Bijna september: goed georganiseerd = minder stress?

Door -
georganiseerd
GettyImages
Uitslapen, gezinsuitstapjes, zwemmen, heerlijk nietsdoen … Die luie zomerdagen zijn weer bijna achter de rug en de hectische schooldagen lonken. Redactrice Inge, chaoot in hart en nieren én mama van 1 dochter en 3 pluszonen wil het dit schooljaar alvast anders aanpakken. Veel georganiseerder. Jij ook?

Back to school = back to reality

Redactrice Inge: “Ik weet het, ‘t is zo’n cliché, maar de zomer is weer voorbijgevlogen. Met mijn hoofd lig ik nog in mijn luie hangmat op de camping, genietend van een boek terwijl de kinderen in het zwembad spelen. Maar de harde realiteit van het alledaagse leven komt al piepen. Het is weer tijd om de draad op te pikken. Back to school. Back to reality. Niet alleen begint de school opnieuw, maar meteen ook de andere naschoolse activiteiten. En plots word je overal tegelijk verwacht. Zeker met vier kinderen in huis.

Wat is het geheim om alles onder controle te houden?

Georganiseerde vriendinnen én zelfhulpboeken zeggen me hetzelfde: ‘Georganiseerd zijn!’ Ik zet de beste tips op een rijtje.

En nu maar hopen dat ik mijn drukke en goedgevulde sneltrein op de rails kan houden …

1. Creëer routines

De sleutel tot een georganiseerd leven? Routines creëren. Daarnaast kun je ook niet zonder een goede planning. Neem elk weekend een uurtje de tijd om de volgende schoolweek voor te bereiden.

georganiseerd

Tip: Ik gebruik hiervoor de handige én mooie planner van Dille & Kamille. Ik plan daarop de maaltijden voor de hele week. Zo weet ik meteen welke boodschappen in huis te halen én word ik niet dagelijks meermaals bestookt met de vraag ‘wat eten we vandaag?’

2. Maak een familiekalender

Hang een grote familiekalender op de koelkast (of een andere overzichtelijke plek). Noteer daar alle activiteiten van het gezin op. Geef ieder kind een andere kleur, zodat gemakkelijk zichtbaar is wie wanneer een bepaalde activiteit heeft. Als er kleine kinderen zijn, kun je ook met tekeningen werken. Voor oudere kinderen is een digitale agenda handig. Zo vinden ze alles snel en overzichtelijk op hun smartphone of laptop terug.

georganiseerd

Tip: Het handige aan deze familieplanner is dat je de namen van alle gezinsleden kunt noteren, zodat ieder zijn aparte kolom heeft. Overzichtelijker kan haast niet!

3. Leg ’s avonds alles klaar

Ik lig ‘s morgens liever 10 minuten langer in bed, dus bereid ik de avond voordien zoveel mogelijk voor. Leg (samen met je kind) alle schoolspullen klaar, ook de eventuele zwemzak of sportzak. Bij kleinere kinderen kun je ook de kleren al uitkiezen.

4. Vraag hulp

Verdeel de verschillende taken onder je partner en jezelf. Is er misschien ook een rol weggelegd voor  grootouders? Je kunt ook eens beroep doen op een paar ouders van vriendjes en vriendinnetjes van je kind, van wie de kinderen deelnemen aan dezelfde naschoolse activiteiten, om om de beurt ‘taxi’ te spelen.

Lees ook: Coach en professional organizer Sara Van Wesenbeeck van Barking Dogs geeft tips aan drukbezette mama’s

5. Breng de activiteiten in huis

De kinderen van een vriendin wilden allebei op muziekles. Omdat ze geen zin had om vier keer per week naar de muziekschool te racen, heeft ze gekozen voor een thuisleraar. Zo verspilt ze geen tijd aan vervoer en wachten.

6. Kies een vast tijdstip voor het huiswerk

Huiswerk, niet de meest geliefde activiteit, maar toch moet het gemaakt worden. Is het dagelijks een discussie of het huiswerk nu voor of na het avondeten gemaakt wordt? Probeer een vast tijdstip af te spreken wanneer je kind z’n huiswerk maakt. Bekijk samen met je kind of het liever eerst wat speelt als het van school komt of toch liever meteen zijn huiswerk afmaakt. Dat hangt van kind tot kind af.

Meer over terug naar school:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here