Celine

Mama-talk: “De avond begon ‘braaf’, maar ontaardde in een stevig feestje met ettelijke glaasjes in de hand”

Mama-redactrice Celine werd in augustus 2019 voor het eerst moeder van de überschattige Otis en is in juni 2022 bevallen van haar tweede kindje Mona. Wat dat met haar doet en hoe zij nu als mama in het leven staat, deelt ze in deze column. Van herkenbare paniekaanvalletjes tot dolgelukkige mama-momenten vol verwondering: welkom in de wereld van Celine!

Ik vind het geweldig om mama te zijn, maar tussen al dat poepjes-vegen en kiekeboe-spelen door, ben ik langzaam vergeten wat mijn persoonlijke interesses en hobby’s zijn. En ik pieker — nu al — over wat ik in godsnaam zal doen wanneer m’n twee dierbaarste bezitten onafhankelijker zullen zijn. Want ooit zullen ze mijn typische mama-mopjes niet langer meer hilarisch vinden, maar zullen ze hooguit geërgerd met hun oogballen rollen.

Enfin, ik probeer daar niet van wakker te liggen en geniet van ieder kostbaar moment dat er mij met hen gegund wordt. Zelfs al is het soms bikkelhard en doodvermoeiend. Maar die onderbroken nachten, snottebellen en baby- of kleuterkuren vergeet je in een wip en een gauw, van zodra ze je de dikste knuffel ter wereld geven of met een überschattig stemmetje ‘mama’ zeggen. Toch?

Om die momenten nóg beter te kunnen koesteren, heb ik af en toe wel een avondje voor mezelf nodig om mijn zinnen te verzetten. Zo eentje waar ik weer twintig mag zijn en met m’n vriendinnen lach om de banaalste dingen. En dat ben ik pas recent beginnen beseffen, waardoor het onlangs lichtjes uit de hand liep. Want moeder ging voor het eerst sinds lang weer uit.

Ik heb af en toe een avondje voor mezelf nodig om mijn zinnen te verzetten

De avond begon ‘braaf’ met praatjes over school, kinderkleren en huishoudelijke ergernissen, maar ontaardde al snel in een stevig feestje met ettelijke glaasjes in de hand. Mijn zelfdiscipline werd compleet overboord gegooid en ik dronk het ene drankje na het andere terwijl ik danste op liedjes die nostalgische gevoelens opwekten. En mijn gezond verstand was ik blijkbaar thuis vergeten, want iedereen weet dat alcohol mengen geen goed idee is, maar de gedachte dat je maar één keer leeft, nam de overhand, en ik mixte bier, wijn andere sterke drank door elkaar. Hopende dat een pijnstiller voor het slapen een kater zou voorkomen.

De tijd tikte genadeloos verder en ik beloofde mezelf dat ik bij het volgende nummer zou vertrekken, omdat mijn twee kinderen meestal om halfacht wakker zijn. Maar de playlist leek steeds beter te worden en voor ik het goed en wel besefte was het al behoorlijk laat — of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt — en was het feestje afgelopen. Overal waar ik keek zag ik mensen die wankel op hun benen stonden en niet meer uit hun woorden geraakten. Met hier en daar een prille tiener die zijn maaginhoud uitspuwde.

Ik beloofde mezelf dat ik bij het volgende nummer zou vertrekken, omdat mijn twee kinderen meestal om halfacht wakker zijn

“Amai, dat was lang geleden, gaan we dat nog eens doen?”, hoor ik mijn vriendin nog zeggen. En tuurlijk wil ik dat nog eens doen. Alleen zou het fijn zijn dat we dat ‘s anderdaags niet moesten bekopen. Want een baby en kleuter entertainen met amper drie uurtjes slaap op de teller én een houten kop om u tegen te zeggen, is een gigantische uitdaging.

PS Ik was bij thuiskomst de babyfoon vergeten aan te zetten en had bij het ontwaken mijn kleren nog aan. Laten jullie zich soms ook gaan wanneer jullie zonder kinderen op stap zijn?

Nog meer verhalen van Celine:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content