Schuldgevoelens als mama? Met deze tips help je ze overwinnen

©iStock
Het ‘Ik-voel-me-overal-schuldig-over’ syndroom. Je zou meer geduld met je kind moeten hebben, je zou meer met hen moeten spelen, je zou gezonder moeten koken, je zou misschien toch beter wat minder werken... Herkenbaar? Vele moeders hebben het. En het is moeilijk om ermee op te houden. Of toch niet?

Waar komt dat schuldgevoel vandaan?

Schuldgevoelens komen vaak voort uit het maken van keuzes. Je kind vraagt je aandacht, maar je bent net bezig met een belangrijk werktelefoontje. Of je kind vraagt om hulp bij zijn huiswerk, maar je hebt het te druk met de huishoudelijke taakjes. Of je kind wordt net ziek als jij een vriendinnendate gepland hebt. OK, misschien kon dat telefoontje wel even wachten en loopt de strijk niet weg. En je vriendinnen zouden het wel begrijpen… Je kind staat uiteraard op één, maar soms moet je ook eens aan jezelf denken. Wie met een kind reist, moet immers eerst ook zelf een zuurstofmasker opdoen en pas daarna het kind helpen.

Een paar tips om je voortaan niet meer zo schuldig te voelen:

Niemand is perfect

In de ideale wereld hebben ouders oneindig geduld, blijven ze eindeloos kalm. Ze spelen uren gezelschapspelletjes met hun kinderen, maken altijd zeeën van tijd als hun kindje hen iets vraagt. Maar je bent geen robot en je bent niet perfect. Gelukkig maar. Geen betere plek dus dan bij mama en papa om je kind te leren dat het leven niet perfect is en dat ook niet moet zijn! Ja hoor, je bent goed bezig, mama!

Blijf weg van mensen die je schuldgevoelens voeden

Geeft die ene thuisblijfmama aan school af en toe een venijnige opmerking over je voltijdse job? Of vindt die ene collega dat je te vaak met vriendinnen afspreekt? Neem afstand van dit soort mensen. Met familieleden ligt dat natuurlijk gevoeliger. Als je schoonmoeder weer een schuine opmerking geeft, kun je deze opmerking het best laten voor wat het is.

Bekijk het eens door de ogen van een ander

Stel dat je hetzelfde verhaal van een collega-ouder zou horen, zou je het dan nog steeds zo veroordelen? Zou je dan ook vinden dat ze een slechte moeder is, omdat ze te laat bij de onthaalmoeder was door de file? Of vind je je vriend een slechte vader, omdat hij eerst even zijn koffie op wilde drinken alvorens te gaan schommelen met jullie kind? Meestal zijn we voor onszelf veel strenger als voor een ander. Veel strenger dan nodig is dus!

Steek je energie ergens anders in

Schuldgevoelens kosten je alleen maar bakken energie en het levert bar weinig op. Die energie kun je beter in iets anders steken. In je kind bijvoorbeeld. Of in extra slaap.

Neem een schuld-pauze

Las regelmatig een korte schuld-pauze in. Maak een boswandeling, doe aan yoga, lees een leuk boek, neem een lang bad…wat je maar helpt om te ontspannen. Een flinke portie me-time dus. Dat verdien je!

Overweeg andere opties

Blijf je in het schuldgevoel hangen? Denk dan eens na of je de dingen toch niet liever anders zou willen organiseren. Denk aan minder werken, een andere opvoedingsstijl, nieuwe hobby’s,… Bespreek dit met je partner. Is je conclusie dat het eigenlijk toch goed is ‘zoals het is’ en je er weinig aan kunt veranderen? Dan zit er niets anders op om alsnog je gevoel over de situatie bij te stellen. Oefening baart kunst.

Lees ook:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here