I want to breast free: “Borstvoeding geven in het openbaar mag dringend wat normaler worden”
Weg met het taboe: I want to breast free!
Zoveel mogelijk borstvoedende mama’s samenbrengen op bankjes in het Gentse Citadelpark om zo de publieke zichtbaarheid van borstvoeding te vergroten. Dat is de opzet van ‘I want to breast free’, het project van Josefien Tondeleir, zelf mama van Merel en fotografe achter The Breast Feed, een fotoproject dat borstvoedende vrouwen in al hun glorie in de kijker wil zetten. Het idee voor de oproep kwam er toen ze als jonge mama door het park fietste en daar door plotse hongersnood van haar dochter noodgedwongen een tussenstop maakte om te voeden. Josefien: “Terwijl ik daar zo zat, langs de kant op een bankje, werd ik overvallen door een vreemd gevoel: ik keek rond me en zag – met uitzondering van twee dakloze mannen, niemand. Nergens anders in het hele park was er een tweede borstvoedende mama te vinden. Sterker nog: ik realiseerde me dat ik in al die maanden tijd zelfs amper andere mama’s had gezien die in het openbaar hun kind de borst aan het geven waren. Die gedachte vond ik zo absurd, dat ik er graag iets aan wilde doen.” Zo gezegd, zo gedaan: nu woensdag om 10u kunnen alle borstvoedende mama’s die daar iets voor voelen, afzakken naar Gent om er samen met Josefien borstvoeding iets meer publieke zichtbaarheid te geven. Ook in verschillende andere stadsparken in Vlaanderen – onder meer in Leuven, Hasselt en Antwerpen – worden soortgelijke acties op touw gezet. Josefien: “Het klinkt misschien raar dat je anno 2021 nog steeds op de barricade moet gaan staan voor zoiets natuurlijks als borstvoeding geven, maar blijkbaar is dat nog steeds nodig. Ik heb de indruk dat veel mama’s zich nog schamen om hun borst boven te halen en plein public en dat ze zich verschuilen achter doeken of er zelfs voor thuisblijven, dat is zo jammer. Ook omstanders reageren vaak krampachtig: kijken naar een borst die uit een kindermond floept, wekt blijkbaar nog steeds wat gêne of ongemak op.”
Borsten als lustobject
Hoe het komt dat borstvoeding geven in het openbaar vandaag nog steeds zo moeilijk valt? Josefien: “Misschien doordat een vrouwenborst nog te vaak gezien wordt als iets seksueels, iets om op te geilen, terwijl het die functie natuurlijk ver voorbij streeft. Je kind de borst geven, is zo’n diepmenselijk en puur proces dat niets met seksualiteit te maken heeft, maar veel meer met genegenheid en intimiteit. Het is raar dat dat nog steeds weggestopt moet worden.” “Ik heb wel de indruk dat we er de laatste jaren, en misschien vooral tijdens het afgelopen coronajaar lichtjes op vooruitgegaan zijn. Naar een vrouw die borstvoeding geeft, wordt nu misschien al wat minder met argusogen gekeken. Het nieuwste taboe ligt volgens mij op langvoeden: mama’s die ervoor kiezen om hun kind ook na bijvoorbeeld een jaar nog aan de borst te leggen. Dat wordt door de maatschappij nog veel minder aanvaard. Vanaf ongeveer een half jaar wordt het ‘raar’ om nog borstvoeding te geven. Dat merk ik bijvoorbeeld ook in m’n eigen omgeving: Merel is intussen 20 maanden, maar vraagt soms nog om de borst. Op bezoek bij m’n grootmoeder kan dat al eens voor verbaasde reacties of bijzondere blikken zorgen. Dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie aanraadt om kinderen tot twee jaar borstvoeding te geven. De natuurlijke speenleeftijd voor kinderen zou wellicht nog hoger liggen.”
Mama’s onder elkaar
Naast borstvoeding mee vanonder het publieke taboe trekken, wil Josefien met haar ‘I want to breast free’-oproep ook vooral borstvoedende mama’s met elkaar in contact brengen. “Ik heb als jonge mama gemerkt hoe belangrijk het is om in contact te staan met vrouwen die net als jij op dat moment die bijzondere transitie van ‘vrouw’ naar ‘moeder’ doormaken. Samen kunnen praten over de dingen die je doormaakt, over hoe jij je lichaam beleeft, over hoe de borstvoeding verloopt en over hoe anders het leven voor jou geworden lijkt sinds de komst van je kind, is zo belangrijk voor je welzijn.” Voor zichzelf bouwde Josefien in de afgelopen twee jaar dan ook een stevig netwerk uit, maar of dat voor alle jonge mama’s zomaar het geval is, durft ze te betwijfelen. “We zijn in het westen zo afgesneden van elkaar geraakt. Tot een paar generaties geleden kon je als koppel met een jonge baby terugvallen op de steun van een heel netwerk om je kind mee groot te brengen. Dat sociale opvangnet is er samen met de lokale dorpsmentaliteit een beetje uitgeslopen, waardoor je er als koppel vaak alleen voorstaat. Dan wordt een kind opvoeden echt zwaar. Met mijn actie hoop ik dan ook om jonge mama’s met elkaar in contact te brengen, dat ze lotgenoten vinden. Eén grote wolk van liefdevolle energie die stroomt van bankje naar bankje, zo hoop ik dat het er ongeveer kan uitzien.”
Let it flow: borstvoedingsenergie
Ook voor de borstvoeding zelf kan dat contact met andere mama’s trouwens belangrijk zijn. Josefien: “Borstvoeding geven is naast een intens fysiek proces ook een heel energetisch proces. Hoe goed je je als mama in je vel voelt en hoe goed je je energie kan laten stromen, heeft vaak een invloed op hoe vlot je borstvoeding verloopt. In contact staan met andere mama’s die borstvoeding geven, kan voor een boost in dat energetische proces zorgen. Door de liefde en de intieme connectie die je overal om je heen ziet en voelt, zullen deelnemende mama’s hopelijk ook een tikje van die warme energie naar binnen kunnen halen.” Zelf interesse om samen met een heel aantal andere mama’s borstvoeding te gaan geven op een bankje in het park? Dan zijn dit de plekken waar je morgen en overmorgen terecht kunt:
- woensdag 4 augustus: (10u) ‘I want to Breast Free’ in het Citadelpark in Gent of ‘I want to breast free @Antwerpen’ in Park Den Brandt in Wilrijk.
- donderdag 5 augustus: (10u) ‘Borstvoeding in ’t Park’ (Stadspark Leuven) of ‘I want to breast free @hasselt’ (Stadspark Hasselt).
Meer info over de projecten van Josefien vind je op josefientondeleir.com en thebreastfeed.be. Haar volgen op socials kan via @tondeleirjosefien en @the_breast_feed.
Meer lezen over borstvoeding:
- Gezocht en gevonden: borstvoedingsvriendelijke locaties
- VIDEO: Voor het eerst borstvoeding geven? Zo leg je je baby aan
- ‘Meisjesmelk maakt slimmer’: 7 verrassende weetjes over borstvoeding
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes! Openingsbeeld: Josefien Tondeleir.