geborgenheid
Getty images.

Kraamtijd: 7x intieme momentjes om een band met je baby te vormen

Een warme en liefdevolle band met je baby opbouwen, is essentieel voor zijn ontwikkeling. Maar hoe zorg je ervoor dat je kind zich zo veilig en geborgen mogelijk voelt in die eerste prille maanden? Deze tips geven de hechte en intieme band met je baby een boost!

Intimiteit: waarom die ‘warme band’ zo belangrijk is

Een hechte en intieme band opbouwen met je baby, is zowat het belangrijkste dat je als kersverse ouder voor je baby kunt doen. Want door die warme band laat je je baby voelen dat hij graag gezien is en dat hij er nooit alleen voorstaat. Je toont hem dat er, wat er ook gebeurt, altijd iemand klaarstaat die voor hem zorgt. Daardoor help je je kind de fundamenten voor eigenwaarde en voor een volwaardig zelfbeeld leggen. Want vanaf de geboorte geef je hem mee dat hij het waard is om graag gezien te worden, en dat hij daarvoor zelfs helemaal niks speciaals hoeft te doen.

Ten tweede helpt zo’n veilige band je kind ook om te leren omgaan met stress en om emoties te reguleren. Want dat kan een pasgeboren baby nog niet zelf. Door in te tunen op je baby, bijna letterlijk met hem mee te voelen en de stress die hij ervaart, mee op te vangen én op te lossen, leert hij dat stress van voorbijgaande aard is. Bovendien ervaart je baby op die manier ook dat wanneer de stress hem té groot is, anderen een betrouwbare bron zijn om troost en hulp bij te zoeken. En dat hij altijd op anderen kan vertrouwen om de stress mee te dragen, wanneer die te groot is voor hem alleen.

Beide dingen zijn fundamenteel voor een gezonde ontwikkeling van je kleintje: zowel fysiek, neurologisch als emotioneel. Kinderen die tijdens de eerste twee levensjaren kunnen terugvallen op een zorgfiguur die hen deze dingen aanbiedt, zullen zich later op een veel gezondere, meer zorgeloze en open manier in relatie tot andere mensen kunnen plaatsen en zullen veel beter in staat zijn op een stromende en positieve manier liefde te geven en te ontvangen. En laat dat nu net zijn wat iedereen wil voor zijn kind, toch?

Meer lezen over het belang van een veilige gehechtheid en over wat zo’n ‘veilige band’ je kind precies geeft? Lees dan zeker ook volgend artikel: ‘Waarom een veilige gehechtheid zo belangrijk is voor je kind’

Geborgenheid: 7x tips voor een intieme band met je baby

1. Maak connectie met de baby in je buik

Onderzoek toont aan dat de fundamenten voor een ‘veilige band’ al in de buik gelegd worden. Plan je een zwangerschap? Dan doe je er ook goed aan je kinderwens op voorhand goed te overdenken: wil je kinderen? Waarom wil je kinderen? Vanuit welke wens ontstaat dat idee? En wat zou je graag aan je kindje geven? Eens je dat duidelijk hebt, houd die ‘warme wens’ dan ook een beetje levend in je gedachten. Probeer je tijdens de zwangerschap al eens bewust te focussen op je kindje en probeer connectie te maken.

De kans dat de gedachte aan het kindje in je buik bij jou als ‘wensouder’ heel wat warmte en liefde doet ontstaan, is groot. Probeer de warmte en liefde die je op dat moment voelt, door te sturen naar de baby in je buik. Hoe gek het ook mag klinken: de aanwezigheid van die liefde en van de menselijke verbinding die je op dat moment legt, wringt zich letterlijk een weg in de fysieke en emotionele bedrading van je baby. Want onderzoek toont aan dat kinderen die over een warme, liefdevolle en responsieve basis beschikken zich niet alleen veiliger kunnen hechten, maar dat die ‘veilige hechting’ ook echt z’n sporen achterlaat op het DNA. Aangezien je kind in de buik nog in volle ontwikkeling is, en z’n fundamenten zowel fysiek als emotioneel nog heel letterlijk worden gelegd, is het niet echt verwonderlijk dat geborgenheid, verbinding, warmte en liefde in deze fase van essentieel belang zijn.

