Is je kind hoogsensitief of hoogstimulatief? Dit is het verschil
Er is al heel wat geschreven en geweten over hoogsensitieve kinderen. Iets minder bekend is de term hoogstimulatief, hooggevoelig maar met een sterke wil. Een pittige combinatie dus.
Hoogsensitief versus hoogstimulatief
Is je kind hoogsensitief? Dan heeft hij moeite met prikkels. Heb je een hoogstimulatieve zoon of dochter, dan gaat die juist op zoek naar prikkels, nieuwe ervaringen en uitdagingen. Beide kinderen zijn gevoelig, maar bij hoogstimulatieve kinderen uit zich dat op een emotionele manier, met gevoelens die alle kanten uit kunnen gaan. Als zij overprikkeld raken, worden ze druk of boos. Ze worden ook wel strong-willed of high sensation seekers genoemd.
Er zijn heel wat overeenkomsten tussen hoogsensitieve en hoogstimulatieve kinderen. Ze zijn intuïtief en stellen diepzinnige vragen, zijn slim en creatief, perfectionistisch en kunnen niet goed tegen een luidruchtige omgeving.
Het grootste verschil is dat hoogsensitieve kinderen na een dag vol indrukken erg moe zijn en die prikkels moeten verwerken. Hoogstimulatieve kinderen worden net moe als ze te weinig prikkels binnenkrijgen. Maar tegelijkertijd kunnen te veel prikkels emotionele uitbarstingen tot gevolg hebben.
Je hoogstimulatieve kind helpen?
Het is een moeilijk evenwicht, voor jou en je kind, zeker als ze nog wat kleiner zijn. Er woedt als het ware een strijd in je kind, tussen de gevoelige kant en de sterke wil. Een hoogstimulatief kind is enthousiast, creatief en nieuwsgierig en wil nieuwe dingen uitproberen. Allemaal positief, toch? Maar soms verliezen ze zichzelf en ontploffen ze. Hun sterke kanten worden plots hun valkuil. Het ‘probleemgedrag’ komt meestal tot uiting omdat je kindje de juiste vaardigheden nog niet heeft.
De uitdaging is om te kijken vanwaar dit gedrag komt: is je kind overprikkeld of heeft het net nood aan uitdaging? Ga op zoek naar verbinding met je kind en probeer de vaardigheid te herkennen die blokkeert. Zo kun je het probleem achterhalen en samen een oplossing vinden of vaardigheden oefenen waardoor je kind in de toekomst beter met dit soort situaties kan omgaan.
Want het is niet dat je kind stout is, of niet wil luisteren. Je kind kán het simpelweg nog niet, omdat het vaak nog niet over de nodige competenties, zoals taalvaardigheid (emoties benoemen), sociale vaardigheden (het principe van beleefdheid of respect) of executieve vaardigheden (zoals bijvoorbeeld werkgeheugen en planning) beschikt.
Meer tips bij de opvoeding van een hoogstimulatief kind
- Stel duidelijke regels en durf neen zeggen
- Deel informatie op in hapklare brokjes
- Geef indien nodig ook visuele ondersteuning
- Bereid je kind goed voor op een eventuele verandering
- Zorg voor voldoende beweging en gezonde voeding
Bronnen: wij-leren.nl, superkidscoaching.nl, allesoverkinderen.nl, detalententuin.be
Ook lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!