het leven van een mama voedingsexperte alleenstaande mama
Karolien Raveydts

Het leven van een mama: zo doet voedingsexperte Karolien het

Het leven met kinderen, dat is prachtig, en we houden zoveel van hen, maar eerlijk: het loopt niet altijd van een leien dakje. En de vraag die we ons allemaal meer dan eens stellen: ‘Hoe doet zij het toch?’ Want al die andere mama’s hebben het altijd zo goed voor elkaar. Of toch niet helemaal? In de rubriek ‘Zo doet zij het’ vertellen mama’s over hun aanpak. Vandaag: voedingsexperte Karolien Raveydts.

EVEN VOORSTELLEN

Karolien Raveydts is alleenstaande mama van Mona (6) en Len (3) en werkt zowel online als in haar praktijk als zelfstandig diëtist. Daarnaast probeert ze ook via Instagram @dietist.karolienraveydts zoveel mogelijk mama’s te inspireren om met het hele gezin zorgeloos van eten te kunnen genieten. In haar – weinige 😉 – vrije tijd maakt ze graag wandelingen met haar kindjes en fietstochten met haar vriend op de kinderloze dagen of vlucht ze even weg van de drukte in een spannend boek.

FAVORIETE KIDSPROOF GERECHT

Elke mama heeft er zo één of meer. Dat ene gerecht waarmee je altijd scoort bij je kroost, of iets dat je altijd in huis of de diepvriezer hebt en snel klaar is? Wat is het jouwe?

Karolien: “Waar ik altijd mee scoor? Frietjes van de frituur! Een andere topper is spaghetti bolognese. Dat eten we zeker één keer per week. Ik maak dan meteen een extra grote portie zodat er genoeg overblijft om in te vriezen. Op die manier moet ik maar één keer koken en hebben we voor een hele maand elke week spaghetti.

Mijn diepvries is vaak mijn redding. Die zit altijd vol groentjes! Diepvriesgroenten worden supervers ingevroren en zijn dus zeker evenwaardig aan vers, maar dan zonder het kuiswerk en zonder verspilling! De favoriete diepvriescreatie van de kinderen is pasta met gerookte zalm en broccoli of erwtjes. Wat geraspte kaas erbij en we hebben een volwaardige maaltijd die in no time op tafel staat!

Wat ik ook altijd in huis heb zijn kerstomaatjes en komkommers. Dat staat bijna dagelijks op tafel als aanvulling bij de warme maaltijd. Zo ben ik zeker dat de kindjes toch iets van groentjes eten, ook al is de warme maaltijd niet naar hun zin.”

BESTE ONTDEKKING

Wat is je beste ontdekking sinds je kinderen hebt? Een toffe plek waar je altijd naartoe trekt als je met hen alleen bent. Je beste aankoop ooit? Of een echte lifehack? Vond je een manier om dingen te doen waardoor je veel tijd bespaart? Of misschien leerde iemand je ooit om iets, wat altijd een gedoe was, anders te doen, waardoor het nu vanzelf gaat?

Karolien: “Toen de kindjes nog kleiner waren, was mijn fietskar zonder twijfel mijn lifesaver! Ik had toen geen auto, dus gingen we overal met de fiets naartoe. De kinderen hadden een veilig, gezellig plekje en vonden het geweldig om rond te kunnen kijken terwijl ik mijn dagelijkse beweging – en 10 minuten stilte – kreeg. Ook op uitstap of als je naar de winkel moet, is de fietskar echt een aanrader. Je kunt ze omvormen tot wandelwagen, waardoor je snel een bezoekje aan de winkel kunt brengen zonder achter kinderen aan te moeten hollen. En je boodschappen laat je gewoon in de laadruimte van de fietskar!

Als alleenstaande mama met een eigen zaak heb ik een heel moeilijke work-life balans. Om zoveel mogelijk qualitytime met de kindjes over te kunnen houden, is batching mijn lifesaver. Dat wil zeggen dat ik zo veel mogelijk dezelfde taken in één keer probeer te doen. In het weekend doe ik aan mealprepping en maak ik enkele gerechten die ik in de week enkel moet opwarmen.

