Oorlogsnieuws uit Oekraïne op kindermaat bieden: hoe doe je dat?
Of je het nu wilt of niet, kinderen komen vanaf jonge leeftijd in aanraking met het oorlogsnieuws uit Oekraïne. Want zelfs al probeer je hen thuis weg te houden van nieuwsuitzendingen, ook op school wordt erover gepraat. Hoe achterhaal je wat je kinderen bezighoudt? Hoe kun je hen geruststellen? Hoe bied je oorlogsnieuws op kindermaat? We vroegen het aan Ilse De Block van de Opvoedingslijn.
Jonge kinderen: fantasie en werkelijkheid door elkaar
Ilse: “Bij jonge kinderen onder de zes of zeven jaar speelt fantasie een grote rol. Ze maken nog moeilijk onderscheid tussen wat echt is en wat niet. Als ze dingen horen en zien, maken ze daar een eigen verhaal van. Alles blijft een spel. Al spelend vouwen ze hun handjes als een geweer en roepen ‘Moeke doodschieten’, maar ze begrijpen (gelukkig) nog helemaal niet wat doodgaan betekent. Hen hou je dus best zoveel mogelijk weg van het nieuws.
Let wel, als jij en je partner het nieuws intensief volgen op radio en tv, kan dat voor een gespannen sfeer zorgen in huis. Dat voelen kleuters aan, maar ze kunnen dat nog niet plaatsen. Hou hun gedrag dus wel in de gaten. Misschien hebben ze in de kleuterklas een kindje met familie in Oekraïne gezien dat huilde? Bied nabijheid als ze het moeilijk hebben, maar scherm ze zoveel mogelijk af.
Lagereschoolkinderen: ontwikkelde empathie
Ilse: “Lagereschoolkinderen kun je niet volledig weghouden bij het nieuws. Ze hebben al zicht op de realiteit, maar zijn nog vooral gericht op de eigen omgeving. Als ze in het nieuws een kind zien wenen omdat hij aan de grens afscheid moest nemen van papa, denken ze ook aan hun eigen situatie. Wat kan hier misgaan? Zou papa ook moeten gaan vechten? Stilaan ontwikkelen ze empathie. Ze kunnen zich voorstellen hoe het zou zijn om papa te moeten missen.”
“Stel daarom open vragen aan je kinderen. Wat betekent oorlog voor jou? Waar maak je je zorgen over? Wat denk je dat er zou kunnen gebeuren? Als je weet hoe je kind dit beleeft, kun je eerlijk antwoorden zonder details te geven waar ze niet om vragen. Een antwoord op hun maat, zonder in te vullen, is heel belangrijk. Stellen ze vragen waar je het antwoord niet op kent, dan is het ook helemaal oké om ‘Ik weet het niet’ te zeggen. Je mag aangeven dat je zelf ook bezorgd bent, maar geef wel tegengewicht. Oekraïne is best ver en alle wereldleiders houden de situatie in de gaten en zoeken mee naar een oplossing om het geweld te stoppen. Samen met je kinderen naar Karrewiet kijken is heel zinvol voor een duidelijk kader. Het biedt werkelijk oorlogsnieuws op kindermaat.”
“Bij lagereschoolkinderen is het eveneens belangrijk om hun gedrag in de gaten te houden. Slapen ze slechter? Vraag hen of ze bang waren vannacht en waarvoor, maar vul hun gedrag niet in. Misschien lag er helemaal iets anders aan de basis. Kinderen gaan daarnaast soms projecteren. Het slechte nieuws kan hen doen denken aan een andere verlieservaring, zoals het overlijden van een grootouder of een huisdier.”
Tieners: een blik op de wereld
Ilse: “Tieners hebben werkelijk een blik op de wereld en consumeren nieuws op plaatsen waar jij geen vat op hebt. Pols even bij hen hoe zij de situatie ervaren. Stel eventueel voor om samen te kijken, zonder te beleren. Op sociale media circuleert veel fake news. Het is belangrijk jouw kind daar attent op te maken. Er bestaan heel goede kanalen voor tieners die je hen kunt aanreiken. De rubriek ‘Klaar’ van VRT Nieuws richt zich specifiek op kinderen in het secundair onderwijs. Op Instagram heb je ook nws.nws.nws van VRT. Daarnaast biedt watwat.be duidelijke informatie die aansluit bij hun leefwereld.”
Wanneer zoek je hulp?
Ilse: “Maakte jij als ouder zelf een oorlog mee en heb je het moeilijk om dat veilige tegengewicht in dit angstaanjagende nieuws te bieden? Dan is het zinvol om hulp te zoeken zoals de opvoedingslijn of teleonthaal. Is je kind zelf op zoek naar een luisterend oor? Awel is dan een van de opties.”
Met dat aan Ilse De Block van de Opvoedingslijn.
Meer opvoedtips:
- Mama, wat doe je nu? Dit vinden je tieners behoorlijk gênant!
- Opvoeding: wat zegt de Gordonmethode?
- Als introvert een extravert kind opvoeden? Deze tips kunnen helpen!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!