Klopt het dat je niet zomaar foto’s van je kinderen mag posten op sociale media?
Klopt het dat je niet zomaar foto’s van je kinderen mag posten op sociale media? Deze vraag stelden we aan Telidja Klaï, expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft.
Wie is Telidja?
Telidja Klaï studeerde in 1997 af als klinisch kinder- en ontwikkelingspsychologe aan de VUB. Haar doctoraat schreef ze over de communicatie tussen ouders en kinderen over relaties en seksualiteit. Telidja is een expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft. Zo ook over cyberpesten.
Vandaag is Telidja werkzaam als aanbodverantwoordelijke en huispsychologe bij kinderzender Ketnet. Samen met een team van specialisten is ze verantwoordelijk voor de selectie, coproductie en aankoop van alle kinder- en jeugdreeksen die de zender maakt en/of uitzendt én bepaalt ze mee de kernwaarden die Ketnet als ‘zender voor kinderen’ wil voorstaan en uitdragen.
Klopt het dat je niet zomaar foto’s van je kinderen mag posten op sociale media?
Telidja Klaï: “Dat hangt natuurlijk af van de leeftijd van je kinderen. Als ze al oud genoeg zijn om zelf gebruik te maken van sociale media, zijn goede onderlinge afspraken cruciaal om onenigheden te voorkomen.
Als ze nog niet actief zijn op dergelijke netwerken, maar er wél al een mening over hebben, is het ook hier een puik plan om het met de kinderen te bespreken. Vraag ook altijd naar hun toestemming vooraleer je een beeld van hen deelt.
Is je kind te klein om er zelf over te beslissen? Dat kun jij het als ouder in zijn plaats bepalen. Daar bestaan trouwens geen gouden regels over: alle mama’s en papa’s moeten voor zichzelf uitmaken of ze een foto van hun baby, peuter of kleuter al dan niet online plaatsen.”
Sharenting, doe jij het ook?
Dit komt jou vast bekend voor: je baby’tje doet iets ontzettend schattigs — althans naar jouw mening — en je neemt er meteen een foto van om te delen op Facebook en Instagram. Daar is op zich niets mis mee, maar als je ’t vrij frequent doet, ben je ‘schuldig’ aan sharenting.
Deze term wordt gebruikt wanneer ouders overmatig gebruik maken van sociale media om beelden van hun kleine schat te delen.
Ook interessant:
- Klopt het dat cyberpesten even schadelijk is als offline pesten?
- Klopt het dat je een kind nooit mag dwingen om te eten?
- Sharenting: doe jij het ook?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!