
Mijn kleuter heeft geregeld last van nachtmerries, is dit normaal?
DEZE MAAND BEANTWOORDT ILSE DE VRAAG VAN MAMA ELIEN:
“Mijn kleuter van drie heeft regelmatig last van nachtmerries. Dan begint hij heel hard te huilen. Hem in bed vergezellen is dan de enige manier om hem weer rustig te krijgen. Is het normaal dat een kleuter geregeld angstdromen heeft? En ontstaan er slechte gewoontes door steeds bij hem te gaan liggen? Hoe gaan we hier het best mee om?”
EXPERT ILSE: “Dagelijkse indrukken moeten ’s nachts verwerkt worden”
llse De Block: “Dromen staan voor de verwerking van alles wat we meemaken in ons dagelijks leven. Voor je kleuter is dat niet anders.
Bovendien lopen fantasie en realiteit tijdens deze leeftijd nog heel erg door elkaar. Ze noemen dit het ‘magisch denken’. Zalig toch, wanneer ze zo makkelijk meegaan in een verhaal over bewegende paddenstoelen en sprekende dieren? Tegelijkertijd zorgt dit ook voor heel wat spannende momenten doorheen de dag.
Die indrukken en spanningen moeten ’s nachts verwerkt worden, en daar is dromen de ideale manier voor. Dat je zoon zo nu en dan een nachtmerrie heeft, is dus volkomen normaal.”
Jij neemt de angsten ernstig en dat is net goed!
llse De Block: “Toon hem dat je begrijpt dat een nachtmerrie geen fijne ervaring is. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem even te laten vertellen wat hij allemaal gezien heeft, en sluit af met een dikke knuffel en kus, zodat hij weer wat rustiger wordt. Of het oké is om bij hem te liggen? Als jullie nachtrust hier niet te veel mee onderbroken wordt, kan het! Maar hou het babbeltje kort en verzeker hem dat z’n slaapkamer een veilige plek is.
Slechte dromen voorkomen kan, maar er is natuurlijk nooit honderd procent garantie dat het zal werken. Een rustgevend avondritueel zal al heel wat spanning op voorhand wegnemen. Geen schermtijd meer voor het slapengaan, samen een boekje lezen of samen de dag overlopen, kan eveneens wonderen doen. Ik wens je alvast héél veel succes!”
ZIT JIJ OOK MET EEN OPVOEDVRAAG?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze voor aan onze expert.
Met dank aan: Ilse De Block van De Opvoedingslijn, een initiatief van vzw De Keerkring – centrum voor opvoedingsondersteuning in Vlaanderen.
Nog meer tips van Ilse:
- Omgaan met de peuterpuberteit: tips van de expert
- Een kind van 1,5 jaar dat naar televisie kijkt. Is dat wel oké?
- Wat als je kind maar niet zindelijk wordt?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!