@GettyImages

Als alleenstaande ouder op vakantie? Hou hier rekening mee

Als single mama of papa sta je al een heel jaar alleen in voor de zorg voor je kinderen. Natuurlijk verdien jij ook een ontspannende vakantie met je kroost. Maar hoe pak je dat aan, als alleenstaande ouder op vakantie? Wij geven je graag enkele tips mee.

Voor ieder wat wils

Als alleenstaande ouder op vakantie gaan klinkt misschien een beetje spannend, maar het is zeker doenbaar. Er zijn verschillende opties, van dichtbij-vakanties en all-in formules tot speciale vakanties voor eenoudergezinnen. Er is vast ook iets bij dat bij jou past.

Alleenstaande ouder op vakantie? Een paar tips

KIES VOOR LEKKER DICHTBIJ

Lange rijen bij de incheckbalie of de douane op het vliegveld, zien dat je niemand uit het oog verliest, in je eentje zeulen met al die koffers, … Van de gedachte alleen al zou je stressniveau de hoogte in schieten. En dat is nu net niet de bedoeling van een ontspannende vakantie.

Trek je er voor het eerst alleen op uit met de kinderen?

  • Dan is het een goed idee om niet al te ver te gaan. Waarom kies je niet voor een vakantie in eigen land bijvoorbeeld? Je laadt de auto in en voor de kinderen de kans krijgen om te zeuren zijn jullie al ter plekke.
  • Wil je ook wat tijd voor jezelf? Kies dan voor een camping, vakantiepark of hotel met kinderanimatie. Kun je eindelijk dat handwerkje afmaken of die boeken lezen die al een hele tijd op je lijstje staan.

BEREID JE GOED VOOR

Go with the flow is leuk, maar als je als alleenstaande ouder tijdens je vakantie liever niet voor te veel verrassingen komt te staan, is een goede voorbereiding cruciaal:

  • Bekijk op voorhand wat er in de buurt te doen is.
  • Betrek je kids erbij zodat ze helemaal mee zijn en dat je de dag zelf niet moet afrekenen met ‘ik wil niet naar …’.
  • Hoe graag je je ook aan een bepaald schema houdt, weet dat het kinderen zijn en er altijd dingen anders lopen dan verwacht. Een pijntje hier of daar kun je niet uitsluiten en een plotse onweersbui terwijl jullie een stranddag gepland hadden helaas ook niet.

LAAT JE KINDEREN HUN EIGEN KOFFER MEENEMEN

Een eigen reiskoffer of trolley voor de kinderen is altijd een goed idee. Zo hou je de dingen mooi gescheiden en weet je steeds waar je moet zoeken als je dochter dat ene shirtje met die regenboog aan wilt. Is het tijd om de koffers te pakken? Laat hen dan gerust meehelpen. De beste manier om hen te betrekken bij jullie reis!

NEEM EEN VRIENDIN MEE

Misschien heb je wel een alleenstaande vriendin, met of zonder kinderen, die ook nood heeft aan een welverdiende vakantie? Op die manier kun je de kosten delen, sta je er niet de hele tijd alleen voor en kunnen jullie ‘s avonds als de kinderen in bed liggen gezellig kletsen!

OVERWEEG ALL-INN

Heb je toch liever een reis buiten de landsgrenzen, waar je zeker bent van goed weer? Dan is een all-inclusive vakantie het overwegen waard. Je hoeft je niet druk te maken over het eten en vaak is er ook kinderanimatie voorzien. Check op voorhand of het hotel kindvriendelijk is en of er ook kamers zijn met een terras zodat jullie niet de hele tijd op de kamer moeten blijven. Dat laatste is vooral handig als je nog kinderen hebt die nog middagdutjes moeten doen.

BOEK EEN GEORGANISEERDE EENOUDERVAKANTIE

Tot slot zijn er natuurlijk ook speciale eenoudervakanties. Het aanbod is tegenwoordig erg uitgebreid. En of je nu op zoek bent naar een actieve vakantie, graag van de zon en het strand geniet of zin hebt om te kamperen, er is voor elk wat wils! Het voordeel is dat je tijdens zo’n vakantie niet de enige alleenstaande ouder bent. Terwijl je kids met hun nieuwe vriendjes spelen of naar de kinderanimatie gaan, heb jij tijd om te rusten of te keuvelen met andere ouders.

Als alleenstaande ouder op vakantie? Hier vind je enkele organisaties!

Bron: kekmama

Nog meer vakantie-ideetjes:

Partner Content