Voor het eerst seks na de bevalling: hoe pak je dat aan?
Terwijl de ene mama al snel terug zin heeft, vindt de andere het net moeilijk. Voor het eerst seks na de bevalling is vaak een spannend moment. Lezeres Elke is bang voor pijn. Onze relatie-experte Vanessa Muyldermans geeft advies.
De eerste keer seks na de bevalling
Lezeres Elke: “Ons dochtertje is nu ongeveer zes weken oud. We zijn dolgelukkig met haar, maar hebben minder tijd voor elkaar dan anders. Toch willen we de intimiteit bewaren. We lazen dat zes weken na de geboorte een goed moment is om de draad van ons seksleven terug op te pikken. Alleen ben ik best bang voor pijn. Bovendien voel ik mij niet zo zeker meer in mijn vel, door mijn borstvoeding lek ik soms en mijn buik is helemaal nog niet verdwenen. Mijn partner benadrukt dat hij me nog even graag ziet, en zin heeft in mij. Hij vindt het vooral eng om mij pijn te doen. Heb jij tips om onze eerste keer seks na de bevalling goed aan te pakken?
1. Is dit wel het juiste moment?
Relatie-experte Vanessa: “Om jonge ouders een soort van leidraad te geven, wordt er zes weken geplakt op het moment om weer aan seks te beginnen. Dat is echter een gemiddelde. Wacht tot jij en je partner er volledig klaar voor zijn.
In theorie mag je terug seks hebben nadat je baarmoedermond volledig terug gesloten is. Wanneer dat precies is, is afhankelijk van vrouw tot vrouw en van bevalling tot bevalling. Gemiddeld is je baarmoedermond na ca. 7 dagen gesloten. Los daarvan wacht je het best tot je gestopt bent met vloeien (de medische term voor bloeden). Als je nog bloedt, is de kans op infecties immers groter. Meestal stopt het vloeien na 3 weken, maar dat kan ook langer duren. Bovendien wacht je best tot je zelf terug zin hebt.
Wanneer moet je dan precies seks hebben? Wanneer zowel jij als je partner je er 100% klaar voor voelen, zowel mentaal als lichamelijk. Een bevalling heeft een grote impact op je lichaam, en je bent zeker niet alleen! Heel wat ouders vinden die eerste keer seks na de bevalling heel spannend. Laat je dus niet leiden door een getal uit boeken.”
2. Communiceren over seks
Vanessa: “Dat jullie bang zijn, is niet meer dan normaal. Misschien ben je geknipt of gescheurd, of wie weet was het een pijnlijke bevalling en voelt het nog allemaal gevoelig daar beneden. Ook voor je partner kan het beangstigend zijn, en dat is prima! Het is goed om er heel open met elkaar over te praten: stel jezelf kwetsbaar op en vertel wat je afschrikt. Dat openhartige gesprek voeren is trouwens al een heel intiem en verbindend moment. Je mag gerust ook eerlijk aangeven dat je je lichaam nu minder mooi vindt of jezelf er onzeker over voelt. De bevestiging van je partner kan je zeker een boost geven, maar je kunt ook voorstellen om op te bouwen: een sportbeha aanhouden bijvoorbeeld, om lekken tegen te gaan of vrijen in gedimd licht.”
Helaas rust er nog steeds een taboe op zelfmasturbatie. Mannen zeggen weleens: ‘bij mij heeft ze dat niet nodig hoor’, terwijl soloseks net een meerwaarde kan betekenen voor jullie seksleven
3. Experimenteer met jezelf
Vanessa: “Door de bevalling heb je misschien wel littekens overgehouden van een knip of scheur of is het allemaal gevoelig. Het is een goed idee om jezelf goed te verzorgen daar, glijmiddel kan de pijn verzachten en je helpen om je vulva terug te leren kennen. Een massageolie kan ook, maar let dan zeker goed op: koop je massageolie in een speciaalzaak of kies er eentje die specifiek is toegelaten om te gebruiken op en rond je vulva. Het is een gevoelige plek: gebruik niet zomaar keukenmiddeltjes als kokosolie omdat je dat ergens las op het internet.
