Getty Images

Hoe praat je met je kind over rouw en verlies? Deze boeken helpen je op weg

Vind jij het ook zo moeilijk om met je kind(eren) over de dood te praten? Want hoe pak je dat eigenlijk best aan? En kun je iets verkeerd zeggen? Deze boeken helpen je om met je kind over rouw en verdriet te praten.

Dood zijn, is dat voor altijd?

Lies Scaut, met illustraties van Isabelle Geeraerts

Ouders vinden het vaak moeilijk om over de dood te praten met kinderen. Ze weten niet goed hoe het aan te pakken en zijn bang dat ze iets verkeerds zullen zeggen, dus zwijgen ze liever. Maar dat neemt de vragen niet weg. En kinderen die met vragen zitten, gaan op zoek naar antwoorden. Krijgen ze die niet van een volwassene, dan gaan ze zelf fantaseren. Zo kunnen er verkeerde verhalen ontstaan en wordt doodgaan plots iets heel engs.

In dit boek vind je de meest uiteenlopende vragen die kinderen over de dood zouden kunnen hebben. Geen enkele vraag is te gek of te stom. En elke vraag krijgt een uitgebreid en feitelijk antwoord. De antwoorden worden verder aangevuld met tips op kindermaat om met verdriet en afscheid om te gaan.

Een waardevol themaboek voor wanneer je als ouder of leerkracht niet weet wat zeggen.

Je koopt het boek hier.

Afscheid voor kids

Kathleen Mylle en Lore Vonck

Afscheid voor kids is een boek speciaal ontwikkeld voor elke volwassene (ouder of begeleider) die kinderen vanaf 4 jaar in diverse verliessituaties wil ondersteunen om hen te helpen omgaan met hun ervaringen en gevoelens bij afscheid nemen, verlieservaringen en rouw.

Dit boek is een aanrader voor wie op zoek is naar een praktisch en creatief begeleidingsinstrument om kinderen gevoelens te helpen benoemen, troost te vinden, tot rust te komen, samen te herdenken of herinneren, …

Dit boek werd geschreven met de nodige wetenschappelijk onderbouwde knowhow voor de volwassen begeleider, aangevuld met 52 sjablonen en werkblaadjes die je kan downloaden en printen en mee aan de slag kan.

Je koopt het boek hier.

Tot voorbij de regenboog

Kathleen Amant

Dit boek maakt de dood bespreekbaar, vertelt expliciet wat dood zijn betekent en reikt kinderen handvaten aan om hun verdriet te verwerken. Het boek toont dat je verdriet mag hebben, maar ook dat je troost kan vinden bij anderen of bij een knuffeldier. Dat een ritueel om samen een dode te herdenken troost biedt. En last but not least, hoe groot het verdriet ook is, we kunnen de draad van het leven weer opnemen en gelukkig worden.

Ondanks het onderwerp is dit geen verdrietig en somber boek. De tekeningen, het kleurgebruik en het verhaal maken de dood bespreekbaar, maar leggen de focus op de schoonheid van het leven.

Het boek sluit af met weetjes over rouwen bij kinderen, om ouders en leerkrachten een leidraad mee te geven. En omdat kinderen hun verdriet verwerken door ermee bezig te zijn, staan er ook heel wat doe-tips in het boek.

Voor kinderen vanaf 3 jaar die iemand moeten missen die ze graag zien: een broertje of zusje, een mama of papa, een grootouder, een huisdier, …

Je koopt het boek hier.

Wanneer word je dood?

Riet Fiddelaers-Jaspers

Een praktische hulp bij vragen van kinderen over de dood.

Als iemand overlijdt, roept dat bij kinderen vaak onverbloemde vragen op. Het is belangrijk om deze vragen serieus te nemen, en informatie te geven die kinderen helpt om het verlies te verwerken.

Dit boek moedigt ouders, leerkrachten en hulpverleners aan om zo concreet mogelijk te zijn. Bijvoorbeeld door uit te leggen wat dood precies is, dat je verdriet mag hebben, en misschien het belangrijkst: dat er troost is.

Je koopt het boek hier.

Meer over rouw en verdriet

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content