© baby autovakantie

Met je baby op autovakantie? Zo pak je het aan

De zomer is bijna daar en misschien maak je voor het eerst een autoreis met je baby? Dat is niet niets. Je baby heeft wel wat zorg en vooral heel wat spullen nodig. We lijsten voor je op waar je best allemaal aan denkt voordat je eropuit trekt.

Zorg dat je kleintje comfortabel en veilig zit

Een goedgekeurde autostoel of maxicosi is essentieel. Plaats de maxicosi nooit voorin als er een airbag is. Is je baby al wat groter? Kies dan voor een autostoel met slaapstand. Voorzie de stoel van een zomerhoes die het zweet van je kleintje absorbeert.

Voor lange afstanden is er ook een alternatief: de draagmand, die je normaal op de wandelwagen vastzet. Let wel op: de draagmand moet aan alle normen voldoen en goedgekeurd zijn voor gebruik in de auto (met onder andere een harnasje om je baby vast te maken). Die draagmanden zijn erg comfortabel en hebben een zonnekap, regenhoes of muggennet.

Pauze is belangrijk

Elke twee uur pauzeren is altijd een goed idee, maar een echte must als je met een baby reist. Strek zelf even de benen en check of je baby zich nog comfortabel voelt: propere luier, voldoende gegeten en gedronken?

Extra tips:

  • Neem een speeldeken mee en leg je baby tijdens de pauzes even op zijn buikje of rugje. Want lang in een draagbare autostoel zitten kan zijn rugje overbelasten.
  • Neem je baby nooit bij je op schoot, dat is gevaarlijk en verboden.
  • Als je baby onrustig is, ga je er beter zelf even naast zitten en probeer je hem zo te kalmeren. Blijft hij huilen en is hij niet tot rust te brengen, stop dan even en probeer dan eens met voeding, een schone luier en wat knuffelen of spelen.

Wat neem je mee?

Alle babyspullen moeten mee, zoals:

  • flesjes,
  • een flessenwarmer,
  • luiers,
  • speeltjes (stop ze in een opbergtas die je aan de rugleuning van de autozetel bevestigt, zo heb je ze altijd bij de hand),
  • kleertjes voor minstens de eerste vierentwintig uur,…

TIP: Overloop een week voordat je aan het inpakken gaat wat je op een dag allemaal voor je baby gebruikt, maak daar een lijstje van en vink alles af tijdens het inpakken. Zo vergeet je zeker niks.

’s Nachts rijden

’s Nachts heeft je baby geen of minder voedingen, luiers en speelgoed nodig en kun je meestal rustiger rijden. Het nadeel: jij mist je nachtrust en bent de volgende dag moe wanneer je baby fris en monter is.

Hou de zon en hitte buiten

Hou je kleintje uit de felle zon in de auto. Gebruik luierdoeken of monteer zonneschermpjes aan de ramen. Als het heel warm is, geef je je kindje best extra drinken. En neem een washandje mee dat je even nat maakt met wat fris water. Een heerlijke verfrissing en ook handig voor vieze handjes en gezichtjes.

Zet je wagen, wanneer je stopt, in de schaduw. Lukt dat niet, neem je maxicosi dan mee uit de auto. Zo voorkom je dat de bekleding heet wordt.  Lucht de auto ook eerst even voordat je weer verder rijdt.

Kijk uit voor tocht

Niets is zo lastig als de vakantie starten met een snipverkouden kindje. Zet de airconditioning in je auto ook zeker niet te koud. De overgang van de koele auto naar warme buitenlucht kan voor een verkoudheid zorgen.

Lees ook:

Partner Content