kind ten laste geplaatst bij degene met het hoogste inkomen. Je hoeft daar niets voor te doen, de fiscus verrekent.

Maar een kind kan niet bij twee ouders tegelijk ten laste staan. Ben je gescheiden, dan nam vroeger altijd één ouder het kind ten laste. Vandaag kun je een kind ook ‘splitsen’. Bijvoorbeeld een half kind ten laste bij elke ouder, of zelfs één of anderhalf kind per ouder.

Niet enkel biologische kinderen

De fiscale voordelen van kinderen krijgen tellen niet enkel voor biologische kinderen. Ook je adoptiekinderen tellen fiscaal mee en voor pleegkinderen kan hetzelfde gelden. Maar heb je een pleegkind dat af en toe ook bij zijn biologische ouders verblijft, dan moet daarin een beslissing genomen worden. Zoals gezegd, een kind kan maar bij één (pleeg)ouder fiscaal ten laste zijn.

Tot slot kun je ook kleinkinderen of je zorgbehoevende ouders die inwonen fiscaal ten laste nemen. Als zij bijvoorbeeld bij jou inwonen (omdat de ouders niet voor hen kunnen zorgen) en jij neemt zorgtaken voor hen op.

Heb je een kind met een handicap? Dat telt mee voor twee kinderen, omdat je dan sowieso meer uitgaven hebt.

Na het afstuderen

En als je kinderen volwassen worden? Zodra je werkt, ben je niet langer fiscaal ten laste van je ouders en vervalt dit voordeel.

Studeert je kind na zijn of haar achttiende nog verder? De fiscus stuurt iedere jongvolwassene een voorstel van vereenvoudigde aangifte.

Daarop moet je kind enkel nakijken of het er nog als ten laste op staat. Is dat het geval, dan hoef je verder niets te ondernemen.

Let wel, jongeren die werken en studeren combineren, mogen maar een maximumbedrag per jaar bijverdienen. Anders heeft dat invloed op de belastingvrije som van hun ouders, op hun eigen belastingaangifte en op het kindergeld of groeipakket.

Bronnen: FOD Financiën, VRT NWS, Podcast WinWin van Radio 2

Meer over het financiële plaatje:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content