iStock

Doet papa alsof of hoort hij de baby ‘s nachts echt niet huilen?

3 uur ‘s nachts. Jullie baby schreeuwt de longen uit zijn lijf, maar je man slaapt als een blok verder. Herkenbaar? Onderzoek wees uit dat mannen er niet altijd aan kunnen doen dat zij de baby niet hebben horen huilen.

Doet hij alsof hij de baby niet hoort huilen?

Gebroken nachten: jonge ouders kennen er alles van. Of moeten we zeggen jonge mama’s? Hoewel sommige mannen soms doen alsóf ze nog slapen, zijn er ook mannen die het babygehuil écht niet horen. En daar is zelfs wetenschappelijk bewijs voor.

Onderzoek

Het Amerikaanse National Institute of Child Health onderzocht 18 mannen en vrouwen en keek daarbij naar hun hersenactiviteit. Terwijl onderzoekers ze ondertussen in de gaten hielden met hersenscans, werden de proefpersonen afgeleid. Ondertussen werden ook ‘rustgevende’ geluidsfragmenten van ruis afgespeeld met tussendoor korte intervallen van babyhuiltjes.

Hersenactiviteit

De scans lieten zien dat vrouwen direct alert waren bij het horen van gehuil, terwijl mannen rustig bleven en minder hersenactiviteit toonden. Er bleek duidelijk verschil te zijn tussen vaders en moeders. Waar dat precies aan ligt, is nog niet helemaal duidelijk. “Dit gaan we nog onderzoeken. Net zoals we gaan kijken of er nog verschil is in de leeftijd waarop men ouder werd”, vertelt Marc Bornstein, een van de onderzoekers.

Autisme

De onderzoekers hebben dit later ook getest met gehuil van baby’s die later autisme bleken te hebben. Opmerkelijk was dat vaders en moeders toen wél allebei direct reageerden. Waarschijnlijk komt dit doordat deze huiltjes een hogere toon hebben.

Bron: femme.nl

Ook de moeite om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content