Uitgelezen: WijTijd, Koesterkansen voor ouder en kind van Björn Accoe
Of je tijdens de paasvakantie nu gewoon thuisblijft of op reis gaat, het cliché klopt: het geluk zit in kleine dingen. Björn Accoe organiseert jeugdvakanties, maar schreef ook een boek over die kleine geluksmomentjes. In WijTijd vind je eenvoudige spelletjes die je met je kinderen kunt doen thuis, in de auto, op vakantie, als de zon schijnt én als het regent. Dit zijn onze favorieten.
Knutsel een bakblikbingo voor in de auto
Niets zo stresserend als in het buitenland de weg zoeken terwijl de gps hapert en de kinderen bekvechten op de achterbank. Björn Accoe vond er een oplossing voor: een reisbingo waarmee de kinderen moeten samenwerken én een lekkere snack kunnen verdienen.
Benodigdheden
- De print van de bingo
- Een bakvorm voor cupcakes
- Een schaar
- Inpakpapier
- 6 gezonde/lekkere snacks
Stappenplan
- Knip de rondjes uit de bingo-print uit.
- Vul de bakvorm met verschillende soorten lekkers.
- Plak de hele bakvorm af. Kleef op elk bakvormpje een van de rondjes.
- Speel het spel!
- Per geslaagde opdracht mag de winnaar een rondje openmaken en het lekkers opeten.
Maak van 1 april een feestdag!
1 april is voor kinderen een echte feestdag. De hele dag op je hoede zijn en proberen niet in de val te trappen en tegelijk je ouders of broer een poets bakken, het is sowieso een spannende dag vol plezier. Fop samen met je kinderen papa en leer hen enkele nieuwe moppen en klassiekers die je zelf uithaalde als kind:
- Zet een beker water op de deur.
- Kleef een aprilvis op de rug van je partner.
- Plak de zender van de afstandsbediening af.
- Lijm een munt op de grond.
- Laat je kind zich in een doos verstoppen op straat en eruit springen als er iemand passeert.
- Steek een papiertje onder iemands ruitenwisser dat verdacht veel op een parkeerboete lijkt en schrijf er een leuke boodschap op.
- Bel naar oma en opa met de boodschap: “Met Pizza Pronto. Ik bel even om te zeggen dat de 18 pizza’s die u bestelde een beetje vertraging hebben, want de kok heeft in zijn vinger gesneden.”
Experimenteren met een zakmes
Wil je liefst van al je kinderen de komende 20 jaar weghouden bij alles wat gevaarlijk is, zoals een zakmes? Risicovol spelen en zo risico’s leren inschatten hoort wel bij opgroeien. Bovendien kun je je kind niet voor eeuwig weghouden bij messen, want ooit leren ze koken. Daarom is het een goed idee er al spelend vertrouwd mee te geraken. Een goed zakmes met een veiligheid om onverwacht dichtklappen te voorkomen is geen onnodig risico.
Deze spelletjes zullen je kinderen langer bijblijven dan een halve dag televisiekijken:
Snijd een speer
Zoek een jonge, rechte tak waarvan het hout nog zacht is, zoals een wilgentwijg. Laat je kind beginnen met het wegschrapen van de schors. Help hem daarna om één punt te scherpen. Wie gooit het verst?
Messenwerpen
Gooien met een mes klinkt vreselijk gevaarlijk, maar als er niemand binnen werpbereik staat, wordt het een leuk en leerzaam spel. Baken een grote rechthoek af en verdeel die in kleinere vakken. Het is nu zaak zoveel mogelijk ‘land’ te veroveren door er met de punt van je mes in te gooien. Wie verovert het grootste grondgebied?
Veiligheidstip: speel dit spel niet als er nog kleine broertjes, zusjes of huisdieren in huis zijn die in het werpbereik lopen. Beheer ook zelf de messenvoorraad.
Groenten snijden
Op zoek naar verbinding in de keuken zonder alsmaar koekjes of cupcakes te bakken? Kinderen vinden 10 minuutjes samen groenten snijden minstens even leuk, want ze voelen zich betrokken. Zorg voor een stabiele ondergrond als snijplank en een scherp mes. Afhankelijk van de leeftijd kun je je kind ook leren schillen en ontpitten.
Laat je kind verhalen en moppen vertellen
Verhalen zijn van oudsher de manier van de mens om wijsheid en kennis over te brengen. Verhalen blijven langer hangen dan een ‘naakte’ boodschap en zorgen voor een speciale ontmoeting tussen verteller en luisteraar.
Vertelketting
Een vertelketting is even lang als het aantal deelnemers. Na ‘Er was eens…’ mag iedereen om de beurt een deel aan het verhaal toevoegen. Beslis zelf of ieder één zin toevoegt of een bepaalde tijd krijgt om te verzinnen. Iedere plek is geschikt voor een vertelketting: de keukentafel, de auto, de bushalte, het kampvuur…
Moppentappen
Moppen zijn miniverhaaltjes die vallen of staan met een goed opgebouwde clou. Door moppen te tappen, leert je kind klemtonen leggen en ritme brengen in een verhaal. Geef hen als inspiratie een moppenboek en help hen daarop verder te breien.
Familiedagboek
In een klassiek dagboek kun je als schrijver je geheimen en persoonlijke verzuchtingen kwijt. Een familiedagboek brengt het wel en wee van je hele gezin. Gebruik een notitieboek of eenvoudig schrift, en laat je kinderen schrijven, tekenen, toegangstickets en stickers plakken die bij jullie familiegeschiedenis horen.
In WijTijd vind je naast ontspannende activiteiten tips om om te gaan met alledaagse uitdagingen. Samen naar de winkel gaan, de actualiteit volgen met je kinderen of hun online gedrag in de gaten te houden … In elk moment liggen kansen voor je gezin.
Je bestelt WijTijd, koesterkansen voor ouder en kind hier – € 29,95.
Nog vakantietips gezocht?
- 7x leuke alternatieven voor schermtijd
- 5 wandelingen die je makkelijk met de buggy doet
- Kindvriendelijke brasserie uitgetest: Melkerij is Wilrijk
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!