Ontzwangeren: 9x vooral NIET doen

Een zwangerschap brengt veel veranderingen met zich mee, dus neem na de bevalling niet te veel hooi op je vork en geef je lichaam de tijd om na de bevalling te ‘ontzwangeren’.

 1. Sta niet elke nacht zelf op voor je baby

  Gebroken nachten… ze breken je op. Probeer afspraken te maken met je partner over wie ’s nachts dienst heeft. Als je weet dat hij zijn bed uit gaat voor je baby kun je gerust verder slapen. Door af en toe de hoofdverantwoordelijkheid bij je partner te leggen, kom je even uit je biologische waakstand.

 2. Ga de eerste weken na je bevalling niet met zware boodschappen sjouwen

  In je zwangerschap en bij je bevalling hebben je bekken en rug het zwaar te verduren gehad. Doe dus kalm aan en ga niet direct met wasmanden of boodschappen zeulen. Laat ook je omgeving weten dat je nog niet de oude bent. Zodra jij doet alsof je er weer helemaal bent, zullen je partner en kinderen weer als vanouds een beroep op je doen.

 3. Verwacht niet dat je na een maand weer in je oude spijkerbroek past

  Herken jij jezelf weer in de spiegel? Gemiddeld komt een vrouw tijdens haar zwangerschap 12 kilo aan en zo’n 3,5 kilo daarvan is vet. In het ideale geval zijn die kilo’s verdwenen als je stopt met borstvoeding. Inderdaad: in het ideale geval… dus het kan ook anders gaan. Misschien ben jij wel een van die vrouwen die veel meer dan 12 kilo aankomen en die maanden na hun bevalling nog niet op gewicht zijn. In dat geval: gun jezelf de tijd. Volg geen crashdieet want dat werkt averechts. Gewoon gezond eten en voldoende bewegen. En probeer genoeg te slapen. Want vermoeidheid is funest voor iedereen die wil afvallen. Als je moe bent, vraagt je lichaam om extra energie (eten!) en ben je mentaal minder sterk waardoor je eerder toegeeft aan lekkere trek (nog meer eten!).

 4. Wat je moeder ook zegt: geen stippeltjes plassen na de bevalling

  Vroeger leerden vrouwen na hun bevalling ‘stippeltjes plassen’ om hun bekkenbodemspieren te trainen. Maar daarmee verstoor je de plasreflex: je geeft je hersenen het signaal dat je klaar bent met plassen, terwijl dat niet zo is. Na je bevalling ben je extra vatbaar voor een blaasontsteking, dus het is heel belangrijk om goed uit te plassen. Er mag geen resturine achterblijven.

 5. Doe geen powernap ná 16.00 uur ’s middags

  Genoeg slapen is heel belangrijk voor kersverse moeders. Dus probeer middagdutjes te doen zolang je nachten gebroken zijn. Maar doe dat altijd vóór 16.00 uur ’s middags: daarna wordt je nap van je nachtrust afgetrokken.

 6. Denk niet dat het wel zal meevallen om je baby achter te laten bij de opvang

  Dat je een traantje wegpinkt als je je baby voor het eerst naar de oppas brengt, is niet alleen begrijpelijk maar ook fysiek verklaarbaar. Als je naar je kind kijkt, wordt hetzelfde gebied in je hersenen geprikkeld als het gebied dat actief wordt bij verliefdheid en … cocaïnegebruik! Je bent dus gewoon een beetje verliefd op en verslaafd aan je baby

 7. Knip je haar niet kort

  Je borstel, het doucheputje en je kussen vol haar? Dat hoort erbij. Tijdens je zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat je minder haar verliest. Na de bevalling ga je gewoon weer haar verliezen, ook die extra haren. Rond de eerste verjaardag van je kind is je haardos weer zoals die altijd was. Even geduld dus, en géén noodzaak om voor een korte coupe te gaan.

 8. Denk niet dat je na een paar weken of maanden weer met je partner naar bed móét

  Een goede stelregel is: sowieso geen seks zolang je bloed verliest. En verder hangt alles natuurlijk af van de vraag of jij er weer aan toe bent. Uit onderzoek blijkt dat 50 procent van de vrouwen zes weken na de bevalling nog geen seks heeft gehad. En bij ongeveer een kwart van de pas bevallen vrouwen vindt ‘de primeur’ plaats na twee tot vier weken.

 9. Cijfer jezelf niet weg

  Blije moeders, blije kinderen – we weten allemaal dat dat klopt. En daarom is het zo belangrijk dat je ook tijd aan jezelf blijft besteden nu je moeder bent. Natuurlijk is je baby het belangrijkste in je leven, maar verlies jezelf niet uit het oog. Je zou niet de eerste moeder zijn die zichzelf compleet wegcijfert. Zoek naar manieren waarop je kunt opladen. Voor de een is dat een dagelijkse wandeling met de hond, voor de ander een kop koffie met een vriendin.

Meer weten over ontzwangeren?

In het boek Mama ontzwangert vertellen vijftien moeders uitgebreid hoe zij het eerste jaar als moeder ervaren hebben. Die ervaringen gaan gepaard met toelichting van vijftien experts, waaronder een gynaecoloog, een verloskundige, een neuroloog, een kraamhulp, een bewegingswetenschapper. Een lekker leesbaar én informatief boek.

Mama ontzwangert, alles over het eerste jaar na je bevalling, Susanne Mullenders, mooi mag., 2014, ISBN 978-90-821455-0-2, gebonden, 208 pagina’s. Verkrijgbaar op bol.com voor €15,95.

Lees ook:

Partner Content