15x leuke dingen om te doen met kinderen als je binnen moet blijven

Door -
activiteiten kinderen binnen blijven
Getty images.
Nu de scholen - met dank aan corona - tenminste tot aan de paasvakantie gesloten blijven en het algemeen advies 'binnen blijven' is, kom je als ouder voor een wel héél speciale opgave te staan: hoe zorg je ervoor dat je kroost zich in die 'lock down'-periode niet gaat vervelen? Hieronder alvast een paar leuke activiteiten om het gewoon supergezellig te maken tussen die vier muren!

1. Pyjamafeestje

Ieder in z’n eigen bed: dat dachten we dus niet! Maak van de gelegenheid gebruik om het lekker gezellig te maken: trek even alle matrassen de living in, haal dons- en andere dekentjes boven, stel overal schemerende nachtlampjes op – bouw eventueel zelfs een speciaal tentenkamp – en houd gewoon een leuke pyjamaparty met het hele gezin. En nee: niemand komt eronderuit, want uit werken gaan lijkt deze dagen toch geen optie!

2. Home office naaiatelier

Je hebt op zolder nog die oude naaimachine staan ‘die je ooit eens ging gebruiken voor al die leuke DIY kleding-projectjes‘? Wel, nu is je kans: sla samen met je kroost aan het naaien, breien, haken of punniken en maak voor elk lid van het gezin een leuk rokje, een origineel hemdje, een leuke handpop of een ander klein makkelijk te maken gadget.

Verknip een paar oude kleren die je toch niet meer draagt, of snel nog gauw naar de winkel voor een paar leuke retro-patroontjes. Op zoek naar leuke voorbeelden voor handmade handpopjes of zelfgebreide knuffels: neem dan zeker een kijkje op Pinterest. Het platform staat er vol van.

3. Touwenparcours met hindernissen

Je bent gezegend met een stel kleuters of lagereschoolkinderen die best wat beweging nodig hebben? Geen paniek: want dat kan gerust ook binnenshuis. Geef je kinderen wat linten, bollen garen of touwen en laat hen een heel laserstralen-parcours bouwen waar ze – of jij – dan vervolgens zonder kleerscheuren doorheen moeten zien te geraken. Leuke extra: voorzie midden in het parcours een paar extra hindernissen!

4. TikTok O’Clock

Ook leuk: maak van de gelegenheid gebruik om je multimedia-talent wat bij te schaven en ga bij je kind in de leer. Klik samen een namiddagje door op de leukste video’s van de favoriete YouTube-sterren van je kind en probeer eventueel samen ook eens een vlogje te maken. Wat dacht je van ‘Corona: het leven zoals het is binnen vier muren’? Nog een leuke: playback samen met je kroost jullie favoriete liedjes en bedenk er samen met hen een geestig TikTok-filmpje bij!

5. Verkleedpartij of trouwerijtje spelen

Heb je naast die naaimachine op zolder ook nog een toffe verkleedkoffer staan? Haal dan ook die eens boven en laat je kinderen zich helemaal inleven in één of ander ‘magisch’, ‘historisch’ of ander fantasierijk figuur. Laat je kinderen eventueel zelfs samen aan een toneeltje werken en houd ‘s avonds première. Chips, popcorn en kinderchampagne inbegrepen!

Nog leuk: laat je kind je eigen trouwjurk of -kostuum eens aantrekken en laat hen trouwerijtje spelen. Kussen is voorlopig wel niet meer toegestaan…

6. Installatie-kunstwerken uit karton

Veel oud papier of karton dat nog de deur uit zou moeten? Ideaal: haal het allemaal boven samen met een beetje verf, de schaar, wat lijm en een paar alcoholstiften en sla samen met je kleuters of peuters aan het knippen, plakken, tekenen en knutselen. Maak bijvoorbeeld eens een echte burcht of een middeleeuws kasteel uit karton! Echt de moeite! Bovendien een ideaal decor voor dat toneeltje van daarstraks.


 

 

7. Indoor schattenzoektocht

Ook een leuke: verstop samen met je kinderen – of net zonder – een schat in huis. Maak een stoere schatkaart met daarop allerlei raadsels en opdrachten die ze moeten oplossen vooraleer ze bij de locatie van de schat terechtkomen. Werk eventueel in thema, als je kinderen dat leuk vinden: prinsessen, draken of piraten liggen hier voor de hand. Hulp nodig bij het bedenken van raadsels of het maken van je schatkaart? Neem dan eens een kijkje op de website van deze ‘schattenjacht voor kinderen’-organisatoren.

