Open-ended play: wat is het en waarom is het goed voor je kind?

Door -
open ended play
©GettyImages
Kinderen hebben een onweerstaanbare drang om te ontdekken en zijn daarom op zoek naar speelgoed dat hen veel vrijheid biedt. Met open-ended speelgoed kunnen ze hun fantasie de vrije loop laten gaan. Maar wat is dat nu juist en wat zijn de voordelen?

Open-ended play?

Blokken, ballen, een Wobbel, Duplo, klei, dozen en bakjes zijn allemaal uitstekende voorbeelden van open-ended speelgoed. De eindeloze mogelijkheden zorgen voor een ontspannen spelmoment. Je kleintje kan namelijk in alle rust experimenteren, naar oplossingen zoeken, en bedenkt in elke fase van zijn ontwikkeling een andere manier om ermee te spelen.

De voordelen van open-ended play

  • Jouw zoon of dochter kan in alle vrijheid zelf gaan ontdekken.
  • De verbeelding van het kind wordt aangesproken.
  • Er wordt geoefend met het symbolisch en abstract denken, wat de creativiteit en intelligentie vergroot.
  • Omdat open-ended play de creativiteit zo aanspreekt vergroot het ook cognitieve vaardigheden zoals: het werkgeheugen, cognitieve flexibiliteit en zelfregulatie.
  • Daarnaast ontwikkelen kinderen door rollenspellen ook veel vaardigheden, zoals empathisch zijn, samenwerken, problemen oplossen en de leiding nemen.
  • De sociale- en emotionele ontwikkeling wordt aangesproken.
  • Dit soort speelgoed laat zich bovendien gemakkelijk combineren met andere spullen (houten blokken op een wobbel, bijvoorbeeld).

Invitation to play

Is je telg gaan slapen of naar school? Dan kun je eventueel een invitation to play maken. Dit is letterlijk vertaald een uitnodiging om te spelen. Kort samengevat zet je speelgoed klaar op een uitnodigende manier. Zo uitnodigend dat je kind er meteen mee zal willen spelen als hij of zij het ziet.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tamz Kerr (@perfectly_imperfect_0609) on

Verzamel dus wat open-ended speelgoed en gebruik zelf je fantasie. Je kunt bijvoorbeeld een treinbaan door de hele kamer leggen met allerlei obstakels zoals takjes en macaroni op het spoor.

Waarom een invitation to play?

Het is fijn om te maken, maar zelfs nog leuker om je kind er vervolgens mee te zien spelen. Zo kun je hem ook speelgoed laten ontdekken waar normaal niet naar omgekeken wordt, en bovendien leert hij of zij er ook op een andere manier mee spelen.

Toy rotation

Is je woonkamer permanent bezaaid met speelgoed? Dan is toy rotation vast wel jouw ding. Hoe doe je het? ‘Verstop’ een deel van het speelgoed — één keer per week bijvoorbeeld — waardoor het aanbod wat beperkter is, en wissel het later weer gewoon af. Ook zo zal je kind leren spelen met dingen die normaal onaangeroerd blijven. En bovendien heeft hij telkens het gevoel dat hij iets nieuws ontdekt.

Bronnen: reigerenderaaf.nl, blabloom.com & theparentingjunkie.com

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here