Van luisterverhalen tot raamtekenen: 20x zo houd je je kinderen bezig in de herfstvakantie

Door -
Zit jij deze herfstvakantie ook even met de handen in het haar? Dat begrijpen we: je kroost twee weken lang bezighouden terwijl het publieke leven zo goed als lam gelegd wordt, een makkelijke opdracht is het niet. Maar geen nood: met deze leuke en originele activiteiten zijn je kids wel weer een tijdje zoet.

20 leuke tips voor coronaproof activiteiten

1. Pyjamafeestje

Ieder in z’n eigen bed: dat dachten we dus niet! Maak van de gelegenheid gebruik om het lekker gezellig te maken. Trek even alle matrassen de living in, haal dons- en andere dekentjes boven, stel overal schemerende nachtlampjes op — bouw eventueel zelfs een speciaal tentenkamp — en houd gewoon een leuke pyjamaparty met het hele gezin.

2. TikTok-wandelen in Oostende

Dat je voorlopig weer even in je kleine, fijne bubbel moet blijven, wil gelukkig niet zeggen dat je helemaal niet meer buiten mag. Integendeel zelfs: probeer elke dag toch op z’n minst een dertigtal minuutjes met je kinderen naar buiten te gaan. Dat is niet alleen goed voor hun gezondheid maar ook voor de jouwe.

Wat jullie bijvoorbeeld zouden kunnen doen? Een TikTok-wandeling in Oostende: geen ‘saaie’ wandeling, maar wel een TikTok-crazy-tour door de highlights van de wondermooie stad aan zee. De wandeling gidst je langs tien mooie plekken waar je telkens een TikTok-choreografie voorgeschoteld krijgt om je samen met je kids in te bekwamen. Voor meer info neem je best een kijkje op de website van visitoostende.be

3. Home office naaiatelier

Heb je op zolder nog een naaimachine staan? Sla dan samen met je kroost aan het naaien, breien, haken of punniken en maak voor elk lid van het gezin een leuk rokje, een origineel hemdje, een leuke handpop of een ander, klein en makkelijk te maken gadget.

Op zoek naar leuke voorbeelden voor handgemaakte handpopjes of zelfgebreide knuffels? Neem dan zeker een kijkje op Pinterest. Het platform staat er vol van.

4. Touwenparcours met hindernissen

Je bent gezegend met een stel kleuters of lagereschoolkinderen die best wat beweging nodig hebben? Geen paniek: want dat kan gerust ook binnenshuis. Geef je kinderen wat linten, bollen garen of touwen en laat hen een heel laserstralen-parcours bouwen waar zij — of jij — dan vervolgens zonder kleerscheuren doorheen moeten zien te raken. Wil je een stapje verder gaan? Voorzie dan in het midden van het parcours een paar extra hindernissen!

5. Filmpje maken

Ook leuk: maak van de gelegenheid gebruik om je multimediatalent wat bij te schaven en ga bij je kind in de leer. Kijk samen naar de leukste video’s van de favoriete YouTube-sterren van je kind en probeer eventueel samen ook eens een vlogje te maken. Wat dacht je van ‘Corona: het leven zoals het is binnen vier muren’? Nog een leuke: playback samen met je kroost jullie favoriete liedjes en bedenk er samen met hen een geestig TikTok-filmpje bij!

6. Podcast of luisterverhaaltje

Zijn je kinderen verzot op verhaaltjes? Dan hoef je nu niet altijd zelf meer met een boekje in de leeshoek aan de slag, want tegenwoordig zijn er ook tal van leuke podcasts en luisterverhalen voor kinderen. Een paar van onze favoriete podcasts vind je hier. Een leuk luisterverhaal is bijvoorbeeld ‘Het Grote Kleine Monster’ van Joris Thys en Pim Lammers: speciaal voor alle kinderen in lockdown lazen de illustrator en jeugdauteur hun boek tijdens de vorige quarantaine periode in op Youtube (en het is volledig geanimeerd!).

Het eerste hoofdstuk vind je alvast hieronder.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

© Youtube

7. Verkleedpartij of trouwerijtje spelen

Heb je naast die naaimachine op zolder ook nog een toffe verkleedkoffer staan? Haal die dan ook eens naar boven en laat je kinderen zich helemaal inleven in een of ander ‘magisch’, ‘historisch’ of ander fantasierijk figuur. Laat ze eventueel zelf een toneeltje in elkaar steken en houd ‘s avonds première. Chips, popcorn en kinderchampagne inbegrepen!

Nog leuk: laat je kind je eigen trouwjurk of -kostuum eens aantrekken en laat hen trouwerijtje spelen. Kussen is voorlopig wel niet meer toegestaan…

8. Installatie-kunstwerken uit karton

Veel oud papier of karton dat nog de deur uit zou moeten? Ideaal: met een beetje verf, een schaar, wat lijm en een paar alcoholstiften kunnen jullie aan het knutselen slaan. Maak bijvoorbeeld eens een echte burcht of een middeleeuws kasteel uit karton. Echt de moeite waard. Bovendien een ideaal decor voor dat toneeltje van daarstraks. 😉

Installatie-kunstwerken uit karton©Pinterest

9. Met blote voetjes op pad

Zin in een avontuurlijk dagje met de kinderen in je eigen tuin? Probeer dan eens een blotevoetenpad te leggen. Lekker met die tenen door de modder, over stenen, boomsnippers, gras, schelpen (auw!) en door plassen. Laat je hier inspireren! 

