UV-werende kleding of zonnecrème: wat is het beste voor je kindje?

Door -
uv-werende kleding baby
Foto: Beach and Bandits
Plan je een dagje naar het zwembad of staat er fietstochtje op het programma? Hoe kun je je kinderen dan het best beschermen tegen de zon? Is smeren voldoende of is UV-werende kleding toch aangewezen?

Hoe werkt bescherming tegen UV-straling?

Net als zonnecrème heeft kleding een beschermingsfactor dat ofwel UPF (Ultraviolet Protection Factor) of SPF (Sun Protection Factor) wordt genoemd. Die geeft aan hoeveel uv-straling de kledingstof effectief tegenhoudt. Hoe hoger het getal, hoe beter, want dan dringt er minder straling door tot op je huid. Een UPF van 5 beschermt nauwelijks, terwijl een UPF van 50 haast geen uv-licht meer doorlaat.

Om je een idee te geven: een witte T-shirt uit 100 procent katoen heeft een SPF van ongeveer 15. Maar opgelet, zwem je met een T-shirt? Dan vermindert de SPF-werking want natte stof helpt UV-stralen makkelijker door de stof dringen.

De beschermingsfactor is een indicatie voor hoelang de kleding je bescherming biedt tegen de zon. Stel dat je met een onbeschermde huid 10 minuten in de zon kunt vertoeven zonder zonnebrand op te lopen. Dan kan kleding met beschermingsfactor 15 zoals een witte katoenen T-shirt je ongeveer 15 x 10 minuten beschermen. Niet zo lang, dus!

UV-werende kledij draagt het label UPF of SPF 50+. Deze kledij beschermt je dus heel goed tegen de zon.

 

Tumble’N Dry zwempak/bodysuit UPF 50+. Meer info vind je hier.

 

Beach and Bandits babysuit UPF 50+ heeft ook bodysuits met handige rits tussen de billetjes om makkelijk de pamper te verversen. Meer info vind je hier.

Insmeren versus UV-werende kleding

Insmeren heeft dezelfde functie als UV-werende kleding en werkt met dezelfde factor, al wordt dit hier standaard SPF genoemd. Als het om beschermingsfactor gaat, hebben zonnebrandcrème en UV-werende kleding dus hetzelfde effect.

MAAR…

  • insmeren met zonnecrème werkt maar voor een bepaalde tijd.
  • je moet het goed aanbrengen en gedurende de dag een aantal keer herhalen, en nog eens extra als er gezwommen wordt. Vooral bij kinderen is dit vaak een strijd. Je kindje wil niet stilzitten, je vergeet plekjes, je kind en je handen zitten vol zand en het prikt in de ogen. Vervolgens verlies je de klok uit het oog.

Daarom is een combinatie van zonnecrème en UV-werende kleding de ideale oplossing! Op het gezichtje, de vergeten plekjes en de benen smeer je een dikke laag zonnecrème. Dat combineer je dan met een UV-werende zonnehoed en UV-werende (zwem)kledij die het liefst de schoudertjes bedekt. Of je kiest ook voor een lange UV-werende broek. Aan jou de keuze want dat zal meestal afhangen van de activiteit.

 


UV-werende zonnehoedjes. Meer info vind je hier.

 

Meer zonbescherming:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here