Limonade met kruiden uit de tuin: zo makkelijk!
Je limonade haal je voortaan niet meer in de supermarkt maar uit je eigen tuin! We vonden een lekker recept uit ‘Leni’s kruidenboek, de wondere wereld der plante’n en testten welke kruiden we kunnen gebruiken. Heb je ook al zin gekregen in een glaasje puur-natuurlimonade?
Recept voor limonade
Wat heb je nodig?
- een kookpot
- een zeef
- een persje
- flesjes of bokaaltjes in glas
- een schaar
Ingrediënten
- 150 ml water
- 250 g suiker
- 20 g planten of bloemen uit je kruidentuin
- 200 ml vers geperst citroensap (ongeveer 2 citroenen)
Aan de slag!
- Doe het water en de suiker in een kookpot en breng aan de kook. Laat het geheel ongeveer twee minuten inkoken.
- Haal de pot van het vuur en leg er voorzichtig de bloem of plant in. Het is gemakkelijker als je eerst de blaadjes wat kleiner maakt en in stukjes knipt. Laat de blaadjes 10 tot 15 minuten trekken in het suikerwater.
- Zeef de blaadjes eruit. Gebruik een grote keukenzeef en duw met een vork zoveel mogelijk vocht uit de blaadjes.
- Doe het gezeefde vocht in een kookpot met het citroensap en breng voorzichtig aan de kook. Laat het mengsel al roerend zachtjes doorkoken. Je zult voelen dat de stroop dikker wordt. Als je een druppel op een koud schoteltje laat vallen het het loopt heel traag open, dan is het goed! Mocht je het té lang laten doorkoken, dan zou je een kruidengelei krijgen; een minuutje of vijf volstaat.
- Doe de siroop in een brandschoon glazen flesje of bokaaltje. Kleef er een etiket op met een leuke zelfverzonnen naam. Bewaar de siroop in de koelkast.
En daarna?
Dorst? Doe een eetlepel in een glas. Vul et aan met bruiswater, eventueel met een ijsblokje erbij. Je kunt er ook nog een schijfje citroen of sinaasappel bij doen. En ziezo: je eigen lekkere puur-natuurlimonade is klaar!
Extra tips
- Je kunt één plant gebruiken of verschillende kruiden mixen.
- Je kunt kiezen voor witte kristalsuiker maar ook voor rietsuiker, kandijsuiker of honing.
- De hoeveelheid suiker in het recept houdt er rekening mee dat je de limonade zult bewaren. Drink je ze meteen op? Dan kun je de hoeveelheid suiker wat verminderen.
- Hoe meer water je bij je drankje doet, hoe minder suiker het bevat.
Welke kruiden kies je?
Citroenmelisse
Zoals de naam het al zegt, smaakt dit kruid lichtjes naar citroen. In de kruidengeneeskunde wordt het gebruikt tegen buikpijn, misselijkheid en om beter te kunnen slapen.
Dropplant
Deze plant heeft een lichte anijssmaak. Tip: de bloemen zijn eetbaar en je kan ze ook over een slaatje strooien. Mooi!
Lavendel
Deze siroop heeft een lichtpaarse kleur en ruikt superlekker. Gebruik niet te veel bloempjes; anders lijkt het alsof je een stukje zeep aan het drinken bent.
Munt
Munt ruikt en smaakt zó fantastisch! Een felgroene kleur zoals die van de muntsiroop uit de supermarkt zal ontbreken (tja, geen kleurstoffen), maar dat kun je oplossen door een heel klein beetje spinaziesap (het sap van gekookte spinazie) aan de limonade toe te voegen.
Meer receptjes en tips vind je in het leuke Leni’s kruidenboek, de wondere wereld der planten van Martine Van Huffel (met prachtige illustraties van Anne Ooms).
Het boek is online verkrijgbaar via www.eyneakker.be en kost € 25, exclusief verzending.
Lees ook:
- Camping achtertuin: 10x coole gadgets om te kamperen
- Tuinieren met kleine kinderen: zo begin je eraan
- Kruiden op het babymenu: wat mag?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!