Getty Images

Tijd voor een familiejaarboek: een paar tips

Het einde van het jaar is de perfecte periode om een fotoboek te maken van het afgelopen jaar. Vakantiefoto’s, feestjes en leuke uitstappen. In een familiejaarboek bundel je alle mooie herinneringen van het hele gezin.

Nu we onze smartphone de hele tijd bij de hand hebben, maken we constant foto’s. Het duurt niet lang voor je een heuse collectie in je telefoongeheugen hebt staan. Een fysiek fotoalbum is nog steeds erg in trek. Je neemt het al eens makkelijker vast om gezellig in te bladeren en herinneringen op te halen. Maak er een traditie van om elk jaar de leukste foto’s in een familiejaarboek te verzamelen. Zo mis je niets van je kinderen die opgroeien!

Een familiejaarboek maken: enkele tips

Selecteer een ‘best of’

Uiteraard verdienen alle leuke momenten van het jaar een plaatsje in je familiejaarboek, maar het is handig om gedurende het jaar de belangrijkste foto’s alvast in mapjes op je computer of smartphone te zetten. Een mapje voor de zomervakantie bijvoorbeeld, de communie of het lentefeest, een weekendje weg, kleine uitstapjes, een fotoshoot en de kerstdagen.

Maak verdelingen

Werk je met thema’s of liever per maand? Dat kies je helemaal zelf. In je fotoboek kun je die verdelingen duidelijk maken door telkens een andere achtergrond of stijl te kiezen. De momenten die er echt uitsprongen het afgelopen jaar verdienen wat extra aandacht. Verdeel de foto’s van dat ene moment over twee naast elkaar liggende pagina’s zodat het extra opvalt. Kon dat langverwachte communiefeest eindelijk doorgaan? Dan verdient het moment dat je zoon of dochter de taart aansnijdt bijvoorbeeld die dubbele pagina.

Voeg tekst toe

In de meeste gevallen spreken foto’s voor zich. Maar soms gaat er een heel verhaal of een leuke anekdote schuil achter dat ene beeld. Voeg gerust een tekstvak toe in je familiejaarboek om dat ene moment echt te vatten. Superleuk om later naar terug te kijken.

Besteed extra aandacht aan de coverfoto

De cover van je boek is het eerste wat je ziet, dus de foto die hierop prijkt verdient wat extra aandacht. Zorg ervoor dat de foto technisch in orde is – voldoende licht bijvoorbeeld -, maar ook dat ze typerend is voor het afgelopen jaar. Stel dat ze je vragen het boek van het afgelopen jaar in een stapel te zoeken, zou de coverfoto voldoende moeten zijn.

Delen kan

Als je online een fotojaarboek aanmaakt met één van de vele toepassingen is het erg makkelijk om niet één, maar verschillende exemplaren te bestellen. Misschien vinden de grootouders het leuk om elk jaar met kerst een fotoboek te ontvangen van het afgelopen jaar. Wil je een aangepaste versie maken, met enkel foto’s van de kinderen bijvoorbeeld? Dan kun je ook op een eenvoudige manier enkele pagina’s wissen. Delen maar, dat fotogeluk!

Bron: smartphoto.nl

Meer fotoplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content