Daarnaast raad ik vrouwen aan om te masturberen en zo te experimenteren om te ontdekken wat ze lekker vinden. Je vulva is veranderd en je voorkeuren misschien ook. Helaas merk ik dat er nog steeds een taboe rust op zelfmasturbatie: vrouwen die het niet durven of zelfs mannen die heel stoer zeggen ‘bij mij heeft ze dat niet nodig hoor’. Dat is ontzettend jammer: er is helemaal niets mis mee en het kan jullie relatie zelfs alleen nog maar verbeteren, want jij kunt aangeven wat je zelf graag hebt.”
4. Spendeer nóg meer tijd aan het voorspel
Vanessa: “Het voorspel is altijd belangrijk, maar nu misschien wel nóg belangrijker. Knuffel en kus elkaar, geef een massage en neem tijd om elkaar terug te verkennen. Bij seks denken veel mensen automatisch aan penetratie, maar ook met handen en tong kun je heel veel bereiken. Veel vrouwen willen zelf nog niet aangeraakt worden, maar verwennen wel graag hun partner. Als jullie daar beiden een goed gevoel bij hebben, moet dat absoluut kunnen. Het is wederom een kwestie van erover praten.”
Wie seks zegt, denkt snel aan penetratie. Maar het intiem zijn is zoveel meer dan dat: ook met handen en tong kun je heel veel plezier hebben
5. Gebruik veel glijmiddel
Vanessa: “De belangrijkste tip om het pijnlozer te laten verlopen, is ongetwijfeld dat je veel glijmiddel moet gebruiken. Ik heb een collega die er haar missie van heeft gemaakt om iedere professional aan jonge mama’s te laten aanraden om meer glijmiddel te gebruiken. Door de bevalling en de hormonencocktail die nog steeds door je lijf giert, kan je vulva droger zijn of er langer over doen om vocht aan te maken. Glijmiddel is jullie partner in crime.”
6. Laat penetratie eventueel achterwege
Vanessa: “Wie seks zegt, denkt vaak meteen aan penetratie. Maar penetratie is zoveel meer dan dat! Voelen jij of je partner nog niet goed hierbij, wacht dan gewoon rustig af en bouw desnoods op. Niets moet, alles mag, zolang jullie je maar veilig en geliefd voelen.”
Iedere professionale zou glijmiddel moeten aanraden aan jonge mama’s. Maar experimenteer ook eens met CBD-olie
7. Experimenteer eventueel met CBD-olie
Vanessa: “Dezelfde collega van het glijmiddel is een voorstander van CBD-olie of cannabisolie. Dat komt van de cannabisplant, maar heeft niets met drugs te maken. Het zorgt lokaal voor een verdoofd gevoel als je het aanbrengt, en dat zorgt dat je ontspant. Daarom kan het zeker helpen als je gespannen bent, seks moet immers plezant zijn. En hoe meer stress of angst, hoe minder fun.”
8. Wat moet bloed?
Vanessa: “Zelfs als je niet meer vloeit of bloedt, kun je bij de eerste keren seks wel wat bloed verliezen. Een beetje bloed is niet erg, zeker als je snel na de bevalling vrijt. Door de hormonen is het allemaal wat droger en gevoeliger, en kan er sneller een bloedvaatje stuk gaan. Ook hier weer geldt: gebruik glijmiddel. Verlies je veel bloed of ben je ongerust, breng dan even een bezoek aan je huisarts ter controle.”
Seks plannen saai? Helemaal niet! Met een klein kindje in huis dreig je elkaar anders uit het oog te verliezen
9. Plan het in
Vanessa: “Vind je het moeilijk om er tijd voor te maken, plan het dan in zoals een andere taak. Ik raad het vaak aan, niet enkel na een bevalling. Mensen zeggen dan weleens dat het minder spontaan is, maar spontaan is overroepen. Je leven is veranderd, het is erg druk, er is absoluut niets mis met tijd voor elkaar in je agenda te zetten.”
10. Praat desnoods met een expert
Vanessa: “Helaas denken nog steeds heel veel mensen dat praten met een seksuoloog of relatie-expert meteen ook betekent dat je een groot probleem moet hebben. Dat is jammer, want door snel een afspraak te maken, zijn er meestal ook sneller oplossingen. Laat je jullie problemen te lang aanslepen, dan wordt het moeilijker. Vind je het eng om het gesprek aan te gaan of vinden jullie niet echt een goede manier om tot verbinding te komen, praat dan gerust met een expert. Daar is niets vreemds of fout aan, en wil zeker niet zeggen dat jullie relatie niet goed is. Integendeel, jullie zijn geëngageerd om eraan te werken.”
Meer tips over seks & je relatie:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!