Zo kun je je kind sorry leren zeggen
Sorry leren zeggen is een cruciale levensvaardigheid. Voor vele ouders is het van belang dat die ‘sorry’ dan ook echt gemeend is. Sommige ouders laten hun kinderen het zo vaak herhalen tot het oprecht klinkt. Maar heeft dat zin?
Sorry zeggen aanleren
Voor iedereen is het belangrijk om aan te kunnen geven dat je spijt hebt van bepaald gedrag. Sorry zeggen om sorry te zeggen is natuurlijk zinloos. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden, inzien dat het anders kan: dáár draait het om.
Het is niet erg makkelijk, zelfs niet voor volwassenen. Laat staan voor kinderen. Sorry zeggen gaat niet vanzelf. Kinderen moeten dat leren en dat gaat met vallen en opstaan. Je excuses aanbieden hoort bij onze normen en waarden. Je kunt het vergelijken met dankjewel en alsjeblieft zeggen. Kinderen zeggen dat niet uit zichzelf, ook dat is aangeleerd. Deze beleefdheidsregels hebben een bepaalde functie in de samenleving.
Sorry om sorry te zeggen
Voor veel jonge kinderen is het lastig om te begrijpen dat ze überhaupt iets verkeerd hebben gedaan. En wát dan precies? Sommigen roepen snel ‘sorry’ omdat ze dat geleerd hebben, maar snappen ze het ook? En menen ze het ook echt? Hoe leer je je kind om echt oprecht spijt te voelen en zich verantwoordelijk voelt voor zijn gedraag?
Geef zelf het goede voorbeeld
Kinderen zijn als een spons: ze absorberen wat ze rondom zich heen zien. Geef zelf dus het goede voorbeeld. Om te beginnen door aardig te zijn tegen jezelf: het is normaal dat je af en toe fouten maakt, dat hoort nu eenmaal bij het leven. Dat weet je natuurlijk wel, maar gedraag je je daar ook naar? Scheld jezelf dus ook niet uit voor dommerik als je iets vergeet. Geef toe als je fout zit, zeg zelf ook sorry als de situatie daarom vraagt en zorg voor een oplossing.
Vraag om de situatie te verduidelijken
Als je kind schuldbewust naast een gebroken glas staat of tijdens een speeldate huilend naar je toe komt, dring dan niet meteen aan op excuses van hem of de ander. Vraag eerst wat er gebeurd is. Het is niet nodig om meteen een slachtoffer en dader aan te wijzen. Laat beiden partijen vertellen wat er net gebeurde. Misschien hoeven er geen ‘sorry’s’ te zijn.
Leg de nadruk op de gevoelens van het andere kind
Het is belangrijk dat je kind snapt en in de gaten heeft wat voor uitwerking zijn gedrag heeft op een ander. Je kunt je kind aanleren om te kijken wat voor effect zijn gedrag heeft, door kleine hits te geven. ‘Zag je hoe ze keek? Zag je naar zijn gezicht? Hoe denk je dat dat kindje zich nu voelt? Hoe zou jij je voelen?’
Zoek naar een oplossing
Is er droefheid of boosheid bij het ander kind? Ga dan samen op zoek naar een oplossing. Ga het schuldgevoel niet groter maken, maar stimuleer hem om op zoek te gaan naar een manier om de situatie op te lossen.
Bij welke leeftijd welk gedrag?
Vanaf 2 jaar beginnen kinderen al mee te leven met anderen. Dat wil niet zeggen dat ze dan ook al echt begrijpen wat het aanbieden van excuses betekent. Dat hoeft ook niet, dat komt vanzelf als ze ouder worden. Vanaf 6 jaar begrijpen kinderen goed wat ‘sorry zeggen’ feitelijk betekent. Vaak zie je dan ook dat ze moeite hebben om het te zeggen, omdat ze het moeilijk vinden om toe te geven dat ze iets verkeerd hebben gedaan.
Bron: Ouders van nu, beeld: Getty