Zo maak je iets speciaals van het badmoment

baby bad
© Getty Images
Om van het badmoment een ritueel te maken waar je baby naar uitkijkt, bereid je je best een beetje voor. Hieronder vind je enkele tips om thuis van het badje een gezellig moment te maken voor baby, mama en papa.

Waar?

Kies goed de plaats uit voor het babybadje. De badkamer is vaak ideaal omdat je kleintje hier naar hartenlust kan spatten en het er meestal ook warmer is dan elders in de woning.

Bij plaatsgebrek kan je het badje ook buiten de badkamer installeren. Kies in ieder geval voor een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat je uit de buurt blijft van stopcontacten.

Wanneer?

Om van het bad een aangenaam moment te maken voor jezelf en voor je kind, is het belangrijk dat jullie allebei ontspannen zijn. Probeer een moment uit te kiezen waarop je je volledige aandacht op je baby kunt richten.

Daarnaast is het belangrijk om je kind steeds op hetzelfde tijdstip een bad te geven. Zo maak je er een echt ritueel van. Elk moment heeft zo z’n eigen voordelen: een ochtendbad zal de zintuiglijke ontwikkeling stimuleren, een bad tegen het einde van de middag werkt het meest ontspannend en je kind ‘s avonds baden zal dan weer de slaap bevorderen.

Hoe?

  • Idealiter geef je je kindje een bad in een kamer met een temperatuur tussen 22 en 24°C.
  • Leg al het nodige materiaal vooraf klaar. Zo kun je je volledig concentreren op je baby en hoef je hem niet alleen te laten. Leg een handdoek op de luiertafel, hou een washandje of wassponsje bij de hand en denk ook aan zee, olie en/of shampoo. Leg z’n kleertjes ook al klaar en vergeet de luier niet! Denk eventueel ook aan een badspeeltje; het kan je baby bezighouden terwijl je hem wast.
  • Een baby voelt zich het prettigst in water van ongeveer 37°C. Geen thermometer bij de hand? Doe dan de elleboogtest: stop het tipje van je elleboog in het water en voel of het water niet te warm is.
  • Begin bij het wassen bij de hals. Schenk daarna ook voldoende aandacht aan de okselplooien, waar kindjes vaak last hebben van irritatie. Ga nu verder met het buikje en de rug. Om zijn rugje te wassen hou je je baby schuin op zijn zij, terwijl je de schouder ondersteunt . Was de plooien van de liesstreek en de tenen. Vergeet de huid tussen de tenen niet! Dan is het de beurt aan de ledematen. Eerst de armen, daarna de benen. Ten slotte eindig je met de geslachtsorganen en de billen. Let erop dat je hierbij steeds van voor naar achter wast en nooit omgekeerd! Zo voorkom je infecties.
  • Controleer nogmaals de temperatuur van het badje. Neem je baby vast. Zet de ene hand onder de nek en de andere onder de billen. Laat je baby langzaam in het water zakken, met de voetjes eerst.
  • Spoel zachtjes water over het lijfje van je baby. Dit doe je met de hand die de billetjes eerst ondersteunde. Met de andere hand ondersteun je nog steeds stevig de nek. Let op voor de oogjes en oortjes!
  • Laat je baby even van het water genieten, terwijl je hem nog steeds goed vasthoudt. Na 5 à 10 minuutjes is het tijd om hem zachtjes af te drogen.
  • Wikkel je baby in de handdoek op de luiertafel. Heeft je baby een gevoelige huid? Gebruik dan een hydrofiele doek in plaats van een handdoek. Dep hem voorzichtig droog (vergeet de huidplooien niet!). Eventueel geef je hem een deugddoende massage, al dan niet met een hydraterende babybodymelk. Daarna doe je hem zijn luier en kleertjes aan.

Wat als mijn baby niet van baden houdt?

Sommige baby’s zijn minder gesteld op in bad gaan dan andere. Dring een badje nooit op. Begin met je kindje enkel te wassen met een washand en bouw daarna zachtjes op; probeer het bijvoorbeeld eens met een badje met heel weinig water zodat je kind stilaan kan wennen. Geleidelijk aan laat je meer water in het bad stromen.

Praat met of zing tegen je baby zodat hij beseft dat hij in veilige handen is. Ook een klein badje waarin je baby met opgetrokken beentjes kan zitten en dus doet denken aan de baarmoeder kan een geborgen gevoel geven.

De huid van je baby

Hou er rekening mee dat babyhuidjes gevoelig zijn. Gebruik daarom specifieke badproducten voor baby’s.

Badolie is niet noodzakelijk, maar wel aan te raden als je baby een droog huidje heeft. Doe de olie pas in het water als je baby er al enkele minuutjes in zit. Dan staan z’n poriën open en kan de olie de huid optimaal hydrateren.

Meer over de verzorging van je baby:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!