vegetarische-ovenschotel
Foto: No Meat. No Nonsense.

Lekker & snel: deze kindvriendelijke vegetarische ovenschotel

Zin om dit weekend eens te experimenteren met vegetarische of veganistische recepten? In ‘No Meat. No Nonsense’ van Greenway-oprichter Paul Florizoone vind je tal van heerlijke recepten die eenvoudig te maken én kindvriendelijk zijn. Wij mogen alvast onze favoriet verklappen: deze vegetarische ovenschotel is overheerlijk, eenvoudig te maken én kinderen zijn er dol op.

Vegetarisch of vegan eten hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En ja hoor, ook kinderen kun je regelmatig een gerecht zonder vlees of vis voorschotelen. Onze favoriete gerechten zijn er die je snel op tafel tovert, die je kunt invriezen en waar kinderen zonder morren van peuzelen. Deze vegetarische ovenschotel doet wat hij moet doen. 😉

VEGETARISCHE OVENSCHOTEL MET GEHAKT, PREIPUREE EN
KAASSAUS

“Deze ovenschotel is ontzettend eenvoudig te bereiden en is pure comfortfood. Hij is bovendien gemakkelijk een dag van tevoren te bereiden, zodat je op dagen dat je weinig tijd hebt, deze schotel alleen nog maar hoeft op te warmen.”

Dit heb je nodig:

  • 8 grote aardappelen (ca. 1 kg)
  • 2 stronken prei (ca. 500 g),  fijngesneden
  • 50 g plantaardige boter
  • peper en zout
  • snufje nootmuskaat
  • 400 g Greenway gehakt of ander  rauw plantaardig gehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 eetlepel bakboter of olijfolie

Voor de kaassaus

  • 0,5 liter melk
  • 7 g groentebouillonpoeder
  • 40 g Maïzena Roux voor witte saus
  • 100 g geraspte kaas (70 g voor kaassaus, 30 g boven op
    ovenschotel)

Zo maak je het:

  • Schil de aardappelen, snij ze in stukken en doe ze samen met de fijngesneden prei in een kookpan. Zet voor de helft onder water en kook een kwartiertje tot de groenten zacht zijn. Giet het  water af en zet de kookpan nog even op het vuur zodat het overgebleven water nog kan uitstoven. Voeg er de boter en een snufje peper, zout en nootmuskaat aan toe en pureer het geheel met een  pureestamper.
  • Maak de kaassaus. Meng de melk met de groentebouillon in een steelpannetje en breng het  mengsel op middelhoog vuur aan de kook. Wanneer de melk goed warm is, voeg je er de roux aan  toe terwijl je continu met een garde blijft roeren zodat de melk niet aanbakt aan de bodem en er  geen klonters ontstaan. Voeg er na een minuutje op het vuur 70 gram geraspte kaas aan toe. Roer  goed en kruid bij indien nodig.
  • Verwarm de heteluchtoven voor op 180 °C.
  • Meng het gehakt met de fijngesneden ui en kruid bij met een snufje peper en zout. Doe 1 eetlepel vetstof in een pan en bak het gekruid gehakt even los.
  • Neem een ovenschaal en doe de puree als eerste laag in de schaal. Verdeel vervolgens het gehakt over de puree. Doe er als laatste laag de kaassaus bovenop en strooi de overige 30 gram geraspte  kaas over de kaassaus.
  • Bak de ovenschotel 25 minuten in de oven op 180 °C, en zet de laatste 5 minuten even op grillstand voor een krokant korstje.

Tip: liever veganistisch? Vervang je kaas dan door een vegan variant.

Meer lekkere vegetarische en veganistische recepten ontdekken? In ‘No Meat. No Nonsense’ van Greenway-oprichter Paul Florizoone vind je de lekkerste en gemakkelijkste recepten. (Uitgegeven door Lannoo – Verkrijgbaar voor € 26,99).

ANDERE VEGETARISCHE OF VEGAN RECEPTEN VOOR KINDEREN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."