Zó leert jouw kindje zijn neus snuiten

©GettyImages
Loop jij de laatste dagen ook constant met een zakdoek achter je peuter aan? Deze periode van het jaar zijn loopneusjes schering en inslag. Het neusje snuiten zorgt ervoor dat je kleintje beter kan ademen, maar voorkomt ook oorontstekingen. Het is dan ook belangrijk dat jouw kind leert hoe het correct de neus kan snuiten.

Leer je kindje zijn neus snuiten: alleen maar voordelen

Kinderen hebben de neiging om hun neus op te trekken in plaats van te snuiten. Aangezien de neus en de oren met elkaar verbonden zijn, is het echter van belang om neusjes op een correcte manier te leren snuiten. Anders kan een verkoudheid uitmonden in een oorontsteking.

Om z’n neusje te leren snuiten, moet je peuter leren ademen langs z’n neus. Hoe begin je daaraan?

  • Houd een vingertje van je peuter onder jouw neus zodat hij of zij voelt dat er lucht uit je neus komt.
  • Dan is het tijd om jouw kindje hetzelfde te laten doen.
  • Dit lijkt een heel makkelijke klus, maar kleintjes hebben dit ademen door de neus nog niet onder de knie. Leg daarom enkele stukjes papier op tafel.
  • Laat je kindje nu proberen om de stukjes eraf te blazen met z’n neusje. Of hou een lintje voor z’n neus en vraag je zoon of dochter om het te laten bewegen met de lucht die uit het neusje komt.
  • Heeft je kindje niet door dat er lucht uit z’n neusje komt? Laat hem of haar dan blazen door de neus vóór een spiegel. Heeft het goed geblazen? Dan komt er een wolkje damp tevoorschijn.
  • Begint dit aardig te lukken? Laat je peuter dan hetzelfde proberen met één neusgat dicht. Van zodra dit alles vlot gaat, kan je kindje zelf een zakdoek nemen en proberen snuiten!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!