Hebben kinderen écht een eigen kamer nodig?
Een kind opvoeden is boeiend, maar het gaat niet altijd vanzelf. Iedere ouder heeft dus weleens nood aan raad. Zit je met een prangende opvoedvraag? Dan leggen wij ze voor aan opvoedingsdeskundige en Libelle Mama-experte Ilse De Block.
Deze maand beantwoordt Ilse de vraag van mama Katrien:
We zijn op dit moment op zoek naar een nieuwe woning. Maar door de torenhoge energie- en woonprijzen is de keuze beperkt. Een huis met drie slaapkamers lijkt bijvoorbeeld onhaalbaar, wat erg jammer is aangezien we een baby én een kleuter hebben.
Maar hebben kinderen écht een afzonderlijke kamer nodig? Of is het prima dat ze een ruimte delen? Privacy is natuurlijk nog niet zo belangrijk nu, maar we vragen ons af of het andere nadelige — of misschien positieve — gevolgen kan hebben?
Een kamer delen heeft absoluut voordelen
Vandaag de dag lijkt het inderdaad zo dat elk kind een aparte kamer moet hebben. Maar laat ik je meteen geruststellen: dat hoeft echt niet zo te zijn! Er zijn best wel wat gezinnen waar kinderen in dezelfde ruimte slapen. Omdat het niet anders kan en/of omdat het ook best wel voordelen heeft.
Zo kunnen kinderen zich extra geborgen voelen met broer of zus in de nabijheid. Ze kunnen elkaar geruststellen wanneer er eentje bang is in het donker. Of praten over de voorbije dag wanneer ze beiden wat groter zijn. Leuk toch? Een kamer delen zorgt er ook voor dat ze sneller leren rekening houden met een ander.
De grootste zorg van ouders met kleine kindjes is dat ze elkaar kunnen wakker houden. Een baby huilt bijvoorbeeld vaak omdat hij zijn ongemakken en noden alleen maar op deze manier kan communiceren. En bovendien zal zo’n kleintje nog geen rekening kunnen houden met zijn broer of zus. Een peuter of kleuter kan dan weer eens wakker schieten door een nachtmerrie of omdat hij of zij naar het toilet moet. En als ze een beetje groter zijn bestaat er een kans dat ze samen deugenieterij uitsteken, zonder dat mama en papa het zien.
Enkele tips
- Plaats de bedjes niet te dicht bij elkaar, om ze de nodige rust te geven.
- Met kasten kun je wat extra afscherming creëren mocht het nodig zijn.
- Verschillende bedtijden kunnen helpen. Zo bestaat er een kans dat de ene al vast in slaap ligt wanneer de andere naar bed gaat.
- Met enkele duidelijke afspraken vooraf, en af en toe nog wat extra controle tussendoor, kunnen ontdekkingstochten in eigen kamer binnen de perken gehouden worden.
- Leg je oor te luisteren bij andere ouders, misschien hebben zij nog creatieve oplossingen?
Succes met jullie zoektocht naar een nieuwe thuis!
Ilse van de Opvoedingslijn
Stel je vraag
Heb jij een opvoedkwestie waarvoor je advies kunt gebruiken? Dan is dit jouw kans.
Met dank aan:
Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.
Meer tips van de expert:
- Een kleuter met een sterk eigen willetje: tips van de expert
- Omgaan met de peuterpuberteit: tips van de expert
- Een kind van 1,5 jaar dat naar televisie kijkt. Is dat wel oké?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!