Kruiden op het babymenu: onze richtlijnen én recepten
Nee, babyvoeding hoeft echt niet flets te smaken. Varieer dus met groenten, maar ook met kruiden. Zo gaat er een wereld vol smaak voor je kindje open.
Kruiden voor je baby: smaken ontdekken
Elke baby heeft vanaf zes maanden meer nodig dan enkel melk. Meestal proeven ze eerst van zachte smaken als wortel, aardappel of courgette. Lukt dat prima? Dan kun je na die oefenhapjes snel ook verse kruiden aan het menu toevoegen. Verse kruiden laten baby’s kennismaken met een breder palet aan smaken, je kunt kruiden makkelijk zelf kweken en ze zijn bovendien erg gezond.
Enkele richtlijnen
Gebruik bij voorkeur verse kruiden
Verse kruiden kun je beter doseren en smaken het lekkerst. Gedroogde kruiden zijn soms bewerkt en zijn al een deel van hun aroma kwijt.
Kies voor mildere smaken
Start niet met pittige of straffe kruiden. Je baby’s spijsverteringsstelsel kan dat nog niet goed aan. Kies voor kruiden zoals verse peterselie, bieslook, kervel, basilicum, oregano, dille, selderij, koriander, munt of salie.
Niet meekoken of stomen
De meeste verse kruiden kook je best niet mee in het gerecht om de smaak en het aroma te behouden. Voeg ze pas op het einde toe.
Te vaak en te veel
Gebruik niet elke maaltijd hetzelfde soort kruid en wees niet te kwistig. De kruidensmaak moet subtiel aanwezig zijn, maar is niet lekker als het overheerst. Bovendien is het kruid dan ook moeilijker te verteren. Bouw daarom langzaam op wanneer je je kleintje verse kruiden voorschotelt.
Lekkere gerechtjes met verse kruiden
Deze recepten kun je uitproberen bij baby’s vanaf zes maanden.
Groentepapje met tomaat en ei van colruyt.be
Dit heb je nodig:
- 100 g kerstomaten
- 3 blaadjes basilicum
- 50 g aardappelen
- 1 ei
- 1 kl plantaardige olie
Zo maak je het:
- Kook het ei 10 minuten in water. Laat afkoelen en pel.
- Pel intussen de kerstomaten. Dompel ze eerst 10 seconden onder in kokend water en laat daarna even afkoelen in koud water om ze zo makkelijk te kunnen pellen.
- Schil de aardappel en snij in stukken.
- Kook de aardappel 20 min in ongezouten water. Voeg de laatste 5 min de tomaten toe. Giet af.
- Mix de aardappel en de kerstomaten samen met de helft van het ei en de basilicumblaadjes tot een gladde puree. Roer er de plantaardige olie onder.
Doperwtenpuree met koriander
Dit heb je nodig:
- 300 g verse of diepvries doperwten
- Enkele blaadjes verse koriander
- 100 g aardappelen
- 1 kl plantaardige olie
Zo maak je het:
- Schil de aardappelen en stoom samen met de doperwten.
- Voeg de blaadjes koriander toe en mix tot een gladde puree.
- Meng de plantaardige olie eronder.
Zalm met dille
Dit heb je nodig:
- 50 g zalmfilet
- Enkele takjes verse dille
- Yoghurt naar smaak
- Eventueel: citroensap
Zo maak je het:
- Pocheer de zalmfilet in water tot hij gaar is.
- Pureer met een theelepeltje dille of meer, naar smaak.
- Voeg voor een vloeibaarder papje wat yoghurt toe.
- Werk eventueel af met enkele druppeltjes citroensap.
Baby-guacamole
Dit heb je nodig:
- 1/2 avocado
- Gemalen komijn
- Enkele blaadjes koriander
- Plantaardige olie
- Limoensap
Zo maak je het:
- Prak de avocado met een snuifje komijn.
- Verdun met wat plantaardige olie.
- Breng op smaak met enkele druppeltjes limoensap en fijngehakte koriander.
Extra tip
Er is een leuk babymerkje op de markt dat zich specialiseert in kruiden voor babyvoeding: Sienna & Friends. Zo ontwikkelden ze ‘Baby’s eerste kruidenmix’. Een mengeling van onder andere kaneel, munt, kardemom en kruidnagel. Lekker onder zowel groente- als fruitpapjes.
Lees ook:
- Fruit- en groentepap maken: 5x geslaagde receptjes
- Goede vraag: mag je groente- en fruitpapjes invriezen?
- Vaste voeding: het ideale eerste lepeltje voor je baby
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!