Weg met die vervelende hik: enkele tips
Iedereen heeft weleens de hik. En we weten allemaal hoe vervelend dat is. Maar hoe raken jij of je kinderen er zo snel mogelijk van verlost? Hieronder enkele tips die je tijdens de volgende hikbeurt zeker moet uittesten!
Wat is de hik eigenlijk?
De hik ontstaat door een onwillekeurige samentrekking van het middenrif als je inademt, meteen gevolgd door het strotklepje dat plots sluit. Dat leidt tot stembandspasmes. De hik is over het algemeen een onschuldig verschijnsel, meestal zonder duidelijke oorzaak.
Mogelijke oorzaken zijn:
- (te) snel drinken van alcohol en koolzuurhoudende dranken
- roken
- pikant eten
- stress
- en plotse temperatuurschommelingen
De hik gaat meestal vanzelf, na een paar minuten, over.
Enkele trucjes
Om de hik te stoppen zijn er de meest uiteenlopende trucjes. Van geen enkele methode is echter bewezen dat het de duur van de hik vermindert. Maar we kunnen maar proberen, niet? 😉
- Tien keer langzaam in- en uitademen: laat je kind z’n tong uitsteken. Op die manier gaat het rustiger in- en uitademen waardoor de samentrekkingen van het middenrif sneller stoppen.
- Een minuut de adem inhouden of een speelser alternatief voor kinderen: het volgende rijmpje zo vaak mogelijk herhalen zonder adem te halen: ‘hik spik sprauw, ik geef de hik aan jou, ik geef hem aan een andere man, die hem beter verdragen kan’.
- Je kindje doen schrikken: de meest gekende truc waarschijnlijk, maar vaak werkt het wel. Omdat de ademhalingscyclus verandert als je schrikt én omdat je focust op iets anders, zou de hik moeten stoppen.
- Op ijs zuigen
- Gorgelen met water
- Drinken met een rietje
- Een kruisteken maken met de tong
- Het gehemelte aanraken met een wattenstaafje of vinger
- Langzaam een glas water drinken
- Even ontspannen gaan zitten
- Een lepeltje honing eten
Bron: ‘Zal ik de dokter bellen? Medisch ABC voor het hele gezin’. Auteur: dokter Michiel Callens
Meer tips & tricks lees je hier:
- Oorontsteking bij je kind! Wat nu?
- 15 ultieme opvoedtips van kinderbegeleiders
- 3 gouden tips om je kindje te laten proeven aan tafel
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!