Eettips bij gebroken nachten: wat je vermoeide lichaam en geest nodig hebben
Voor een gezonde geest in een gezond lichaam zijn een evenwichtig eetpatroon en voldoende nachtrust heel belangrijk. Dat laatste heb je met jonge kinderen in huis helaas niet voor het kiezen. En door zo’n gebroken nacht hebben veel jonge ouders vaak net meer zin in ongezonde snacks dan in een uitgebalanceerde maaltijd. Dit zijn enkele eettips bij gebroken nachten!
Eettips bij gebroken nachten:
Tip 1: Vermijd alcohol
De sleutel om er weer bovenop te komen na een gebroken nacht? De volgende nacht optimaal proberen uit te rusten. Ook al voel je je door een glaasje wijn meer ontspannen en mogelijk ook slaperiger, toch is het een goed idee om alcohol te beperken. Je valt er namelijk beter door in slaap, maar de kwaliteit van je slaap is lager. Je wordt vaker wakker ’s nachts. Als je kind bovendien ook af en toe van zich laat horen, vermijd je dat dus best. Een van de meest vergeten eettips bij gebroken nachten dus!
Tip 2: Beperk cafeïne na de middag
Na zo’n moeilijke nacht snak je misschien naar een goede tas koffie, thee of een glas cola. Een van de nadelen van cafeïne is helaas dat het je hongergevoel vergroot. Resultaat: je gaat (te) veel eten en vaak ook ongezond. Heb je al wat stress of ben je een piekeraar? Cafeïne versterkt helaas dat onrustige gevoel.
Kun je echt niet zonder je bakje troost? Beperk koffie, thee met cafeïne of cola dan zeker na de middag. Want wanneer je ’s avonds in je bedje kruipt, wil je geen cafeïne meer in je lijf!
Een fijn alternatief voor koffie is een sterke kop gemberthee. Goed voor je maag, je keel en het is een echte energieboost. Allerhande kruidentheetjes met munt, venkel of kamille (zonder cafeïne) kunnen ook heerlijk smaken tijdens de dag.
Tip 3: Drink water!
Wat drink je best wel als je alcohol en cafeïne vermijdt? Water! Vul je drinkfles regelmatig bij op het werk en drink zeker anderhalve liter. Het gaat de vermoeidheid tegen, vermijdt constipatie en hoofdpijn én is goed voor je huid. Bovendien helpt het je op een goed lichaamsgewicht te blijven. Tot slot ondersteunt het je immuunsysteem. Precies wat je nodig hebt met een kindje dat allerlei virussen meebrengt van de crèche of school. Een van de meest onderschatte eettips bij gebroken nachten.
Tip 4: Voorzie gezonde snacks
Je zult al gemerkt hebben dat je een groter hongergevoel hebt na zo’n gebroken nacht. Het is belangrijk dat je je lichaam wat extra’s geeft op zulke dagen, maar dan wel gezonde extra’s.
Ben je oververmoeid? Dan hoef je jezelf op vlak van groenten en fruit weinig beperkingen op te leggen. (Dat hoef je eigenlijk sowieso amper te doen.) Daarnaast zijn noten, zaden, pitten en verschillende granen een prima tussendoortje.
Wat je wel beter beperkt? Sterk bewerkte tussendoortjes waaraan suiker, vet, zout en andere additieven zijn toegevoegd. Ze houden weinig tot geen belangrijke kwaliteiten over van het natuurlijke product.
Tip 5: eet ’s avonds voedsel met tryptofaan
Bepaalde voedingswaren helpen je makkelijker rustig te worden voor je ’s avonds in bed kruipt. Kalkoen, kip, eieren, pompoenzaden, bonen, pinda’s, kaas en groene groenten bevatten veel tryptofaan. Dat is een hormoon en aminozuur dat ons helpt in slaap te vallen. In recente studies bleken proefpersonen minder wakker te liggen en sneller in slaap te vallen. Dat is precies wat je nodig hebt als je baby je af en toe wakker maakt: snel weer kunnen inslapen.
Natuurlijk heb je met een chronisch slaapgebrek niet altijd veel energie om nog uitgebreid en gezond te koken. We helpen je graag op weg met deze snelle en gezonde gerechtjes die je deze eettips bij gebroken nachten helpen toepassen.
Naast de eettips bij gebroken nachten: snelle en gezonde recepten
Ook zeker lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!