Getty Images

Rekenen moeilijk? Leer spelend rekenen met legoblokjes

Sommige kinderen vinden rekenen supermakkelijk en voor anderen is het veel te abstract. Wil je je kind spelenderwijs meer inzicht geven in optellen, vermenigvuldigen of breuken? Dan komen de legoblokjes goed van pas.

Visueel = eenvoudiger

Rekenen met legoblokjes klinkt niet alleen veel leuker, het is ook een stuk eenvoudiger voor kinderen omdat ze duidelijk kunnen zien wat ze (moeten) doen. Dit visuele aspect zorgt ervoor dat het rekenen een stuk vlotter gaat.

Optellen met lego

Hoeveel is 3 plus 4? Het wordt een stuk makkelijker als je het voor je kunt zien in plaats van enkel in je hoofd. Er bestaan natuurlijk de traditionele telramen, maar legoblokjes werken net zo goed. Neem 3 blauwe blokjes en 4 groene blokjes en zet ze op elkaar. Hoeveel heb je er nu? Maak je eigen kaartjes en lamineer ze zodat je er met een uitwisbare stift op kunt schrijven.

Een prima alternatief voor kaartjes is gebruikmaken van een legoplaat waar je het juiste aantal blokjes op kunt klikken. Heel nuttig ook om te laten zien dat je verschillende sommen kunt maken met dezelfde uitkomst. Hieronder zie je dat er verschillende manieren zijn om tot 5 te komen.

Vermenigvuldigen

Vermenigvuldigen vraagt nog veel meer inzicht dan optellen en aftrekken, maar ook hier kun je het aan de hand van legoblokjes een stuk visueler maken. Een blokje van 8 bestaat immers uit 2 rijen van 4, of 4 rijen van 2. 2 x 4 of 4 x 2 is dus gelijk aan 8. En ga zo maar door!

Breuken

Je kind komt thuis met werkblaadjes vol breuken, maar geeft aan dat hij het niet begrijpt. Het is ook niet eenvoudig voor een kind om het concept ½ of ¼ te vatten. Laat staan dat hij ook verder aan de slag moet en de breuken moet optellen. Legoblokjes lenen zich prima voor het uitleggen en visualiseren van het concept. in een blokje van 8 passen immers 2 blokjes van 4, dat is dus ½ van 8. Maar er passen net zo goed 4 blokjes van 2 in, wat betekent dat 2 ¼ is van 8. Lukt het ook om sommen te maken?

Shopping: rekenen met legoblokjes

LEGO Classic 11717 Stenen en bouwplaten

rekenen met legoblokjes

Als je wilt rekenen met legoblokjes heb je natuurlijk een startset nodig. Deze bevat maar liefst 1.504 stukjes, waarvan 4 basis bouwplaten (blauw, zand, wit en groen). Goed voor uren tel- en speelplezier!
€ 69,95. Hier te koop.

LEGO DUPLO 45008 Rekentrein

rekenen met legoblokjes
Heb je liever een beetje hulp? De LEGO DUPLO rekentrein laat jonge kinderen op een eenvoudige manier kennis maken met de basis van rekenen. Je kind kan zelfstandig aan de slag of gebruikmaken van de bijgeleverde opdrachtkaarten. De set bevat 1 trein, 5 wagons en 23 railelementen.
€ 94,41. Hier te koop.

Nog meer educatief speelgoed voor je kindje:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content