Hoe je precies verbinding kunt maken met de baby in je buik? Dat lees je in volgend artikel: ‘Geborgen van in de buik: 6x tips om contact te maken met je baby‘. 

2. Geboren worden: verlies je baby niet uit het oog

De intieme band die je al van in de buik met je baby hebt, kent een eerste kritische fase bij de geboorte. Die is best heftig, om niet te zeggen traumatisch voor je baby. Vanuit de warme baarmoeder vecht je baby zich er letterlijk een weg naar buiten. In het westen focussen we ons tijdens die hevige gebeurtenis – enigszins met recht en rede natuurlijk – voornamelijk op de mama en op het medische aspect van de bijzondere gebeurtenis zelf.

Toch kan het voor het welzijn van je baby belangrijk zijn ook die niet uit het oog te verliezen: probeer in te tunen op wat je baby op dat moment meemaakt, en probeer ook het kind dat ter wereld komt zo goed mogelijk in die ervaring te ondersteunen. Een kind dat een moeilijke bevalling meemaakt, komt immers meteen in een van de grootste fases van ‘nood’ te zitten, die hij in z’n hele leven zal meemaken. Je kind in die stress goed proberen op te vangen en hem op een of andere manier toch meegeven ‘dat je er bent voor hem’ kan van cruciaal belang zijn: hoe je kind zijn geboorte ervaart, kan immers intense sporen nalaten in het fysieke en emotionele systeem.

Hoe dat werkt en hoe je je kind zo goed mogelijk ondersteunt tijdens de geboorte? Een paar tips van Laura Mignolet, psychologe gespecialiseerd in pre-, peri- en postnatale ondersteuning bij de Veilige Driehoek op een rij. 

3. Maak veel oogcontact met je baby

Heel belangrijk om een hechte en intieme band met je baby op te bouwen, is om hem het gevoel te geven dat je er bent voor hem. Dat doe je niet per se door zijn noden altijd instant op te lossen, want dat is zeker in het prille begin wanneer je de huiltjes en kreetjes van je kind nog moet leren kennen gewoon onmogelijk, maar wel door hem te laten voelen dat je meevoelt met je kind. En dat je zo goed en zo kwaad meezoekt naar de juiste invulling van zijn nood.

Een van de voornaamste dingen die ouders in dat opzicht voor hun pasgeboren baby kunnen doen, is die zo snel mogelijk proberen lezen: wees opmerkzaam voor de signalen van je baby en probeer die zo goed mogelijk aan te voelen. Een belangrijke manier om te onderzoeken wat je baby precies wil of wat er speelt, is om oogcontact te maken. Ook voor je baby zal dit een fijne manier van contact zijn: heel snel zal je baby responsief zijn voor jouw gelaatsuitdrukkingen en zal hij die bij wijze van reflex gaan spiegelen. Dit met als voornaamste doel om verbinding tot stand te brengen en om liefde en zorg te ontvangen. Veel oogcontact maken met je baby en als een kirrende ouder in vol enthousiasme gekke bekken trekken boven de wieg van je kleintje, is dus wel degelijk een goed idee. 🙂

4. Skin-on-skin: met de baby op de borst

Heel belangrijk om de gehechtheidsrelatie tot stand te brengen, is fysieke nabijheid en veel intiem contact. Op zich niet zo verwonderlijk: negen maanden lang mocht je baby vertoeven in je warme baarmoeder, dat hij jouw fysieke aanwezigheid in die eerste maanden en jaren ‘buiten’ nog nodig heeft om zich niet ‘alleen’ of ‘in nood’ te voelen, is logisch. Neem je baby – zeker in die eerste prille maanden – dan ook voldoende bij jou: draag hem in de draagzak of wieg hem gewoon wat in je armen.

