Borstvoedingspauze op het werk: dit zegt de wet

Door -
borstvoedingspauze
©GettyImages
Hoewel het meer dan normaal is dat jonge moeders na 15 weken zwangerschapsrust nog steeds borstvoeding geven, lijkt dit niet zo evident in de praktijk. Veel mama's zijn intussen terug aan het werk en moeten nog al te vaak in een onvoorzien klein hoekje kruipen om te kunnen afkolven. Of nog erger: het toilet opzoeken. Wat zegt de wetgeving hier eigenlijk over?

Borstvoedingspauze nemen: wanneer?

Sinds 1 juli 2002 mogen werkneemsters in de privé-sector die borstvoeding geven één of twee keer per dag een halfuur het werk onderbreken om borstvoeding te geven of moedermelk af te kolven. Die borstvoedingspauze is zo vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst.

Of je recht hebt op één of twee pauzes, hangt af van je werkdag. Werk je minstens 7,5 uur, dan heb je recht op twee pauzes of één lange pauze. Bij een werkdag van 4 tot 7,5 uur heb je recht op één pauze.

De meeste mama’s willen het uiteraard opnemen wanneer ze stuwingen voelen, toch moet dit in onderling akkoord met je werkgever gebeuren.

Je hebt recht op borstvoedingspauzes tot negen maanden na de geboorte van je kindje.

Borstvoeding bewijzen

Hoe raar het ook klinkt, je moet voor de start van je borstvoedingspauzes kunnen ‘bewijzen’ dat je effectief borstvoeding geeft. Dit zijn de stappen die je moet ondernemen:

  • twee maanden voor je opnieuw begint te werken, moet je je werkgever al verwittigen dat je borstvoedingspauzes gaat nemen. Dit moet zelfs via een aangetekende brief of door overhandiging van de brief waarbij de werkgever voor ontvangst tekent.
  • Je hebt ook een attest nodig om te bewijzen dat je borstvoeding geeft. Dit kan snel verkregen worden bij Kind & Gezin of bij je huisarts. Wees gerust: ze gaan niet aan je borsten voelen om te kijken of er effectief melk inzit. Dit is eerder een formaliteit.
  • Jammer genoeg moet je dit bewijsje iedere maand vernieuwen. Al gaan veel werkgevers hier ook gelukkig heel soepel mee om.

Werkzekerheid

Je werkgever kan het wel of niet fijn vinden, borstvoedingspauzes kunnen nooit worden geweigerd. Je kunt ook niet ontslagen worden vanaf het ogenblik dat je je werkgever inlichtte tot een maand na het vervallen van het laatste attest.

Zo ontvang je je vergoeding

  • Voor de borstvoedingspauzes ontvang je een uitkering van je ziekenfonds. Ze bedraagt 82 procent van het brutoloon (geen maximumbedrag van toepassing).
  • Je werkgever moet ten laatste op dag van de uitbetaling van je loon een attest bezorgen waarop staat hoeveel uren of halve uren borstvoedingspauze je hebt genomen. Op het aanvraagformulier staat dan ook een deeltje dat jijzelf moet invullen. Dit bezorg je dan aan je ziekenfonds die de uitkering binnen de dertig dagen uitbetaalt.
  • Je werkgever kan ook zijn gegevens elektronisch aan het ziekenfonds doorgeven. In dat geval moet je op het formulier enkel jouw gedeelte invullen. Zo’n formulier vind je hier.

Waar mag je kolven?

Je baas is verplicht om het een en ander te voorzien, volgens de wettelijke arbeidsovereenkomst:

  • een goed verwarmde en verluchte propere ruimte,
  • de ruimte moet over een koelkast beschikken,
  • er moet een aangename zetel staan,
  • het liefst is er ook een stopcontact aanwezig en warm en koud stromend water.

Als er geen geschikte kolfruimte aanwezig is en je verkast wordt naar bijvoorbeeld het toilet of een hoekje, moet je werkgever je de kans geven om thuis te voeden.

Tot slot: een goede regeling rond borstvoedingspauzes, daar profiteert je werkgever natuurlijk ook van, want een tevreden werknemer is een goede werknemer. Bovendien zijn kinderen die borstvoeding krijgen in hun eerste jaar minder ziek, zodat jij minder vaak thuis hoeft te blijven. Win-win!

Bron: debakermat.be, cm.be, kindengezin.be

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here