dagroutine voor je kinderen
Getty Images.

Lockdown: zo zorg je voor een goede dagroutine bij je kinderen

Je kroost hoeft voor minstens vijf weken niet meer naar school en dat heeft vast aardig wat impact op de ‘dagelijkse sleur’ binnen het gezin. Hoe je er – ook zonder rinkelende schoolbel – voor zorgt dat er voldoende structuur in de dag van je kinderen zit? Een paar handige tips voor een gezonde dagroutine.

Dat je kinderen de komende weken niet meer naar school moeten, wil niet zeggen dat je hun dag moet laten verpieteren tot een ongeordend en chaotisch geheel waarin ze naar believen op de zetel kunnen hangen of urenlang naar een scherm kunnen staren. Ook (of misschien zelfs zéker) in tijden van ’thuisblijven’ en ‘lockdown’ is een duidelijke dagindeling absoluut aan de orde. En nu de verplichte schooltijden je daarin geen handje meer helpen, zul je daar als ouder helemaal zelf voor moeten zorgen.

Waarom structuur (zeker nu) zo belangrijk is voor je kind

Waarom je kind zoveel baat heeft bij een duidelijk in hokjes onderverdeelde dagroutine? “Wel, enerzijds geeft het je kind een gevoel van veiligheid en rust”, legt Ilse De Block van de Opvoedingslijn uit. “Er komen, zeker in deze twijfelachtige corona-tijden, in een dag zoveel prikkels op je kind af. Een duidelijk te volgen dagstructuur opstellen kan je kinderen, maar ook jezelf, helpen om weer grip te krijgen op het dagelijks leven. Door ons te focussen op iets dat we in de hand hebben en kunnen controleren, maken we de wereld opnieuw overzichtelijk en hanteerbaar voor onszelf.”

Dankzij een zorgvuldig opgestelde dagplanning die je elke dag min of meer identiek herhaalt, weet je kind bovendien ook zonder school of kleuterklas perfect wat er van hem of haar verwacht wordt, en ook dat biedt rust.

Overdrijf niet en ‘vertraag’

Let wel, je hoeft als ouder ook niet te overdrijven: “Een overzichtelijke dagroutine opstellen kan helpen om het overzicht te bewaren en om het dagelijks leven zo efficiënt mogelijk te laten verder lopen. Je moet niet vergeten: je tele- of thuiswerken én het huishouden plots combineren met een fulltime door het huis dolend stel kinderen is geen evidentie. Zoiets kan dus best wel wat planning gebruiken.

Toch moet je als ouder ook niet willen over-structureren: het is oké dat niet je hele dag tot in de details uitgekiend is en dat je niet al het werk dat je misschien had willen doen ook effectief gedaan krijgt. Geef jezelf en je kinderen bovendien ook wat tijd om aan de nieuwe situatie te wennen. Loopt alles niet meteen van een leien dakje? Geen paniek: dat balanceert zich na een tijdje waarschijnlijk vanzelf weer uit.”

Bekijk het positief

Tot slot wil Ilse ook benadrukken dat deze lockdown-periode voor gezinnen niet alleen een last hoeft te betekenen, maar net ook een kans is: een kans om te vertragen en om weer te genieten van de mooie en écht belangrijke momenten in het leven.

“Geen school hebben en niet naar kantoor mógen gaan: bekijk dat toch ook eens als een voordeel. Is het niet zalig dat je nu misschien net iets meer tijd hebt om samen te eten of om lekker gezellig een boekje te lezen met je kind? We leven allemaal zo snel, dat we de schoonste dingen in het leven soms over het hoofd zien. Dit virus verplicht ons om even te vertragen: geniet daarvan!”

Hoe ziet zo’n goede dagroutine eruit?

Hoe een gezonde dagroutine in lockdown-tijden er idealiter uitziet? “Dat is voor elk gezin een beetje anders”, legt Ilse uit. “Elke ouder moet voor zichzelf bepalen welke dingen er binnen hun gezinsstructuur passen en welke activiteiten voor hen belangrijk zijn.”