8. High tea-afternoon

Nog zo’n leuke namiddagvullende activiteit: sla eens aan het bakken. Organiseer een heuse high tea-party met scones, muffins, mini-club sandwiches, tartiflettes en last but not least: een lekkere taart! Laat je kind kliederen met poederroze suikerpasta, snoep-confetti, gekleurde hagelslag, anijsbolletjes en andere leuke versiersels om je patisserie op te vrolijken. Nodig nadien eventueel de buren eens uit voor een gezellige tea party. Verkleden als prinses mag, handen wassen – of ellebooglange prinses-handschoenen dragen natuurlijk -moet!

9. Geblinddoekt proef-parcours

Laat je kinderen een heus proef-parcours opstellen in je woning. Geef hen opnieuw aardig wat touw of linten en laat hen doorheen het hele huis een route uitstippelen en een touwenparcours installeren. Ook nodig voor deze activiteit: geef hen toegang tot een paar provisiekasten of voorzie hen zelf van een paar eetbare spullen. Laat hen daarna bordjes preparen met daarop telkens proevertjes van wat ze maar willen.

Laat jezelf vervolgens blinddoeken en leg het parcours af. Bij elke obstructie zal je geblinddoekt moeten eten van ‘het lekkers’ dat je kind je voorschotelt – en ja: dat kan peer met mosterd zijn – en raden wat het precies is dat je in je mond gekregen hebt.

10. Heksenketel

Ook leuk: ga even met je kroost op avontuur in eigen tuin. Pluk er allerlei kruiden, planten, grassen, misschien zelfs kleine bloemetjes en ga daarna in heksen-thema aan de slag: laat je kind een leuk brouwsel maken waar dan vervolgens aardig wat spreuken of toverkracht aan kan worden toegekend.

11. Hutten bouwen en boekjes lezen

Een klassieker, maar het blijft leuk: maak van je huis een groot tenten-resort. Gooi lakens, televisie-dekentjes, kussens en allerlei ander zacht materiaal in de strijd en laat je kind zijn kamp opbouwen waar het maar wil. Leuke extra: gebruik het kamp eventueel in een later stadium als gezellige nestje om samen een boekje te lezen.

12. DIY slaapkamer-projectje

Zijn je kinderen al wat groter? Dan kun je misschien van al die vrije tijd samen gebruik maken om een DIY-knutsel-decoratie-project op touw te zetten. Wou je die ene kast op de kamer van je dochter al lang eens samen onder handen nemen met verf en kleurrijk behangpapier of een leuke fotomuur maken met allerlei oude, maar opnieuw geschilderde kaders uit de kringloopwinkel? Dan is dit je kans. Wat heb je nodig? Een plan, wat gereedschap, wat goede moed en creativiteit en …klussen maar!

13. Indoor cricket

Dat je niet meer buiten mag komen, hoeft niet te betekenen dat je meteen ook al je sportieve activiteiten stop zou moeten zetten. Sterker nog: dit is een ideale gelegenheid om sport en spel in elkaar te laten overvloeien. Knutsel samen met je kroost eens eigenhandig een cricketbaan in elkaar. Hoe dan? Niet moeilijk: van gekleurd papier of karton knip je stroken papier die je in de vorm van brugjes met duct tape of plakband op de grond plakt. Je cricket bat maak je met behulp van een oude bezemsteel en een opgevuld leeg wc-rolletje dat je er dwars op bevestigt.

14. Wit blad: levensecht verven

Is je kroost wel creatief aangelegd en houden ze wel van kliederen? Bedek je living dan eens met een groot plastic zeil en een massa aan elkaar gekleefde witte papieren en haal de verf boven. De verwarmingsknop mag lichtjes omhoog en alle kleding van je kind – pampers uitgezonderd – mag tijdelijk de baan ruimen voor een real-life verfspektakel. Voor een keer is niet alleen verven met de handen, maar zelfs met heel het lichaam toegestaan!

15. Pizza party + filmmarathon

Tot slot, een klassieker, maar zeker niet te versmaden voor wie een tijdje lang met het hele gezin zoveel mogelijk binnen vier muren moet blijven: een filmmarathon vergezeld van zelfgemaakte of – lekker makkelijk – aan huis geleverde pizza’s! Laat elk lid van het gezin één film kiezen, installeer jullie gezellig samen onder een dekentje – of in een of ander tentenkamp – voor tv en geniet lekker languit van een avond vol beeldbuis-plezier!

Meer lezen over uitjes en activiteiten voor kinderen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here