Nog beter dan in de draagzak, is om af en toe aan skin-on-skin te doen met je baby: neem hem onder je t-shirt op je blote borst of draag hem op je bloot bovenlijf. Zorg er daarbij natuurlijk wel voor dat jullie samen warm blijven: zet je gezellig neer in de zetel en wikkel jullie een beetje in met een deken indien nodig. Het huid-op-huidcontact zorgt ervoor dat er een stroom van oxytocine – ook wel het geluks- of knuffelhormoon genoemd, op gang komt waardoor het geluksgevoel van je baby wordt gestimuleerd en die zich warm, geliefd, veilig en geborgen voelt.

5. Me-time: zorg ook goed voor jezelf

Een belangrijke tip die soms al eens uit het oog verloren wordt: vergeet ook niet om goed voor jezelf te zorgen. Een warme en hechte band opbouwen met je baby, heeft veel met flow en energie te maken. Als je zelf niet goed in je vel zit, kan de liefde en de verbinding die je normaal gezien voelt voor je baby niet vrij stromen, waardoor ook de hechtingsrelatie in het gedrang komt. Een zwangerschap, bevalling en ook de kraamtijd vragen veel van jou als ouder. Af en toe een time-out nemen, om weer helemaal tot jezelf te komen en je systeem tot stilstand te brengen, is essentieel. Pas als je zelf helemaal fris bent en er geen blokkades zijn die jou ongelukkig, gestrest of gespannen maken, kun je er ook helemaal zijn voor je kindje.

6. Volg een workshop babymassage

Ook heel fijn om het contact en de verbinding met je baby te stimuleren: volg eens een workshop massage voor baby’s. Net als bij skin-on-skin zorgt de fysieke aanraking bij babymassage ervoor dat er een stroom van oxytocine op gang komt. Je baby zal zich helemaal ontspannen voelen en zal het intieme contact dat je uitstuurt zo optimaal mogelijk in zich kunnen opnemen. De kans dat ook jijzelf in een meer ontspannen toestand terechtkomt door je te focussen op de massagetechnieken in kwestie is groot. Daardoor zal de intieme verbinding die jij en je baby op dat moment samen hebben, extra proporties aannemen.

Bovendien spelen de bewegingen die je tijdens zo’n workshop aangeleerd krijgt ook nog in op verschillende behoeftes bij je baby: je leert er heel specifiek bewegingen aan die voor de meeste baby’s heel relaxerend aanvoelen. Door meteen de proef op de som te nemen, leer je ook welke techniekjes bij jouw kind precies het best werken. Zo leer je ook je baby weer net dat tikje beter kennen.

Weten hoe een babymassage er precies aan toegaat en wat de voordelen zijn voor je baby? Lees dan zeker ook: ‘Babymassage: dit is het en zo begin je eraan‘.

7. Geef bewust (borst)voeding

Een uitgelezen momentje om de band met je baby nog net dat tikje intiemer te maken, is natuurlijk tijdens de borstvoeding. Je baby voeden is sowieso al een heel intieme bezigheid die – als de borstvoeding zonder al te veel problemen verloopt – zorgt voor een heel wat mooie momentjes per dag. Die mooie momenten nog wat mooier maken, doe je door je heel bewust te zijn van de prachtige taak die je op dat moment aan het ‘vervullen’ bent.

Voed je baby dan ook niet achteloos, maar tune heel bewust in op je baby: probeer van dat kwartier borstvoeding heel actief een ontspannen momentje van stilstand en bewustzijn te maken. Voel de vaak overdonderende liefde voor je baby en besef hoe mooi het is dat je hem als kleine baby in je armen kunt houden en hem zelf de borst – of het flesje – kunt geven.

Meer lezen over gehechtheid bij baby’s:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

 

 

 

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."