Omgaan met angst bij kinderen

Door -
rodehond
©GettyImages
Is jouw kind bang in het donker, heeft het verlatingsangst of is het bang van de dokter? Hoe reageer je best en hoe stel je je kind op zijn gemak?

Het donker

Jouw kind voelt zich onveilig in het donker omdat het niets kan zien.

Hoe kan je helpen? Vele kinderen zijn bang van het donker. Om tegen deze angst te vechten kan je je kind bijvoorbeeld leren hoe hij zelf het licht overal in huis kan aansteken. Een nachtlampje aanlaten kan ook helpen. Laat je kinderen zelf beslissen hoeveel lampjes er moeten aanblijven, maar verminder dit naarmate ze ouder worden. Ga samen met je kind een wandelingetje maken in het donker om aan te tonen dat het helemaal niet erg is. Samen ontdek je dan wat je wel en niet kan zien 's nachts.
 

Monsters

Jouw peuter is ervan overtuigd dat er monsters onder het bed of in de kast zitten.

Wat doe je? Ook al weet iedereen dat monsters niet bestaan, toch heeft het weinig zin dit aan je bange kind duidelijk te maken wanneer hij of zij overtuigd is van het tegendeel. Neem monsters serieus en en help bezoekjes van die vieze beesten te voorkomen. Doorzoek samen met je peuter de volledige kamer: kijk in alle hoekjes, in de kasten en onder het bed. Je kind zal zich nu veiliger voelen  en jullie kunnen nu alle twee met een gerust hart gaan slapen.
 

Slecht weer

Soms kunnen kinderen heel bang worden van ruisende bomen, huilende wind, onweer, en andere enge geluiden die van buiten komen. Een kind wil dan zijn mama of papa het liefst dicht bij hem!

Hoe reageer jij? De beste manier om je kind gerust te stellen is hem/haar het weer helpen begrijpen. Speel zo veel mogelijk buiten in verschillende weersomstandigheden. Als het regent en er veel wind is, ervaart je kind dit zelf en zal hij/zij minder bang zijn. Als het echt een groot probleem is kan je bijvoorbeeld een weertabel maken. Samen overlopen jullie welk weer het de komende dagen zal worden.

Nare dromen

Jouw kind wil niet alleen slapen omdat het schrik heeft van nachtmerries.

Wat kan je doen? Troost je kind. Geef het zijn favoriete knuffel of dekentje en verzeker hem dat het veilig is. Maak hem duidelijk dat je altijd in de buurt bent en dat hij bij jou terecht kan als er iets is. Als je kind aanhoudend intense nachtmerries heeft, vraag je best raad aan je huis- of kinderarts.
 

Onbekenden

"Ik ken jou niet, dus ik blijf dicht bij mama!", zo redeneert jouw peuter. Angst tegenover vreemden is gezond, maar wanneer je kind schrik krijgt van familieleden die ze te weinig zien, moet je ingrijpen.

Hoe reageer je? Geef je kind de tijd om de "vreemde" te leren kennen. Blijf in de buurt als hij/zij interageert met nieuwe mensen. Waarschuw de mensen dat jouw kind eerder verlegen is en vertel wat hun favoriete spelletje is. Door samen met het kind te spelen, kunnen onbekenden gemakkelijker met hen contact leggen.
 

Verlatingsangst

Je laat jouw kind achter bij je ouders of bij een babysit, maar ze wil jou niet loslaten. Het is normaal dat kleuters droevig worden wanneer hun mama of papa hen verlaat.

Wat doe je? Je kan een 'vaarwel'-routine inbouwen. Zorg ervoor dat je je kind bij iemand achterlaat die hij/zij al kent. Dat maakt het afscheid al een beetje gemakkelijker. Bereid je kind voor dat je even weggaat, maar benadruk dat je straks zeker terugkomt! Voor je afscheid neemt speel je nog even met je kleuter, zodanig dat hij iets om handen heeft wanneer je straks verdwijnt. Als je weggaat, neem je best snel afscheid. Je zegt dat mama straks terugkomt, geeft een dikke knuffel en een kusje en je verlaat de kamer. Eenmaal je de kamer hebt verlaten, kom je best niet terug. Dat vermoeilijkt het dag zeggen en het verstoort de overgangsfase van je kind.
 

Alleen zijn

Jouw peuter voelt zich veilig wanneer je in de buurt bent. Wanneer je weggaat vind je kind dat niet leuk.

Hoe reageer je? Je kan  er een spelletje van maken. Eerst zijn mama en kind nog samen in dezelfde kamer. Daarna verwijdert de mama zich langzaam uit de kamer. Het kind kan de mama nog steeds horen of zien. Ga door met dit spelletje totdat jij en je kind zich elk in aparte kamers bevinden. Je zal zien dat als je dit herhaalt je je kind gemakkelijk alleen kan laten.