© Getty Images

Opmars van streptokokken: wat is het en is het gevaarlijk voor je kind?

Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen waarschuwt voor een stijgend aantal streptokokkenbesmettingen. En ook in het Universitair Ziekenhuis Gent merken ze een opvallend hoog aantal gevallen. Maar wat is het nu precies en hoe gevaarlijk is het voor je kleine spruit?

1. Wat zijn streptokokken?

Streptokokken zijn bacteriën die verschillende infecties kunnen veroorzaken. Veel voorkomend zijn keelontsteking, roodvonk en impetigo (krentenbaard). In sommige gevallen is het ernstiger.

2. Hoe raak je besmet?

Deze bacterie bevindt zich in de neus en in de keel van de zieke persoon. Je kunt besmet raken via druppeltjes in de lucht, door hoesten of door uit hetzelfde glas te drinken.

3. Er zijn besmettingen. Wie loopt risico?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep een maand geleden al op tot waakzaamheid. Er was een toename van ernstig zieke kinderen als gevolg van streptokokkeninfecties groep A. Het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen vertelde aan VRT dat er de voorbije maand al 25 kinderen en jongeren op intensieve zorg belandden door een ernstige besmetting met de streptokokbacterie, een veel hoger aantal dan andere jaren. Ook in het UZ Gent zijn er opvallend veel gevallen. Het gaat om kinderen jonger dan vijf jaar en jongvolwassenen. 

4. Hoe kan ik zien of mijn kind besmet is?

“Een banale infectie uit zich gewoon als een rode keel. Is het ernstig, dan zie je dat aan het gedrag van het kind”, legt Francois Vermeulen uit in HLN. “Soms is er sprake van een huidinfectie die voor pijn en zwelling zorgt. Als je kind er ernstig aan toe is, zul je dat zeker merken: hoge koorts, een bleke huid en geen zin hebben om te spelen of eten zijn signalen die een alarmbelletje doen rinkelen.

5. Wat als mijn kind besmet is?

De meeste kinderen krijgen gewoon wat keelpijn. In andere gevallen kan het tot ernstige complicaties leiden. “Soms zet het zich door en komt er pus rond de longen”, legt kinderchirurg Dirk Vervloessem uit aan VRT. “Die pus wordt via een kijkoperatie weggenomen, daarna start een antibioticakuur en moet het kind 16 dagen in het ziekenhuis blijven.”

6. Kan ik zelf iets doen om een besmetting te voorkomen?

Net zoals bij andere infecties is het belangrijk om goed te ventileren en te zorgen voor een goede algemene persoonlijke hygiëne. Op stap met verschillende kinderen? Geef ieder kind dan zijn eigen beker, bestek,… Ben je ongerust, ga dan zeker naar een dokter.

Meer over kinderziektes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Bronnen: VRT, HLN, Kind & Gezin

Partner Content