Getty Images.

Zwanger zijn: zo creëer je als papa een band met de baby

De hechting tussen mama en baby begint al van in de buik. Dat is ook niet moeilijk: want al vanaf ongeveer maand vier van de zwangerschap voel je je baby letterlijk in je eigen baarmoeder bewegen. Bij papa’s is die band (helaas) minder tastbaar. Met deze fijne tips kunnen ook zij ervoor zorgen dat ze alvast een band opbouwen met hun toekomstige zoon of dochter.

Zo bouwen ook papa’s al een band met de ongeboren baby op

Zwanger zijn: het is en blijft voor mannen toch een heel andere ervaring dan voor vrouwen. Terwijl mama’s door het dragen van de baby bijna letterlijk niet anders kunnen dan onmiddellijk een erg intieme band met hun nog ongeboren kindje op te bouwen, is dat voor papa’s toch iets moeilijker. Het enige dat zij immers van hun baby kunnen voelen, is het occasionele schopje tegen de hand door de buik van mama heen.

Hoe papa’s er zelfs voor de geboorte toch al voor kunnen zorgen dat ze een band met hun baby opbouwen? Een paar leuke tips op een rij!

1. Ga bewust om met je verlangen naar een kindje

Uit onderzoek weten we dat de zobelangrijke hechting van je kind al begint van in de buik: mama’s die bewust contact maken met hun kindje en hun aandacht al af en toe liefdevol naar binnen richten, zorgen er zo voor dat het hechtingsproces alvast op gang komt.

Ook papa’s kunnen hier hun steentje bijdragen: als ook zij op tijd en stond even stilstaan bij het wezentje in de buik van hun vriendin of vrouw en er samen met haar wat aandacht aan schenken – bijvoorbeeld door er samen over te praten of een hand op de buik te leggen, dan creëren jullie als koppel alvast een warme en liefdevolle sfeer om jullie baby weldra in te ontvangen.

2. Praat tegen de buik

Je hoeft niet te wachten met praten tegen je baby tot die geboren is, want al heel vroeg in het tweede trimester draaien de zintuigen van je kind op volle toeren. Ook in de buik kan de baby dus al stemmen leren herkennen. Na de stem van hun moeder herkennen baby’s ook de stem van hun vader. Praten tegen de buik van je zwangere vrouw is dus zo’n gek idee nog niet, ook al ziet het er – toegegeven – soms een beetje knullig uit.

3. Zing een liedje of luister samen muziek

Nog zoiets waar baby’s al van in de buik erg gevoelig voor zijn, is muziek: onderzoek toont aan dat een baby bij zijn geboorte de muzieksmaak van z’n ouders al meteen kan herkennen. Tenminste als die hun favoriete genre tijdens de zwangerschap vaak beluisterd hebben. Ook deze muzikale – en vooral trilgevoeligheid – van je baby schept als vader een uitgelezen kans om alvast een ‘gedeelde interesse’ op te bouwen.

Luister samen met je vrouw en je baby naar je favoriete muziek, en geef je baby eventueel zelfs een uitvoerige biografie mee van je favoriete artiesten. Ook de trilling van jouw stem zal je baby immers kunnen appreciëren. Nog een goed idee: zing mee!

4. Lees een verhaaltje voor

Een beetje in dezelfde categorie, maar dan toch net iets anders: omdat misschien niet alle papa’s altijd goed weten wat nu weer te vertellen tegen de baby in de buik, kan het erg gezellig zijn om alvast te oefenen met verhaaltjes lezen. Op deze manier kweek je alvast een leuk ritueel voor na de geboorte en raakt de baby ook vast gewoon aan de trillingen van je stem.

5. Schenk je lief wat extra aandacht

Wil je je baby een groot plezier doen, schenk dan ook de mama wat extra aandacht! Zij draagt de baby al, dus haar af en toe een beetje ontzien wat klusjes, vervelende huishoudelijke taken of zware boodschappentassen betreft, is geen overbodige luxe. Want: hoe minder stress voor de mama, hoe beter voor de baby. Vrouwen die tijdens hun zwangerschap veel stress ervaren, dreigen die immers via de placenta door te geven aan hun baby, wat nefast kan zijn voor de ontwikkeling ervan.

In heel ernstige gevallen zou een overdosis chronische stress er zelfs voor kunnen zorgen dat het hechtingsproces van je baby verstoord wordt en dat hij of zij over minder natuurlijke kansen beschikt om zich veilig en geborgen te voelen.

6. Actie-reactie: speel tikkertje

Ook een eerste tastbare vorm van contact zoeken met je ongeboren baby, kan al van in de buik. Geeft jullie baby een schopje of deelt hij een tik uit: tik dan op exact dezelfde plek eens even terug. Op die manier laat je de baby weten dat je er bent, en kun je eventueel zelfs een soort van communicatie tot stand brengen. Houd het tikken op de plekken waar je baby schopt een tijdje aan en probeer daarna zelf eens te tikken op een willekeurige plaats. De kans dat je baby je spelletje doorheeft, en precies daar schopt is blijkbaar groot.

7. Ice ice baby: speel met temperatuur

Nog een optie: speel met temperaturen. Plaats een koud voorwerp op de buik van je vrouw of vriendin en wacht tot je baby reageert, verschuif het voorwerp en wacht opnieuw op reactie. Je vriendin of vrouw is bij deze wel gewaarschuwd: een baby heeft in je buik geen tijdsbesef. De kans dat hij een van beide bovenstaande spelletjes zal willen spelen om 2 uur ’s nachts is dus niet onbestaande.

8. Dans met je lief / vrouw

Soms volstaan woorden niet om je gevoel uit te drukken, probeer het dan eens uit te drukken met beweging. Pak je vrouw vast en dans met haar. Een liefdevolle actie die jullie vast niet alleen dichter bij elkaar zal brengen, maar die ook je baby alvast een beetje laat wennen aan wat natuurlijke, ritmische beweging. Dankzij die voorbereiding zal hij of zij zich na de geboorte misschien ook sneller laten sussen wanneer je hem wiegt in je armen, omdat hij de beweging nog herkent als een ‘soothing‘ iets.

9. Ga mee naar de echo-consultaties

Als vader – en eigenlijk ook wel als mama – zijn de drie echo’s die er tijdens de zwangerschap van je baby worden genomen, de uitgelezen gelegenheid om een band te scheppen met je baby. Het is immers je enige kans om al letterlijk een blik te werpen op je kleintje. Je kunt tijdens zo’n echo heel minutieus volgen wat er aan de binnenzijde van die buik allemaal aan het gebeuren is, en dat is zeker als man een unieke ervaring. Terwijl de mama het zich allemaal nog wel een beetje kan inbeelden, zij voelt de baby immers elke dag in haar bewegen, is dit als man eigenlijk je enige kans om even hetzelfde te voelen, nu ja: of dan toch tenminste te zien.

Meer lezen over papa worden en zwangerschap:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content