“Mijn kleuter wil elke dag een ijsje als het warm is. Wat is er nog meer verfrissend?”

© Getty Images

Niets meer verfrissend dan een ijsje als het warm is in de zomer. Maar het dochtertje van mama Lore vraagt er elke dag naar! Ze vraagt zich af wat voor lekkers er nog meer voor verfrissing kan zorgen, iets dat tegelijk gezond is voor haar kleuter. Voedingsexperte Karolien deelt haar beste tips.

Mama Lore: “Als het warm is, zeurt mijn dochter van 4 elke dag voor een ijsje. Ik heb al weleens zelf een fruitijsje gemaakt ter afwisseling, maar misschien zijn er nog dingen die verfrissend zijn en toch gezond? En als ik toch voor een ijsje uit de winkel ga, waarop moet ik dan letten?”

Voedingsexperte Karolien: “Met de warme temperaturen die we de voorbije weken al te verteren kregen is het natuurlijk heel normaal dat je dochtertje op zoek gaat naar wat verfrissing! Ik geef je wat tips over hoe je wat variatie kunt aanbieden.”

Hoe zorg je voor gezonde verfrissing?

“Een eerste belangrijke kanttekening die ik hierbij wil maken: ijsjes kunnen perfect in een gezonde levensstijl passen! Ga ze dus zeker niet als iets negatiefs of ongezond benoemen. Één voedingsmiddel kan ons nooit gezond of ongezond maken, en door dit zo te benoemen zorgen we er vaak voor dat onze kinderen er net méér om gaan vragen omdat ze het als iets speciaals, een ‘verboden vrucht, zien. Er is dus zeker niets mis met je kind elke dag een ijsje te laten eten als het daar zin in heeft bij dit warme weer.”

Wat kun je zelf maken?

Wil je ook wat extra variatie aanbieden en niet telkens hetzelfde ijsje? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan! Enkele doe-het-zelf ideetjes:

  • Koele dranken: bij verfrissing denken we in de eerste plaats natuurlijk ook aan drinken. Maak samen een infusie van water met wat schijfjes limoen, muntblaadjes, framboosjes, aardbeien of gelijk welk vers (gewassen) fruit. Voeg wat ijsblokjes en een leuk herbruikbaar rietje toe en je waant je meteen op vakantie!
  • Fruit(ijsjes): fruit bevat heel veel vocht, dus dat kan op warme dagen ook lekker verfrissend zijn. Probeer eens doorgesneden druifjes, frambozen of blokjes watermeloen in te vriezen als snackje, of mix wat fruit met een scheutje melk of yoghurt en giet in een leuk vormpje als ijsje
  • Smoothies: geen tijd om een fruitijsje in te vriezen? Mix dan een stukje fruit of een mengeling met wat melk of yoghurt tot een smoothie. Voeg wat ijsblokjes toe om een extra verfrissend drankje te krijgen. Zo krijgt je kindje ook meteen wat extra vocht binnen!

Betrek je kindje zeker ook zelf bij het kiezen en maken van deze snacks. Kies eens samen in de winkel een nieuw soort (exotisch) fruit, en ga samen aan de slag in de keuken om leuke ijsjesvormpjes te vullen. Wedden dat je kindje de winkelijsjes in de diepvries snel vergeet? 😉

Welke opties kun je in de winkel kopen?

Je hebt natuurlijk niet altijd de tijd of zin om zelf aan de slag te gaan. Gelukkig is er in de supermarkt ook een gevarieerd aanbod aan ijsjes en verfrissende snacks! Waarmee kun je rekening houden bij je keuze?

  • Samenstelling: een roomijsje bevat (op enkele uitzonderingen na) veel vet en suiker en zal je kindjes dus veel energie geven en wel even verzadigen. Gaan jullie kort na het snack-moment eten? Dan is een waterijsje of fruitsorbet een minder verzadigende keuze aangezien deze amper vet bevatten. De meeste waterijsjes en sorbet bevatten wel nog steeds veel suiker. In veel supermarkten vind je ook fruitijsjes zonder toegevoegde suikers als je dit verkiest.
  • Portie: een ijsje dat specifiek ontwikkeld is voor kinderen vind je meestal in een kleinere portie terug. Denk maar aan kleine waterijsjes, frisco’s of potjes vanille- of chocolade-ijs. De kans is groot dat je kindje met deze portie al genoeg heeft. Met een grotere ‘volwassen portie’ bestaat de kans dat je kindje zich gaat overeten.
  • Vorm en verpakking: er is een groot aanbod aan ijsjes met tekenfilm- of stripfiguren op de verpakking, die meestal ook nog eens een geweldig leuke vorm hebben! Merk je dat je kindje vooral naar deze ijsjes grijpt en de leuke zelfgemaakte fruitijsjes links laat liggen? Probeer dan eens de zelfgemaakte ijsjes aantrekkelijker te maken en de gekochte ijsjes minder aantrekkelijk. Kies in de winkel voor de eenvoudige opties, die zijn meestal een pak goedkoper. Het vrijgekomen budget kun je investeren in leuke herbruikbare vormpjes om zelf ijsjes te maken!

Als laatste tip geef ik graag mee: vergeet zeker ook zelf niet mee te genieten van een lekker ijsje of verfrissend stukje fruit met je kindje. Kinderen leren heel veel van het gedrag dat ze zien van hun ouders, dus zorg ook bij jezelf voor een gevarieerd verfrissend aanbod in snacks!

Lees ook de andere artikels van voedingsexpert Karolien:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content