Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
Slaaptips van de expert: van babybed naar groot bed
Van babybed naar groot bed: elk kind is er op een bepaald moment klaar voor. Maar wanneer en hoe pak je dit best aan? Kinderslaapcoach Karen geeft raad.
Maak de overstap niet te snel
De overgang van een babybed naar een groter bed is een hele stap! Eén die vaak te snel genomen wordt. Er wacht bv. een broertje of zusje op het babybed, je kindje klimt uit het babybed of je hoopt dat bepaalde slaapproblemen kunnen doorbroken worden door de overstap naar het grote bed te maken. Als de overstap naar een nieuw bed te vroeg gebeurt, kan dit voor slaapproblemen zorgen.
Vaak gebeurt de overgang naar een groter bedje rond de peuterleeftijd, tussen twee of drie jaar. Maar meestal wordt het grote bed al verwelkomd als je kindje twee jaar is, eerder dan drie. Dat kan te vroeg zijn. Kinderen tot drie jaar zijn er soms nog niet klaar voor om hun kleinere bedje vaarwel te zwaaien. Ze hebben nog niet de cognitieve mogelijkheden en zelfcontrole ontwikkeld om te begrijpen wat het betekent als mama of papa zegt dat ze in hun bedje moeten blijven liggen.
Wanneer is een kindje klaar voor het grote bed?
- Als je kindje minimum tweeënhalf jaar oud is. De meeste kinderen ruilen hun babybed in voor een groter exemplaar tussen tweeënhalf en vier jaar.
- Wanneer je kindje de vaardigheid van het zelfstandig in- en doorslapen onder de knie heeft.
- Je kindje zelf aangeeft dat het in een ‘grote jongens- of meisjesbed’ willen slapen.
Hoe pak je de overstap naar een groot bed aan?
Er zijn een aantal mogelijkheden om de overgang te maken:
1. De ‘cold turkey’ aanpak: je verwijdert op een dag het babybedje en vervangt het door een groot bed.
Als je voor deze benadering kiest,
- zet dan het nieuwe bed op de plaats waar het spijlenbed stond (als dit lukt met de indeling van de kamer)
- zet het bed tegen een muur zodat het veilige gevoel behouden blijft.
- installeer een bedafsluiting aan de kant van het bed die niet tegen de muur staat
- leg voor de zekerheid (en je eigen gemoedsrust) nog een aantal kussens op de grond voor het geval je kindje er toch uit zou vallen.
2. De graduele aanpak:
- Bij sommige bedjes is het mogelijk om de zijkant open te maken zodat je kindje nog wel in zijn of haar babybed blijft liggen, maar dan met één kant open. Dit kan een tussenstap zijn naar een groter bed.
- Je kunt ook tijdelijk het babybed en het grote bed in dezelfde kamer zetten (als hier genoeg plaats voor is). Je kunt dan bijvoorbeeld starten met elke avond een boekje te lezen op het grote bed, maar je kindje toch nog in het babybed te laten slapen. Of je kunt beginnen met de dutjes in het grote bed, maar de nacht nog in het babybed. Kies in dat geval een dag waarop je kindje ook ’s nachts in het grote bed zal beginnen slapen. Vanaf het moment dat hij of zij in het grote bed slaapt tijdens de dutjes en de nacht, kun je het babybed weghalen.
Enkele praktische tips
- Overweeg om een hekje aan de kamerdeur te installeren, zeker in het begin. Dit maakt de overgang niet enkel veiliger. Het hekje bakent ook de grens af en helpt het kind te begrijpen dat hij in zijn bed moet blijven.
- Zorg ervoor dat de kamer veilig is nu dat je kindje zonder toezicht uit bed kan.
- Maak je kindje warm voor deze grote stap. Laat al een aantal keer vallen dat deze stap eraan zit te komen, en respecteer de reactie van je kind. Als je kindje duidelijk maakt dat hij of zij helemaal nog niet in een groot bed wil slapen, dan mag het gerust nog wat langer in dat knusse, veilige babybedje blijven slapen. Betrek je kindje bij de inrichting van de kamer, het opzetten van het bed en het kiezen van de lakens, … .
- Wees consequent vanaf dag 1. Als je peuter uit bed komt, breng hem dan onmiddellijk terug naar bed, zonder discussie.
- Beloon je peuter ’s morgens omdat hij in zijn bed is gebleven. Geef hem stickers, laat hem bellen naar de grootouders, tantes en nonkels … om te vertellen over zijn grote bed, …
- Wanneer je nog andere problemen rond de bedtijd en de nacht wil aanpakken, overweeg dan of het niet beter is om je kindje nog een beetje langer in het babybed te houden. Het zorgt ervoor dat ze nog in een veilige, gekende omgeving kunnen slapen terwijl je aan andere aspecten van de slaap werkt.
Veel succes!
Kun je nog tips gebruiken over de nachtrust van je kind(eren)?
Dan is dit jouw kans. Bezorg ons je vraag hieronder en dan leggen wij ze aan onze expert voor.
Nog meer slaapadvies?
- 4 tips tegen extreme vermoeidheid bij kersverse mama’s
- Slaaptips van de expert: zo bereken je de ideale bedtijd voor je kind
- Nieuw: deze Libelle Mama-experts beantwoorden al je vragen