Wel altijd een goed idee: je kinderen betrekken in dat keuzeproces. “Zijn je kinderen oud genoeg, ga dan ook bij hen eens na wat zij willen: wat vinden zij belangrijk om nog te blijven doen? Waar worden zij gelukkig van? Je kinderen inspraak geven in de structuur die jullie vanaf nu met z’n allen gaan volgen, werkt altijd beter dan er zelf ‘met ijzeren hand’ eentje opleggen.”

Mogelijke onderdelen in het stappenplan:

  1. Sta op en ontbijt op een vast tijdstip

Het is niet omdat je kinderen niet naar school moeten, dat het geen goed idee is om hen tijdig te wekken en samen aan de dag te beginnen. Sta op een deftig uur op en probeer samen te ontbijten. Misschien kan het feit dat jullie nu niet holderdebolder naar de crèche, kleuterschool en daarna naar het werk moeten snellen, een kans zijn om een beetje extra te genieten van de ochtendroutine samen.

2. Maak tijd voor schoolwerk

Is je kind al wat ouder, dan zal het via online platformen als Smartschool vast elke dag een aantal af te werken taken of opdrachten doorkrijgen. Maak hierover goede afspraken met je kind. Leg in onderling overleg bijvoorbeeld bepaalde uren vast waartussen ze verplicht voor school moeten werken. Afhankelijk van hoeveel werk ze krijgen, kan dat bijvoorbeeld ’twee uurtjes in de voormiddag’ en ‘eentje in de namiddag zijn’.

3. Plan een Skype- of FaceTime-momentje met de buitenwereld in

Sociaal contact is een van de belangrijkste dingen die we als mens nodig hebben. Nu je kinderen zich niet meer de hele dag onder leeftijdsgenootjes kunnen begeven, kan het leuk zijn om voor hen andere manieren uit te denken waarop ze toch nog met hen in contact kunnen staan. Richt bijvoorbeeld eens een groepschat of een WhatsApp-groepje voor hen op.

Ook in contact blijven met grootouders kan leuk zijn voor je kinderen, zeker omdat het beter is om die de komende weken toch maar niet in real life te gaan bezoeken. Geef je kind een momentje om te FaceTimen met oma, of las – bijvoorbeeld vlak voor de middagpauze – zelf een momentje in om dit samen te doen.

4. Ook lunch en avondeten liggen vast

Probeer net zoals anders op geregelde tijdstippen samen te eten. Eten moet je toch, en best drie keer per dag: die vaste tijdstippen vormen de perfecte basis om de rest van je routine aan op te hangen.

5. Trek het bos of de natuur in

Binnen zitten kan gezellig zijn, maar helemaal niet meer buitenkomen is zowel voor je fysieke als geestelijke gezondheid ook niet meteen het beste idee. Hoewel je kinderen er misschien zelf niet altijd om zullen staan te springen, probeer toch dagelijks een momentje buiten in te lassen. Ga eventjes voetballen of ravotten in de tuin, maak een boswandeling of ga even skeeleren op dat fijne, veilige fietspad in het park.

6. Baken schermtijd af (maar geef hen er ook extra bij)

Maak goede afspraken wat schermtijd betreft. Het kan zeker geen kwaad om je kind iets meer tijd achter de pc, game-console of tv te gunnen, nu er ook zoveel extra tijd vrijgekomen is, maar probeer die tijd wel af te bakenen. Spreek bijvoorbeeld af dat er ’s ochtends na het ontbijt tot 10 uur tv gekeken of gegamed kan worden, maar dat er daarna wel schoolwerk moet worden gemaakt.

Bedenk je ook dat ‘schermen’ kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling of zelfs educatie van je kind. Is je zoon of dochter al oud genoeg? Laat hem of haar dan eens een Franse of Duitse film bekijken, of naar een paar Franse liedjes luisteren.