In het weekend doe ik aan mealprepping, zodat ik tijdens de week enkel gerechten moet opwarmen.

Vuile kleren was ik ook op één dag in de week. Ik laat de wasmachine overuren draaien om dan nadien aan de opvouw-marathon te beginnen. Dat is alleszins de bedoeling … In de praktijk haalt iedereen zijn kleren gewoon uit de stapel Collect&Go bakken die in de living staan te wachten op opvouw-vrijwilligers. 🙂

Ook brooddozen en koekjesdoosjes maken doe ik in batch. Ik koop alles dubbel en op zondagavond en woensdagavond maak ik 2 x 2 brooddozen en koekjesdoosjes klaar.  Ook de appels voor de kindjes leg ik alvast gewassen klaar. Op die manier moet ik ‘s ochtends enkel alles in hun boekentasje steken en zijn we sneller vertrekkensklaar! Door die taken te batchen, moet je maar één keer alles klaarzetten, maar één keer nadenken over hoe je het gaat doen en maar één keer opruimen. Dat maakt echt een groot verschil!”

EEN DOORDEWEEKSE DAG

Om hoe laat staan jullie op? Hoe verloopt de ochtend? Wie vertrekt naar waar, om hoe laat, wie gaat met wie mee? Wie haalt weer op? Wie kookt? Is er een weekmenu of moesten jullie nog naar de winkel? Zijn er nog avondactiviteiten? Voor jou of de kinderen? En wanneer is het werk klaar? Zet je nog iets klaar voor morgen?

Karolien: “Mijn wekker staat om 6 uur 16 en nog een tweede om 6 uur 26. Ja, ik heb iets met dubbele cijfers. 😉 Ik neem dan zelf de tijd om rustig wakker te worden en te douchen voor ik de kindjes wakker maak. Meestal haal ik hen om 7 uur uit bed, waarna we nog even samen knuffelen. De ochtend verloopt veel moeilijker als ze dat speciale momentje niet gehad hebben. Ik gun het hen dus graag! Bovendien moet ik op die manier zelf ook niet opgejaagd aan mijn dag beginnen.

Na het opfrissen en tandenpoetsen kleden we ons samen aan en ontbijten de kindjes samen. Ik heb meestal ‘s ochtends nog geen honger, maar vind het wel belangrijk samen met hen aan tafel te zitten om de dag te overlopen. Ik gebruik een time-timer om aan te geven wanneer we naar school moeten vertrekken. Op die manier zien ze zelf hoeveel tijd ze nog hebben om te ontbijten en of ze nog even kunnen spelen. Rond 8 uur vertrekken we naar school. En als het weer het toelaat, gaan we met de fiets. Mona fietst dan zelf, Len zit achterop bij mij.

ik gebruik een time-timer die aangeeft wanneer we naar school moeten vertrekken.

Ik probeer de kindjes zoveel mogelijk zelf van school te halen, maar twee avonden in de week lukt dat niet. Ik heb consultaties en dus springen mijn ouders of mijn vriend in. Zij zorgen dan ook voor het eten, dus daar hoef ik me al geen zorgen om te maken. Na school gaat de tijd bij Mona vooral naar huiswerk maken en één avond in de week volgt ze atletiek. Daarnaast wordt er vooral gelezen, gespeeld en soms televisie gekeken.”

(WINNER) SLAAPRITUEEL

De kinderen in bed leggen. Hoewel we hen uiteraard hun moment gunnen, is het toch altijd het leukst dat deze allerlaatste stap van de dag ook gewoon vlot verloopt. Voor iedereen. Hoe doe jij het? Wat is jouw ritueel en waarom? En werkt het?

