Wat is beter: zonnecrème of UV-werende kleding?

Door -
©iStock
Plan je een dagje naar het zwembad met je kleine kindjes of staat er nog een reis naar de zuiderse zon op het programma? Hoe kun je je kinderen het best beschermen tegen de zon? Is smeren voldoende of is UV-werende kleding toch aangewezen?

Hoe werkt bescherming tegen UV-straling?

Net als anti-zonnebrandcrème heeft kleding een beschermingsfactor UPF, de afkorting van Ultraviolet Protection Factor. Die geeft aan hoeveel uv-straling de kledingstof effectief tegenhoudt. Hoe hoger het getal, hoe beter, want dan dringt er minder straling door tot op je huid. Een UPF van 5 beschermt nauwelijks, terwijl een UPF van 50 haast geen uv-licht meer doorlaat.

De beschermingsfactor is een indicatie voor hoelang de kleding je bescherming biedt tegen de zon. Stel dat je met een onbeschermde huid 10 minuten in de zon kunt vertoeven zonder zonnebrand op te lopen. Dan kan kleding met beschermingsfactor 50 je ongeveer 50 x 10 minuten beschermen.


UV-kleding Protest. Meer info vind je hier.

Insmeren versus UV-werende kleding

Insmeren heeft dezelfde functie als UV-werende kleding en werkt met dezelfde factor, al wordt dit hier SPF genoemd. Als het om beschermingsfactor gaat, hebben zonnebrandcrème en UV-werende kleding dus hetzelfde effect.

Het nadeel van insmeren:

  • de factor op de huid werkt maar voor een bepaalde tijd.
  • je moet het goed aanbrengen en gedurende de dag een aantal keer herhalen, en nog eens extra als er gezwommen wordt. Vooral bij kinderen is dit vaak een strijd. Je kind wil niet stilzitten, je vergeet plekjes, je kind en je handen zitten vol zand wat pijn doet. Vervolgens verlies je de klok uit het oog.
  • Kort samengevat: onhandig!

Daarom is UV-werende kleding de ideale oplossing! Het werkt even goed of is in sommige gevallen zelfs beter dan het smeren met zonnebrandcrème en je kunt er niets fouts mee doen! Je hoeft bovendien niets te onthouden of te herhalen, alleen maar checken of het shirt aan blijft. Uiteraard is zonnebrandcrème op de niet-geklede delen wel nog nodig. Liefst met eentje met factor 50.


UV-werend shirt. Meer info vind je hier.

Werkt een gewoon T-shirt dan niet?

“Ik investeer niet in UV-werende kleding, een gewoon T-shirt is even goed!” Helaas. Het dragen van niet UV-werende kleding biedt inderdaad een bepaalde vorm van bescherming aan de huid, maar deze is miniem. Een dunne en lichte stof heeft bijvoorbeeld maar een beschermingsfactor van SPF 2. Dikkere, donkere stoffen hebben dan weer wel een hogere beschermingsfactor. Maar we gaan onze kinderen in het putje van de zomer toch echt niet in dikke trui en jeans op het strand laten spelen? 😉


Playshoes UV zonnepetje. Meer info vind je hier. 

Meer zomerse artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here