Getty Images

Kleine kinderen en huisdieren: tips voor een goede start

Kinderen en huisdieren: het is een geweldige combinatie. Met de juiste begeleiding wordt jullie beestige huisgenoot hun beste vriend en leren ze er nog wat van ook.

Helemaal sociaal

Een huisdier is goed voor kinderen, zo blijkt uit onderzoek. En dat werkt later nog door. Jongvolwassenen die als kind een huisdier hadden, hebben een groter empathisch vermogen en zijn meer gericht op sociale waarden dan degenen die zonder dier opgroeiden.

Van hamster tot paard

Laat je kind kiezen en er staat zo een pony in de woonkamer … Denk goed na over welk dier jullie kunnen en willen verzorgen. Hou je je huis graag altijd even netjes of is een zwijnenstal ook prima? Woon je in een flat met miniterrasje of heb je een reuzegrote tuin? Ben je een huismus of een globetrotter? Allemaal belangrijk om over na te denken voor je je een dier aanschaft. Stel het je even voor: een koppel geitjes op een huurappartementje …

Elk dier een huisdier?

In België mag je niet zomaar elk dier in huis halen. Voor zoogdieren bestaat er sinds 2009 een positieve lijst, met enkel dieren die makkelijk thuis te houden zijn en geen gevaar vormen voor jezelf en je omgeving.

Katten en honden mogen natuurlijk, net zoals hamsters, fretten, konijnen en ezels. Er staan ook enkele meer exotische dieren op de lijst: lama’s, wallaby’s en mara’s bijvoorbeeld. Apen en wasbeertjes mogen dan weer niet meer, maar vroeger dus wel.

Wil je toch een dier dat niet vermeld wordt? Dan moet je dat vragen aan het Ministerie van Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu. Sinds 2019 bestaat er ook een positieve lijst voor reptielen. Maar ook voor vogels bestaan er strikte regels. Hier lees je er meer over.

kleine kinderen huisdieren
Getty Images

Ha-ha-hatsjoe!

Heeft je kindje steevast tranende ogen, niesbuien of huiduitslag na het knuffelen van de hond of de kat? Dan kan hij allergisch zijn. Van alle huisdierallergieën komt de honden- en kattenallergie het meest voor.

Niet de haren, maar de huidschilfers, het speeksel en de urine zijn de boosdoeners. Wil je het dier graag houden? Dit kan helpen:

 • Hou huisdieren uit de slaapkamer.
 • Borstel het dier regelmatig en doe dat buiten.
 • Zorg voor een gladde vloerbedekking die makkelijk schoon te houden is.
 • Neem meubels en vloeren regelmatig af met een vochtige doek.
 • Laat kinderen steeds hun handen wassen na contact met het dier.
 • Probeer huisdieren zoveel mogelijk buiten te plaatsen.

Auch!

Jaarlijks worden er in ons land maar liefst 100.000 mensen gebeten door een hond. Meestal zijn het kinderen en helaas is dat vaak in het gezicht. Ga met een dierenbeet altijd naar een dokter, want de wonde kan dieper zijn dan ze lijkt en er is kans op infectie.

De dokter kijkt na of je kind gevaccineerd is tegen tetanus. Is het te lang geleden, dan krijgt hij een spuitje. Wordt je kindje buiten gebeten door andermans hond, dan kun je dit aangeven bij de politie en/of gemeente.

Leer je kindje vroeg hoe ze het best met jullie hond of die van anderen kunnen omgaan:

 • Knuffel de hond niet.
 • Vraag eerst aan het baasje of je zijn hond mag aaien.
 • Ren niet op een hond af of ervan weg.
 • Staar honden niet aan.
 • Ga niet op of onder een hond liggen.
 • Stoor de hond niet als hij eet of slaapt.
 • Kom niet aan de mand van de hond.
 • Aai zijn hals of borst, liever niet zijn kop.
 • Vermijd trek- en stoeispelletjes.
 • Roep mama of papa als er problemen zijn met een hond.
huisdieren kleine kinderen
Getty Images

GGG

Ben je zwanger, laat je huisdier dan al voor de komst van de baby wennen aan wat hem te wachten staat, bijvoorbeeld door te oefenen met een pop. Denk daarbij aan de 3 g’s:

Gedrag

Laat dieren rustig kennismaken met de pop en later de baby én bijhorende spullen zoals de kinderwagen en autostoel. Corrigeer vriendelijk te ruw gedrag zoals springen en likken. Geef het huisdier ook aandacht als de baby wakker is. Anders gaat hij het alleen leuk vinden als het kind er niet is.

Geur

Huisdieren kunnen alvast wennen aan babyproducten die je gaat gebruiken. Bijvoorbeeld door te snuffelen aan een doek of pop met babylotion of -crème.

Geluid

Zet eens een cd op met babygeluiden of laat speelgoedgeluidjes horen. Begin rustig en voer het volume langzaamaan op.

Tot slot een gouden regel: hoe lief je dier ook is, laat hem nooit alleen met de baby.

(bron: thebluedog.org/nl., belgium.be. Uit Zappy Ouders)

Lees meer over huisdieren:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content