Goede vraag: wanneer moeten we het co-sleepen afbouwen?
Co-sleepen, of samen slapen met je baby, is de laatste jaren erg populair geworden. Maar wanneer is je kindje er te groot voor en start je best met afbouwen? We vroegen raad aan kinderslaapcoach Karen Claes.
Wat is co-sleepen?
Karen Claes: “Co-sleepen omvat voor mij alle mogelijke manieren om samen te slapen met je kindje. Het beperkt zich dus niet tot het gebruik van een co-sleeper. Tegenwoordig wordt de term ‘rooming-in’ meer en meer gebruikt als het gaat over samen op dezelfde kamer slapen.
Samen slapen kan door het gebruik van:
- een co-sleeper: een apart bedje dat tegen jouw bed staat. Het is heel belangrijk dat het bedje goed vast is gemaakt aan jouw bed en dat het matrasje van de co-sleeper op dezelfde hoogte komt als jouw matras, zonder spleten ertussen!
- een apart bedje of wiegje op jouw kamer
- door bedsharing: als je aan bedsharing doet, is het heel belangrijk om dit op een veilige manier te doen. In de praktijk wordt er heel vaak onvoldoende rekening gehouden met de veiligheidsrichtlijnen. Hierdoor wordt bedsharing nog steeds afgeraden als veilige manier om samen te slapen. De grootste risicofactoren zijn de zachte matras, het dekbed, het kussen, het lichaam van volwassenen en het ontbreken van spijlen.
Onderzoek naar bedsharing is vooral gebeurd in de context van borstvoeding en de veiligheidsrichtlijnen zijn dan ook daarop afgestemd. Als je hier graag meer over wilt weten, lees dan zeker het boek ‘Veilig slapen met je baby’ van James McKenna.
Heel wat organisaties, waaronder Kind & Gezin en de American Academy of Pediatrics (AAP), adviseren om je kindje gedurende het eerste jaar bij jou op de kamer te laten. Dit vermindert het risico op wiegendood, heeft een positief effect op de hechting en geetf je kindje een veilig en geborgen gevoe. Het is bovendien ook makkelijk als je kindje doorheen de nacht wakker wordt of een voeding nodig heeft.”
Co-sleepen afbouwen
“Er is geen standaard richtlijn die zegt wanneer je co-sleepen moet afbouwen. De leeftijd waarop gezinnen stoppen met co-sleepen varieert heel sterk en hangt samen met culturele, persoonlijke en gezinsomstandigheden. In sommige culturen is het bijvoorbeeld heel normaal om lang samen te slapen. Mijn ervaring is dat het bij ons nog minder gebruikelijk is en dat ouders er vaak na de eerste 6 of 12 maanden, of zelfs al vanaf het begin, voor kiezen om een baby op een aparte kamer te laten slapen.”
Co-sleepen afbouwen omwille van praktische redenen
“De co-sleeper wordt te klein: de meeste co-sleepers zijn gemaakt voor baby’s van 0 tot 6 maanden. Tegenwoordig zijn er ook spijlenbedjes die je kunt ombouwen tot een co-sleeper en die je dus heel wat langer kunt gebruiken. Vaak wordt toch de overgang gemaakt van co-sleeper naar spijlenbed en gaat die overgang ook samen met slapen in een eigen kamertje.”
Co-sleepen afbouwen omdat het niet (meer) werkt
“Elk kindje is anders, elk gezin is anders, en er zijn dan ook 101 redenen waarom co-sleepen voor jullie niet (meer) zou werken. Misschien wordt jouw kindje heel makkelijk wakker van elk geluidje of wanneer jij je omdraait in bed? Of omgekeerd? Misschien hebben jullie nooit bewust gekozen om samen te slapen maar was het op een bepaald moment de enige manier om iedereen zoveel mogelijk slaap te kunnen gunnen? Misschien speelt het gemis aan privacy en intimiteit met je partner een rol? Volg vooral je eigen intuïtie op dit vlak en doe wat goed voelt. Het is helemaal oké om iets te veranderen aan de slaapomstandigheden als jullie voelen dat dit voor jullie de juiste beslissing is.”
Met dank aan Kinderslaapcoach Karen Claes.
Bronnen: Veilig slapen met je baby, James McKenna, The University of Notre Dame Mother-Baby Behavioral Sleep Lab, www.kindengezin.be, www.oeiikgroei.nl, E-book (H)écht slapen, Hanne Wils Kidd
Meer tips voor ouders:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!