10. Indoor schattenzoektocht

Verstop samen met je kinderen — of net zonder — een schat in huis. Maak een stoere schatkaart met daarop allerlei raadsels en opdrachten die ze moeten oplossen vooraleer ze bij de locatie van de schat terechtkomen. Werk eventueel in thema, als je kinderen dat leuk vinden: prinsessen, draken of piraten liggen hier voor de hand. Hulp nodig bij het bedenken van raadsels of het maken van je schatkaart? Neem dan eens een kijkje op de website van deze ‘schattenjacht voor kinderen’-organisatoren.

11. High tea-afternoon

Nog zo’n leuke namiddagvullende activiteit: sla aan het bakken. Organiseer een heuse high tea met scones, muffins, mini-club sandwiches, tartiflettes en last but not least: een lekkere taart! Laat je kind kliederen met poederroze suikerpasta, snoep-confetti, gekleurde hagelslag, anijsbolletjes en andere leuke versiersels om je patisserie mee op te vrolijken.

12. Namiddagje de moestuin in

Zelf wel een beetje groene vingers? De kans dat ook je kinderen graag een beetje kliederen in het zwarte zand of door de velden ploeteren op zoek naar een beek is groot. Laat je kids hun ‘stoutste handschoenen’ aantrekken en ga eens een namiddag in de moestuin aan de slag. Laat je kinderen mee de kruiden verzorgen of geef hen eventueel een eigen stukje in tuin waarin ze kunnen doen wat ze willen.

Niet zoveel werk in je tuin in de winter? Maak je tuin dan eens compleet vogelproof. Hang een paar nestkastjes op, zorg voor het juiste uitgestrooide vogelvoeder en hang hier en daar een paar vetbollen op. Meer tips om te tuinieren met kinderen lees je hier!

13. Geblinddoekt proef-parcours

Laat je kinderen een heus ‘proef-parcours’ opstellen in je woning. Geef hen opnieuw aardig wat touw of linten en laat hen een route uitstippelen en een touwenparcours installeren in huis. Geef hen ook toegang tot een paar provisiekasten of voorzie een paar eetbare spullen. Laat hen daarna bordjes klaarmaken met daarop telkens proevertjes van wat ze maar willen.

Laat jezelf vervolgens blinddoeken en leg het parcours af. Bij elke obstructie zul je geblinddoekt moeten eten van ‘het lekkers’ dat je kind je voorschotelt — en ja: dat kan peer met mosterd zijn — en moeten raden wat het precies is.

14. Heksenketel

Ga even met je kroost op avontuur in eigen tuin. Pluk er allerlei kruiden, planten, grassen, misschien zelfs kleine bloemetjes en ga daarna in heksen-thema aan de slag: laat je kind een leuk brouwsel maken waar dan vervolgens aardig wat spreuken of toverkracht aan kan worden toegekend.

15. Maak een raamtekening

Kon je je kinderen tijdens de eerste lockdown nog lekker met krijt de stoep vol laten tekenen, is het daar nu waarschijnlijk een beetje te koud voor. Een superleuk alternatief, dat meteen ook de buurt opvrolijkt, is om je kinderen aan de slag te laten gaan met raamstiften. Werken met een stencil zorgt ongetwijfeld voor een Pinterest perfect resultaat. Maar je kinderen lekker hun eigen fantasie laten volgen, is minstens even mooi!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
16. Hutten bouwen en boekjes lezen

Een klassieker, maar het blijft leuk: maak van je huis een groot tentenkamp. Gooi lakens, dekentjes, kussens en allerlei ander zacht materiaal in de strijd en laat je kind een kamp bouwen. Gebruik het kamp eventueel in een later stadium als gezellige nestje om samen een boekje te lezen.

17. DIY slaapkamer-projectje

Zijn je kinderen al wat groter? Dan kun je misschien van al die vrije tijd gebruik maken om een DIY-knutsel-en-decoratie-project op touw te zetten. Wou je die ene kast op de kamer van je dochter al lang eens onder handen nemen of een leuke fotomuur maken met allerlei oude kaders uit de kringloopwinkel? Dan is dit je kans. Wat heb je nodig? Een plan, wat gereedschap, wat goede moed en creativiteit en… klussen maar!

18. Indoor cricket

Dat je niet meer buiten mag komen, hoeft niet te betekenen dat je meteen ook al je sportieve activiteiten stop moet zetten. Sterker nog: dit is de ideale gelegenheid om sport en spel in elkaar te laten overvloeien. Knutsel samen een cricketbaan in elkaar. Hoe dan? Van gekleurd papier of karton knip je stroken die je in de vorm van brugjes met ducttape of plakband op de grond plakt. Je cricket bat maak je met behulp van een oude bezemsteel en een opgevuld leeg wc-rolletje dat je er dwars op bevestigt.

19. Wit blad: levensecht verven

Is je kroost creatief aangelegd en houden ze wel van kliederen? Bedek je living dan eens met een groot plastic zeil en een gigantisch wit blad (of meerdere bladeren aan elkaar gekleefd) en haal de verf boven. De verwarmingsknop mag lichtjes omhoog en alle kledij van je kind — pampers uitgezonderd — mag tijdelijk de baan ruimen voor een real-life verfspektakel. Voor een keer is niet alleen verven met de handen, maar zelfs met heel het lichaam toegestaan!

20. Pizza party + filmmarathon

Tot slot, een klassieker, maar zeker niet te versmaden voor wie een tijdje lang met het hele gezin zoveel mogelijk binnen vier muren moet blijven: een filmmarathon vergezeld van zelfgemaakte of aan huis geleverde pizza’s! Laat elk lid van het gezin één film kiezen, installeer jullie gezellig samen onder een dekentje voor tv en geniet lekker languit van een avond vol beeldbuis-plezier!

Meer lezen over uitjes en activiteiten voor kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here