7. Maak tijd voor creativiteit

Ook spelen is belangrijk, zeker voor kleine kinderen. Las in je dagplanning dan ook zeker een momentje in waarin kinderen hun creativiteit de vrije loop kunnen laten. Wat dacht je van een uurtje boetseren, vingerverven, handpoppen haken of een toneeltje opvoeren?Geen inspiratie? Check dan dit artikel eens: ‘15x leuke dingen om te doen met kinderen als je binnen moet blijven‘.

8. Tijd voor klusjes: betrek je kinderen in het huishouden

Misschien kan de lockdown-periode ook een ideale gelegenheid zijn om je kind wat te leren wennen aan de vaste taken die het gezinsleven met zich meebrengen: las per dag een momentje in waarin je kinderen je helpen in het huishouden. Laat hen een klusje opknappen of schakel hen eens in voor de afwas of het stofzuigen van de badkamer.

9. Laat je kind zich ook even vervelen

Nee, niet heel je dag hoef volgepland te zijn; integendeel. Zich even vervelen kan voor kinderen heel stimulerend werken: het is immers maar pas wanneer je je verveelt dat je inventief vermogen en je creativiteit worden aangesproken.

Geef je kinderen per dag dan ook een momentje waarop ze helemaal niets moeten doen: na een poosje zullen ze vanzelf wel iets bedenken en tot actie overgaan. Vaak ontdekken kinderen in deze ‘verplichtingsvrije’ uurtjes wat ze eigenlijk precies graag doen en kunnen ze zich net helemaal uitleven.

10. Vergeet niet te bewegen

Ook sport en beweging is belangrijk. Zeker voor wie het grootste gedeelte van de tijd verplicht binnenshuis doorbrengt, kan een rondje fysieke activiteit geen kwaad. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om de dag te beginnen met een fikse ochtendwandeling, of net te gaan voor een rondje in het bos rond vier uur?

Je hoeft voor die fysieke activiteit trouwens niet per se de deur uit als je dat echt niet wil. Via YouTube vind je namelijk tal van home workouts die je perfect met kinderen kan doen. Ook ‘yoga voor kinderen’ of ‘kleuterturnen’ zijn hier een excellent idee.

11. Surprise: maak een pot met ideetjes

Ook leuk om het leven een beetje spannend en toch niet al te voorspelbaar te maken: maak een pot en prop die vol met allerlei leuke activiteiten die jullie mogelijkerwijs zouden kunnen doen op een dood momentje in een van de komende vijf weken. Zin in een element van ‘surprise’?: trek dan een activiteit uit de pot en – wat er ook uitkomt – doe het.

12. Tone down: las een stilte-momentje in

Weken aan een stuk met je kinderen grotendeels tussen vier muren zitten, zou wel eens voor heel wat druktemakerij en hectische scenario’s kunnen zorgen. Daarom kan het een goed idee zijn om ook dagelijks een rustmomentje in te bouwen, eventueel vlak voor het slapengaan.

Maak een hoekje waar je kind rustig een boekje kan lezen, een leuk filmpje op z’n tablet kan bekijken of rustig naar wat muziek of een verhaaltje kan luisteren. Je oren, hoofd (en misschien wel buren) zullen je dankbaar zijn.

13. Naar bed: niet anders dan anders

Hoewel er in corona-tijden al eens andere regels mogen gelden, probeer aan het slaapritme van je kinderen ondanks de afgeschafte schooltijden, toch niet te veel te morrelen. Elke dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed gaan, kan zeker geen kwaad. Natuurlijk mag er ook op die regel al wel eens een kleine uitzondering gemaakt worden. De lockdown-periode mag immers gezellig blijven voor iedereen.

Zo doet zij het

Wie tot slot nog graag een concreet voorbeeld heeft: deze mama maakte alvast een gepersonaliseerd en handig schema voor de komende weken op!

https://www.instagram.com/p/B9uhTswl2M7/

Meer lezen over opvoeden in tijden van corona:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."