Karolien: “Na het avondeten blijven we meestal vrij lang aan tafel zitten babbelen of organiseren we kietelgevechten of danssessies om alle energie eruit te laten. Rond 18 uur 45 maak ik Mona en Len klaar om te gaan slapen. Sinds kort blijft Mona wat langer op omdat ze minder slaap nodig heeft. Zij gaat dan naar haar bureautje om nog wat te kleuren, te lezen of te knutselen terwijl ik Len te slapen leg. Mijn kindjes hebben allebei lang bij mij in de kamer geslapen (Mona tot 3 jaar, Len tot 2,5 jaar) en hebben dus nog graag nabijheid bij het slapen gaan. Len lees ik een verhaaltje voor in bed, waarna hij mijn hand vasthoudt en ik over zijn kaakje wrijf tot hij in slaap valt. Op die manier gaat dat heel snel! Mona lees ik een verhaaltje voor in de zetel voor ze naar bed gaat. Daarna heeft ze graag een kietelmassage, waarbij ik zachtjes over haar rugje en buikje kietel. Nadien leg ik mijn hand op haar hoofdje tot ze volledig tot rust gekomen is.

Ik heb mij een tijdje heel druk gemaakt in ons avondritueel, want ik ben er toch al snel een uur mee kwijt. Als er nog een berg werk op je ligt te wachten, wil je natuurlijk dat de kindjes zo snel mogelijk slapen. Mij erin opjagen bracht niets op, dus ben ik gaan omdenken. Ik gebruik het slaapritueel nu als rustpuntje in mijn drukke dag. Want wat werkt er nu ontspannender dan je kindjes tot rust voelen komen, hun diepe ademhaling langzaam in rustig gesnurk horen overgaan en dan compleet geruisloos wegsluipen uit dat donkere kamertje? En hé, voor ik het weet zijn ze groot en denk ik met heimwee terug aan deze momenten!

ik gebruik het slaapritueel nu als rustpuntje in mijn drukke dag.

KINDVRIENDELIJKE HOTSPOT

Ken jij een supertoffe bar, een brunchplek of restaurant waar jij én je kinderen graag komen?

Karolien: “Enkele jaren geleden ontdekten we in Pepingen Natuurbelevingshoeve JoLi. Mijn kindjes zijn echte buitenkindjes! Wat is er leuker dan hen in de natuur zien ravotten en op zoek gaan naar diertjes terwijl je zelf gezellig iets drinkt of een pannenkoek eet op het terras? Deze zomer gingen ze er voor het eerst ook op zomerkamp en ze hadden er de tijd van hun leven! Eén waarschuwing voor wie er naartoe trekt: voorzie wat handdoeken en reservekleren in je auto, want de beleving in een natuurbelevingshoeve kan héél modderig worden!

Daarnaast zoeken we ook vaak provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen op. Er is een grote speeltuin, een vijver waar je ook makkelijk met een buggy rond kunt wandelen,  onderweg speelgelegenheden voor de kindjes, een zwembad, … Kortom: genoeg mogelijkheden om energie kwijt te raken!”

HELP ME PLEASE

Misschien loop je niet enkel over van de tips, maar bots je ook weleens tegen iets aan? Wat lukt er minder goed, welke vraag heb je of naar welke tips kijk jij uit?

Karolien: “Ik raak heel snel overprikkeld, dus als ik zelf een drukke dag gehad heb en de kinderen thuis komen vol verhalen en nood hebben aan aandacht kan het mij snel wat te veel worden. Ik merk dan dat ik wat kortaf reageer, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de sfeer. Ik overweeg oordopjes aan te schaffen waarmee ik de kindjes wel nog kan horen maar die de schelste kleutertonen eruit filteren, maar alle tips om hier wat beter mee om te kunnen gaan zijn welkom!”

DEEL JIJ HIER BINNENKORT JOUW TIPS EN TRICKS?

Bezorg ons dan jouw antwoorden op bovenstaande vragen, samen met een leuke foto van jou en je kind(eren) in een mailtje aan info@libellemama.be.

Nog meer tips voor je leven als mama?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."