Hoe (on)gezond zijn de tussendoortjes van onze kinderen écht?
Als ouder weten we heus wel dat de meeste koekjes of andere zoete tussendoortjes niet echt gezond zijn, maar een recente analyse van Test-Aankoop drukt ons nu wel echt met de neus op de feiten.
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block maakte deze zomer bekend dat in België de Nutri-Score zal worden ingevoerd. Aan de hand van kleuren en letters wordt op de verpakking aangegeven hoe gezond het product in kwestie is, waarbij donkergroen (A) staat voor gezond en donkerrood (E) voor ongezond. Zo’n label moet ervoor zorgen dat mensen zich bewuster worden van welke voeding ze kopen en hen stimuleren om te kiezen voor gezondere opties.
Kleuters eten te veel kilocalorieën
“De meeste ouders weten heus wel wat gezond is en wat niet voor hun kinderen”, zegt Stéphanie Bonnewyn, voedingsdeskundige bij Test-Aankoop en zelf moeder van vier kinderen. “Toch blijven ze hun kroost dagelijks te veel suikers, vet en zout voorschotelen.”
Uit onderzoek blijkt dat Belgische kleuters dagelijks ongeveer 480 kilocalorieën binnenkrijgen via koeken, chocolade en andere zoete tussendoortjes. Dat is meer dan vier keer de aanbevolen hoeveelheid voor hun leeftijdscategorie, zijnde 110 kcal. “En daar zit je snel aan: één koek van Choco Prince is bijvoorbeeld al goed voor 138 kcal.” Al die info staat wel op de verpakking, maar juist omdat niemand die kleine lettertjes leest, is Test-Aankoop grote voorstander van de Nutri-Score. Het maakt alle voedingsinformatie meteen duidelijk.
9 op 10 tussendoortjes ongezond
Test-Aankoop nam de proef op de som wat betreft tussendoortjes voor kinderen. “We hebben ons gebaseerd op de verplichte gegevens over ingrediënten, nutriënten en energiewaarde op elke verpakking, om op basis daarvan een Nutri-Score toe te kennen.” De resultaten zijn onverbiddelijk: maar liefst 368 van de 395 geanalyseerde snacks scoren slecht. Negen op de tien krijgen een D of E, wat staat voor slecht tot zeer slecht. Rijst- en maïswafels zonder chocolade kwamen als beste uit de test: zij kregen de letter A, wat staat voor ‘gezond’. Al zijn deze ook niet 100 procent onschuldig, zo blijkt uit een ander onderzoek.
A: 2: Bosto Rijst Toasts en Delhaize Maïswafels
B: 5: onder meer Nakd Cocoa Delight, Quaker havermout repen
C: 19: onder meer Céréal Maya Chocoladekoekjes, Sultana Naturel, Disney Kitchen Friends Micky Mouse
D: 114: onder meer Bahlsen Zoo Country, Boni Selection muffins met chocolade
E: 254: onder meer Dinosaurus, Verkade Spongebob, Maya zachte wafels, Kinder bueno, Zagazoe Bello, Delacre Smurfen, Cent Wafers Everyday, Milky Way Mini
Wat geef je dan best als vieruurtje?
De voedingsdeskundige van Test-Aankoop nuanceert het resultaat: “Van tijd tot tijd een koek of wafel kan best, zolang je je er als ouder maar bewust van bent dat die niet zo gezond zijn én je dat ook vertelt aan je kinderen. Druiven, aardbeien, een appel of een banaan zijn te verkiezen. En als vieruurtje een kom soep of een stuk fruit en een boterham met kaas of confituur.”
Lees ook:
- Hoe (on)gezond zijn ontbijtgranen?
- ‘Boke met choco’ niet zo onschuldig als het lijkt
- 5 tips om een gezonde lunchbox te maken voor je kind
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!