
Spelenderwijs leren: 10 onverwachte manieren waarop kinderen kennis opdoen
Het leren van nieuwe vaardigheden en kennis hoeft niet altijd te gebeuren in een kinderopvang, in een klaslokaal of met boeken. Voor baby’s, peuters en kleuters zijn er talloze manieren om spelenderwijs te leren. Onze 10 speelse tips!
Spelenderwijs leren: 10 tips
1. Speelgoed sorteren en organiseren
Wanneer kinderen hun speelgoed opruimen, sorteren of in verschillende groepen plaatsen, leren ze belangrijke concepten zoals kleuren, vormen en aantallen. Het lijkt misschien simpel, maar dit soort activiteiten stimuleert hun cognitieve ontwikkeling en helpt hen te begrijpen hoe de wereld om hen heen in categorieën kan worden ingedeeld.
2. Bouwen met blokken
Of het nu gaat om houten blokken, Lego of andere constructiespeeltjes, bouwen helpt kinderen om ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Het verbeteren van hun hand-oogcoördinatie en het experimenteren met balans en symmetrie zijn essentiële leerervaringen die ze via spelen opdoen.
3. Koken met mama of papa
Koken is een geweldige manier voor kleuters om te leren over meten, rekenen en zelfs smaken. Het volgen van een recept, het afmeten van ingrediënten en het leren over de kookprocessen leert hen op een speelse en praktische manier wiskundige en wetenschappelijke concepten te begrijpen.
4. Zingen en rijmen
Liedjes en rijmpjes zijn niet alleen leuk, maar helpen kinderen ook om taalvaardigheden te ontwikkelen. Door mee te zingen leren ze nieuwe woorden, zinsstructuren en ritmes, wat hun geheugen en taalontwikkeling versterkt. Bovendien kunnen kinderen met rijmpjes leren over klanken en lettergrepen.
5. Spelen met water en zand
Het spelen met water en zand lijkt misschien gewoon een manier om zich te vermaken, maar dit soort sensorische ervaringen bevordert het probleemoplossend vermogen en de fijne motoriek. Kinderen experimenteren met vormen, hoeveelheden en texturen, wat hun begrip van natuurwetenschappen op een speelse manier vergroot.
6. Rollenspellen
Of het nu gaat om ‘doktertje spelen’ of het nadoen van een winkelier, rollenspellen helpen kinderen om sociale vaardigheden te ontwikkelen en leren ze over verschillende rollen in de samenleving. Dit soort spel bevordert ook het empathische vermogen, doordat ze zich kunnen inleven in andere perspectieven.
7. Bewegingsspelletjes
Kinderen leren veel door te bewegen! Touwtjespringen, hinkelen of zaklopen: al deze fysieke activiteiten bevorderen de motorische ontwikkeling en leren kinderen om samen te werken, te wachten op hun beurt en zich aan regels te houden.
8. Natuurwandeling
Een simpele wandeling door het park of het bos biedt een schat aan leermogelijkheden. Kinderen leren over verschillende planten, dieren en ecosystemen zonder dat ze het zelf doorhebben. Natuurwandelingen stimuleren hun nieuwsgierigheid en bieden de gelegenheid om in contact te komen met de natuurlijke wereld.
9. Verhalen vertellen
Wanneer kinderen verhalen verzinnen of meeleven met hun favoriete boek, ontwikkelen ze hun verbeeldingskracht en communicatievaardigheden. Dit is niet alleen goed voor hun taalontwikkeling, maar helpt hen ook om hun eigen gevoelens en ervaringen beter te begrijpen en te uiten.
10. Spelen met kunst en knutselen
Kleuren, schilderen en knutselen bieden kinderen een kans om creatief te zijn, terwijl ze tegelijkertijd hun fijne motoriek, kleurherkenning en concentratie verbeteren. Kunst is niet alleen een goede vorm van zelfexpressie, het bevordert ook het probleemoplossend denken doordat kinderen zelf beslissen hoe ze hun project willen maken.
Zéker ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!