Leren prioriteren als ouder: zo doe je dat
Als je mama of papa wordt, ben je in de eerste plaats ouder. Toch is het belangrijk om je andere rollen niet uit het oog te verliezen en tijd te maken voor je partner, ouders, vrienden of gewoon jezelf. Leren prioriteren is daarbij cruciaal.
Ouder zijn: leren prioriteren
Je bent mama of papa, maar je bent ook een zus of een broer, een zoon of een dochter, een beste vriend(in), een collega, … Je wilt er in de eerste plaats zijn voor je kind, maar ook de rest van je naaste omgeving verdient een beetje van je aandacht. Dat gevoel van te weinig tijd hebben en altijd iemand tekortdoen is iets waar veel jonge ouders mee worstelen.
HAALBARE STUKJES
Het lijkt soms allemaal te veel, maar de truc is om van alles haalbare stukjes te maken. Heb je het gevoel dat je graag wat meer wilt sporten? Schrijf je dan niet meteen in voor een groepsles van drie keer per week, maar start met een halfuurtje of een uur per week. Op die manier wordt je doel concreet en haalbaar, waardoor de kans dat je afhaakt een stuk kleiner wordt.
MOET HET ECHT?
Als je overmand wordt door te veel taken op je to-dolijstje, vraag je dan eens af of je dit écht moet doen. Niet alles moét. Sommige dingen kun je uitstellen, aan iemand anders overlaten of simpelweg niet doen. Het is een kwestie van leren prioriteren.
Even oefenen
Het zinnetjes ‘Moet ik dit nu doen?’ wordt vaak gebruikt in coachings voor professionals, maar kan net zo goed thuis ingezet worden. Als wilt leren prioriteren verleg je steeds de nadruk naar een ander woord in de zin.
Moet ik dit nu doen?
Moet je nu je hele huis opruimen? Is dat iets wat jij belangrijk vindt of denk je dat het zo hoort?
Moet ik dit nu doen?
Er moet natuurlijk eten op tafel staan, maar ben jij degene die ervoor moet zorgen of kun je het deze keer aan iemand anders overlaten?
Moet ik dit nu doen?
Je ligt gezellig met je kind een boekje te lezen in de zetel en ziet op de achtergrond de afwas staan. Waar ligt je prioriteit? Je kunt gerust van dit moment genieten. Die afwas loopt niet weg!
Moet ik dit nu doen?
Het juiste moment kiezen om iets te doen is ook erg belangrijk. Met kindjes in huis is de ochtend- en avondspits heel erg druk. Misschien kun je dat taakje uitstellen tot je kindje een dutje doet?
Moet ik dit nu doen?
Tot slot kun je je de vraag stellen of je dit wel moet doen. Die wasmand met strijk staat daar al enkele dagen en intussen heb je er al heel wat kleertjes uitgehaald die je je kindje zo hebt aangetrokken. Je kunt je dus de vraag stellen of je steeds al die kleren moet strijken.
Bronnen: goedgezind.be, hearstate.nl
Meer over mama en papa zijn:
- Vijf hilarische boeken voor (toekomstige) ouders
- S.O.S. self-care: waarom het als ouder zo belangrijk is om eerst goed voor jezelf te zorgen
- Ben jij af en toe een luie ouder?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!