Tien weetjes over… baby’s traantjes
Luid, ongemakkelijk en onverdraaglijk. Zo klinkt het gehuil van een baby voor een leek. Maar eens je een baby’tje hebt, leer je dat je kinderen over een heel repertoire aan weenriedeltjes beschikken. En net wanneer je denkt dat je doorhebt wat zijn geween wil zeggen, gebruikt je baby het weer op een nieuwe manier. Hoe ga je om met die traantjes? En waarom huilt je baby?
Is je baby nat? Dan weent hij. Heeft hij pijn? Wenen. Wil hij zijn melkje? Opnieuw wenen. Pasgeborenen kunnen hun traantjes niet beter controleren dan jij je hikopstoten. In eerste paar weken van het leven is wenen een natuurlijke reflex. Maar het geeft ons een oncomfortabel gevoel: “Wat is er mis?" "Hoe maak ik hier een eind aan?”
0-6 maanden
1 Je baby’s gehuil is een natuurlijke reflex
Adem eens diep in, en herinner jezelf eraan dat wenen voor baby’s een noodzaak is. Je baby kan zelf nog geen oorzaak en gevolg inschatten op deze leeftijd. Vaak weet hij niet eens waarom hij huilt. Het is dus een natuurlijke reflex, een oerinstinct.
2 Je baby mist de baarmoeder
Je baby heeft net negen maanden in de knusse, temperatuur-gereguleerde baarmoeder doorgebracht. Geen wonder dat baby’s soms overprikkeld reageren op drukke, wuivende en sussende gebaren. In de betere baby-shop kan je knuffelberen vinden die baarmoedergeluiden nabootsen.
3 Je baby houdt van herhaling
Sommige mama’s hebben verkeerdelijk de illusie dat hun baby constant in een haven van rust en stilte moet vertoeven. Maar het kan net zo goed zijn dat baby verlangt naar de geluiden die hij in de baarmoeder hoorde, zoals je stem, een zingende partner, of muziek die je speelde toen je zwanger was. Lees hem wat voor met een normaal stemvolume, zing een liedje dat je vaak zong tijdens de zwangerschap,,… Herhaal de gewone alledaagse dingen die je altijd doet.
4 Je baby huilt op verschillende manieren
Als je baby abnormaal huilt, bijvoorbeeld kreunend, heel zwak, krijsend schel of met een diep of grof geluid wijst dit vaak op ziekte of zwakheid. Ook krampjes komen vaak voor bij jonge baby’s. Controleer of er nog andere ziektesymptomen aanwezig zijn en ga eventueel naar de dokter.
6 -12 maanden
Rond de leeftijd van zes maanden begint je baby te beseffen dat zijn gehuil een reactie van jou kan uitlokken. Net als die keren dat hij zijn yoghurt naar de andere kant van de kamer slingerde en dan koeltjes toekeek hoe jij dat ‘achter zijn gat’ opkuiste. Of als hij zijn armen strekt om opgepakt te worden. Hij heeft nu nog een belangrijke vaardigheid verworven: objectpermanentie. Toen hij klein was kon je de kamer verlaten want hij snapte het begrip ’iets missen’ niet. Maar als je nu weggaat, kan hij in de war geraken. Waar ben je naar toe? Kom je nog terug? Er zit voor hem niets anders op dan zijn enige doch krachtige wapen te gebruiken: huilen. Zijn vroegste ervaringen hebben hem immers geleerd dat wanneer hij huilt, je naar hem toe komt. Hij vergaart een interne database van oorzaak en gevolg.
5 Je baby krijgt tandjes
Baby's krijgen meestal hun eerste tandjes tussen de 6 en 10 maanden (die van de schrijver dezes al op 4 maanden, dus het kan ook wat vroeger of later). Dat kan veel pijn veroorzaken. En pijn = tranen. Geef hem iets om op te kauwen. Sommige baby's geven geen lichamelijke tekenen dat ze tandjes krijgen, zoals overmatig kwijlen, bijten, of geïrriteerd tandvlees, ze wenen gewoon meer dan normaal. Probeer ook eens een gekoelde bijtring of een washandje. Bij de apotheker vind je ook ‘tandjeszalf’.
6 Je baby kan zichzelf kalmeren
Een simpel spelletje zoals het kiekeboe-spel zal hem vertrouwd maken met het concept van object permanentie, en uiteindelijk zal hij beseffen dat je nog steeds in de buurt bent. Hij zal nog steeds huilen als je weggaat, maar waarschijnlijk niet elke keer, of toch niet zo fel.
7 Less = more
Als hij huilt, ga dan niet als een gek tekeer en geef hem geen 5 speelgoedjes in 5 seconden. Als je baby ontevreden is, volstaat het soms om een kleine ingreep te doen. Mogelijk wil hij gewoon een ander uitzicht, bijvoorbeeld naar een andere muur kijken of een ander speelgoedje uitproberen.
8 Je baby houdt van vertrouwde geluiden
Laat je baby voor hem vertrouwde en herkenbare geluiden horen zoals je stem, de wasmachine, een stofzuiger of een muziekje.
9 Je baby heeft soms een time-out nodig
Bij sommige baby’s helpt het om hen in een stille, donkere kamer te zetten. De kans bestaat dat hij stopt met huilen. Alles is nieuw voor de baby en hij doet elke dag veel indrukken op. Dat kan soms even te veel worden.
10Je baby heeft het snel te warm of koud
Baby’s geraken snel oververhit, maar even vlug onderkoeld. Ze houden er ook niet van om het te warm of te koud te hebben. Het is niet rap goed, dus. Wanneer je baby uit bad komt dan kan het helpen om zijn kleertjes en handdoek tijdens zijn badje te verwarmen via een kruik of de verwarming. Zo krijgt hij het snel weer aangenaam warm. Ouders van pasgeboren baby’s kleden die vaak te warm. Voel eens achter in de nek van je baby’tje. Daar mag hij niet te warm of koud aanvoelen.
Bron: parents.com